Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miről szól az érettségi?

Miről szól az érettségi?

Figyelt kérdés
Van 5 tantárgy magyar, történelem, matek, és két választott tantárgy. A magyar az a magyar kultúrális történelme, matek a mindennapi számolásba használatos, történelem a múlt politikája, a választott tantárgyakat, meg mindenki a saját érdeklődési körének választja. De ha nagyon megnézzük valójában az itt tanultakat senki sem használja olyan tudás szinten ahogy az érettségin be kell számolni. Akkor mire van? Még azt tudom elképzelni, hogy az egyetemi szakmákhoz az alapszíntű tudás. PL matek az építészethez, de közember mikor számol tg meg ctg számokkal??
2009. máj. 31. 16:18
 1/5 anonim ***** válasza:
37%

Jobbat kérdezek, mikor integrál vagy derivál?

Amikor az egyetemre kerül:)

A középiskola és egyben az érettségi az egyetem megalapozásáról szól.

2009. máj. 31. 17:25
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Az érettségi arról szól, hogy elvégeztél egy gimnáziumot vagy szakközépiskolát és számot adsz arról, hogy ezzel milyen általános műveltségre tettél szert. A hangsúly ebben az esetben az általános szón van: ez nem szakmai vizsga, tehát nem csak abból számolsz be, amire a szakmádban szükség van, hanem a főbb tudományterületekből.

Egyébként némiképp az egyetem is ilyen: még akkor sem csak azzal foglalkozol, amit szeretnél, ha már felvetted a szakirányodat. Akkor is van mellette millió meg egy "hülyeség", amire azért van szükség, hogy ha már kikerültél egy egyetemről, ne légy teljesen sötét bunkó, hanem a szakmai tudásod mellett az általános műveltséged is nagyobb legyen, mint annak, aki csak középiskolát végzett.

2009. máj. 31. 17:52
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Én erre mindig azt szoktam mondani, hogy az érettségi az európai kultúrkörben az, ami a természeti, mondjuk afrikai népeknél a beavatás. A természeti népeknél a fizikai teljesítménnyel bizonyítja valaki, hogy felnőtt, képes az önálló életre, az európai kultúrában pedig a szellemivel.
2009. máj. 31. 17:56
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Én nem konkrétan a témához szólnék hozzá, csak annyi, hogy 1 szabadon választható tárgy van, a másik, amit írtál, az kötelező idegen nyelv . Persze nyilván ott az határozza meg, hogy mit tanulsz.
2009. máj. 31. 22:56
 5/5 anonim ***** válasza:
78%

Ez arról szól, hogy igazolja, te elvégezted a középiskolát. A magyar kommunikálni tanít meg, megismertet a művészettel, szemléletmódot ad. Megtanulod, hova nyúlj, ha információra van szükséged.

A történelem szintúgy. Sehol nem kell már beszámolnod róla, de amit változtatott a személyiségeden, a világnézeteden, a szemléletmódodon, az örökre megmarad. És a jelen közéleti eseményeit is könnyebb így értelmezni.

A matematika... Na az a kedvenc témám. A matekot nem fogod használni - mármint nem úgy, ahogy gondolod. Sin, cosinust már használtam a köznapi életben, deriválást és integrálást nem. Viszont a matematika a gondolkodás fejlesztésének a tárgya. Azt a készséget fejleszti, hogy egy adott dolgot továbbgondolj, gondolj a következményeire, láss összefüggéseket. Hogy ezt milyen témákon keresztül tanítja meg (deriválás, logaritmus, trigonometria), az teljesen mindegy. Ezek - az én meglátásom szerint - csupán azért vannak, mert alapműveletekkel egy tudásszint után nem lehet fejlődni. Egy kis cikk ehhez kapcsolódóan:

[link]

2009. máj. 31. 23:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!