Miről szól az érettségi?
Jobbat kérdezek, mikor integrál vagy derivál?
Amikor az egyetemre kerül:)
A középiskola és egyben az érettségi az egyetem megalapozásáról szól.
Az érettségi arról szól, hogy elvégeztél egy gimnáziumot vagy szakközépiskolát és számot adsz arról, hogy ezzel milyen általános műveltségre tettél szert. A hangsúly ebben az esetben az általános szón van: ez nem szakmai vizsga, tehát nem csak abból számolsz be, amire a szakmádban szükség van, hanem a főbb tudományterületekből.
Egyébként némiképp az egyetem is ilyen: még akkor sem csak azzal foglalkozol, amit szeretnél, ha már felvetted a szakirányodat. Akkor is van mellette millió meg egy "hülyeség", amire azért van szükség, hogy ha már kikerültél egy egyetemről, ne légy teljesen sötét bunkó, hanem a szakmai tudásod mellett az általános műveltséged is nagyobb legyen, mint annak, aki csak középiskolát végzett.
Ez arról szól, hogy igazolja, te elvégezted a középiskolát. A magyar kommunikálni tanít meg, megismertet a művészettel, szemléletmódot ad. Megtanulod, hova nyúlj, ha információra van szükséged.
A történelem szintúgy. Sehol nem kell már beszámolnod róla, de amit változtatott a személyiségeden, a világnézeteden, a szemléletmódodon, az örökre megmarad. És a jelen közéleti eseményeit is könnyebb így értelmezni.
A matematika... Na az a kedvenc témám. A matekot nem fogod használni - mármint nem úgy, ahogy gondolod. Sin, cosinust már használtam a köznapi életben, deriválást és integrálást nem. Viszont a matematika a gondolkodás fejlesztésének a tárgya. Azt a készséget fejleszti, hogy egy adott dolgot továbbgondolj, gondolj a következményeire, láss összefüggéseket. Hogy ezt milyen témákon keresztül tanítja meg (deriválás, logaritmus, trigonometria), az teljesen mindegy. Ezek - az én meglátásom szerint - csupán azért vannak, mert alapműveletekkel egy tudásszint után nem lehet fejlődni. Egy kis cikk ehhez kapcsolódóan:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!