Hogyan kell törthez hozzáadni és kivonni egész számot?
Pl. 15/8+4=? Az egészet törtté alakítod.->15/8+32/8=47/8 aztán esetleg egyszerűsítesz.47/8=5 egész 7/8
kivonás ugyanígy.
Legyen monjuk 3+1/2
Na, ezt úgy kell, hogy az egész számot átalakítod törtté(az egész szám lesz a számláló, s 1 mindig a nevező), szóval lesz 3/1 + 1/2. Aztán közös nevezőre hozod a törteket. 2 lesz a közös nevező, lesz 6/2 + 1/2 = 7/2 S ez egyenlő lesz(mivel gondolom le kell egyszerüsíteni) 3egész 1/2-vel.
Lehet már rögtön közös nevezőre hozni szerintem.
pl.
1 1 6
-+3 akkor -+ - ?
2 2 2
Javítsatok ki ha rosszat mondok, nem nagyon értek a matekhoz de azért ez nem nehéz ezt tudom én is. De úgy is lehet ahogy az előbb írták nyilván.
1/2+3 akkor lehet 1/2+6/2
Na, így lehet átláthatóbb lesz. :D
Én írtam az 1/2-es példát.
Erdélyi vagyok. Itt ha egyből közös nevezőre hozzuk, áthúzzák az egészet, mert a tanárok úgy hiszik puskázunk, vagy sugtak... Mi mindent, lépésről lépésre le kell vezessünk. Mi itt így tanultuk, de ha nálatok elfogadják azt, hogy azonnal közözs nevezőre hozzátok a törtet, akkor oké :)
Csak szerintem lépésről-lépésre könnyen átláthatóbb...
ma 19:22
Tudnék neked gonoszat írni ezzel kapcsolatban. Haha.
19:48 Na mit? :D
ÓÓ, na, kíváncsi vagyok!!!
Ne kímélj :))
Köszönöm a válaszokat!
"Bocsi, hogy nem a kérdésre válaszolok, de milyen felvételi van holnap?"
A központi felvételi (középiskolás).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!