Hogyan szemléltessem a szófajtant hatodik osztályban az első órán?
Figyelt kérdés
Óravázlathoz lenne rá szükségem, és nem tudom, hogy mit tanultak eddig a szófajokról.2009. máj. 27. 06:59
1/2 anonim válasza:
Nem nagyon világos a kérdésed: ez egy főiskolai vizsgafeladat így május végén? Ha az ember egy új évfolyamot tanít, akkor megnézi a megelőző tankönyveket, hogy milyen tudással jöttek a gyerekek ide, illetve beszél az előző tanárukkal, hogy van-e valami, ami esetleg kimaradt. Idáig az alapszófajokat biztos, hogy tanulták, legfeljebb az igeneveket nem, tehát én egy csoportosításos feladattal kezdeném csoportmunkában. Egy csomó szót (kb 20-at),melyeket külön-külön cédulákra írsz, kell szófaj szerint szétválogatniuk. Erre még akkor is képesek kell, hogy legyenek, ha nem is tanulták a szófajokat. mert értelemszerű. Ellenőrizni szintén lehet előregyártott papírcsíkokkal, csak éppen nagyokkal, amelyeket a táblára lehet majd oszlopokban kirakni. Ezeket már eleve készítheted különböző színekkel szófajok szerint, így jobban megmarad bennük, meg élvezik is. Az oszlopok fölé kell kitenni az adott szófaj megnevezését. Utána, vagy ha hiba van, akkor közben, kérdéseket kell feltenniük az adott szócsoportra: ki/mi? milyen? mit csinál? A ragozott alakokkal csínján kell bánni, nehogy az megzavarja őket, tehát az már egy következő lépés, hogy ha azt mondom: ollóval, az ugyanolyan szófaj, mint az olló, vagy a játszottak ugyanolyan szófaj, mint a játszik, vagy a pirosak, mint a piros. Versenyben lehet velük gyűjtetni minél több szót, ami a korábbi alapszavak ragozott vagy képzett változata. Viszont résen kell lenni, ha szófajváltó képzőt használnak, itt a rákérdeztetés segít pl segít-segítség. Házinak lehet adni, hogy egy - persze érdekes - szövegből (hogy ne legyen a nyelvtan unalmas) csoportosítva gyűjtsék ki az órán tanult szófajú szavakat.
2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ. Ez egy tételcím a főiskolán, és elbizonytalanodtam egy kicsit, de én is hasonló feladatra gondoltam.
2009. máj. 28. 11:40
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!