Mióta lehet buktatni készségtantárgyakból? Pl:testnevelés
Szerintem mindig is lehetett, én legalábbis már évekkel ezelőtt is hallottam olyanról, hogy valaki a tesi pótvizsgájára készült, nem is egy ilyet hallottam...
Az más kérdés, hogy egy emberséges tanár nem buktat meg egy diákot az ilyen tárgyakból, ha látja, hogy az igyekszik, és mégsem megy neki.
Mindig is lehetett.
Egyébként, a gyakorlat azt mutatja, hogy akkor bukik valaki ének-zenéből, rajzból vagy testnevelésből, ha alapjaiban véve sz.rik a tanár fejére, semmilyen feladatot nem kísérel meg elvégezni.
És ha ez fennáll, úgy tapasztalom, az illető más tanárnál, más "fontosabb" tárgyak esetében sem fog tanulni, órai munkát végezni.
Édesanyám énektanár, nem buktatott még énekből, de ő maga mondta, hogy igen nehéz úgy osztályozni egy diákot, ha annak hiába ad húszmillió lehetőséget, hozzá sem nyúl.
Az ének-zene értékelése sokféleképpen történhet, ezt konkrétan tudom: a diák másolhat kottát (semmilyen hozzáértés nem kell, csak jó megfigyelőképesség és precizitás, kottalap és ceruza), készíthet kiselőadást X vagy Y zeneszerző életéből, zenei irányzatról, korszakról, hangszerről, bármiről vagy írhat dolgozatot zenefelismerésből. Éneklést osztályozni? Ugyaaan, a gyereknek joga van hallgatni.
Értsd, sajnos nem azért kell rossz jegyet adni, mert pl. nem találja el a hangokat, hanem azért mert duzzog, hogy júj de kínos, mások előtt kell megnyikkannia (mintha másoknak, az osztálytársainak nem). Sajnos előfordult jópár olyan rebellis gyerek ideát, hogy a szimpla másolást is megtagadták, nem volt felszerelésük, és amikor kaptak egy ceruzát meg egy kitépett kottalapot, hogy tessék, két sort kell kimásolni a könyvből, üresen hagyták, összegyűrték, kidobták.
Erre mégis, mit lehet adni?! Órai munka, elégtelen. (Nem, anyám még sosem buktatott énekből, de ilyen esetekben, szerintem igenis jogos.)
Évet ismételni, ugyebár akkor kell, ha több tárgyból is bukik az illető tanév végén - ne aggódj, a renitens ugyanúgy bukik akkor magyar nyelv és irodalomból, matematikából, fizikából is stb.
Nem bántásból mondom, de a "Kiváló szakember lehet belőle más területen." érvet akkor szokták még felhasználni, ha valaki mérnöknek készül, de ugyebár, történelmet meg magyart meg nyelvet is kell tanulnia - és akkor is elég butaság, érted. Egy csomó mindent tanulunk, csinálunk; én is tanultam éneket, matekot, biológiát, futottam 60 métert lógó nyelvvel, majdnem meghaltam kémiaórákon - most meg nyelvszakos vagyok és igen nehezen jut eszembe a másodfokú megoldóképlet meg nem sikerülne annyi lábemelés stb. Mégsem baj, hogy azok is terítéken voltak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!