Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Az érettségi tételek között...

Az érettségi tételek között miért nem szerepel egyetlen női író/költő sem?

Figyelt kérdés
Téveés ne essék, nem vagyok harcos feminista. Csak érthetetlennek tartom, hogy a női alkotókat nem veszik figyelembe, amikor lenne pár említésre méltó magyar szerző. Nem tudom, más sulikban milyen tételek vannak, de a mi tételsorunkban Kertész Imre pl. kétszer is szerepel (1. Kortárs magyar író - Kertész Imre: Sorstalanság, 2. Irodalmi mű filmi adaptációja - Sorstalanság (film és regény)). Nem lett volna elég egyszer, ha már őt akarták kortárs írónak? Lehet, hogy más nem kapott hazánkban Nobel díjat, de azért ide mást is el lehetne képzelni. Csak úgy példa képpen Szabó Magda esetleg? Tananyag egyáltalán bárhol? Nem lenne érdemes arra, hogy valóban tanítsák?
2009. máj. 20. 14:41
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
nálunk a kortárs magyar irodalomba Karafiáth Orsolya a tétel:D
2009. máj. 20. 14:53
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon sok helyen szerepelnek nok az erettsegiben. A ti tetelsorotok pont nem ilyen. Nalunk minden evfolyamnak volt noi kolto/iro a tetelek kozott (Szabo Magda, Nemes Nagy Agnes, Szecsi Margit stb.).

Ugyanakkor teny, hogy az irodalomban komoly eredmenyt elero nok kevesebben vannak, mint a ferfiak, igy elofordulhat, hogy a ti tetelsorotokba egy sem jutott.

(Az irasbeli - foleg emelt szinten - is gyakran ad noi koltoket, irokat elemzesre, reflektalasra.)

2009. máj. 20. 15:03
 3/6 anonim válasza:

A tantervben még nem foglalkoznak a kvótákkal

(igaz, nálunk a kormányalapításban sem) :))))

2009. máj. 20. 15:26
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Mi pl. Szabó Magdát nem is tanultuk, így a tételsorban is nehezen lenne. Amúgy sztem nem kötelező tananyag, de a tanár saját passziójából megtaníthatja.

2009. máj. 21. 00:48
 5/6 A kérdező kommentje:

Sziasztok! Köszi a válaszokat, ezek szerint - hála az égnek -, azért annyira nem rossz a helyzet mint hittem. Csak tényleg sajnálom azt, hogy már eleve a tananyagban sincs benne költő/írónő, akik szerintem joggal kaphatnának benne helyet.

Hú, amúgy az első válaszolóra tök irígykedem Karafiáth Orsi miatt, mert nagyon kedvelem :)

2009. máj. 21. 07:50
 6/6 anonim ***** válasza:

1. vagyok

Én tökre örülök neki, mert nekem nagyon szimpatikus, igaz egy versét nem ismertem előtte csak így tv-ből láttam, de mivel a magyartanárom csoporttársa volt egyetemen így ő lett nálunk:)

2009. máj. 21. 12:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!