Mennyibe kerül a fővárosi élet egy diáknak?
Hát drága...
Koli havonta olyan 12 ezer körül van, de ez egyetemenként, sőt kollégiumonként eltérő.
Ha nem kapsz kolit albérlet. Ez esetben 65-80 +rezsiért lehet leginkábbis lakást találni. Ha többen mentek akkor megoszlanak a költségek, téli időszakban akkor is 25-30 ezer ft. között van rezsivel együtt...
A Kaján még ha nagyon spórolsz akkor is belekerül havi 20-30 ezer forintba.
Bérlet bkv-ra 3800 ft. körül.
Tankönyveket nem tudom kötelező e megvenni az állatorvosin, valószínű elég kölcsönözni, és csak a legalapvetőbbeket kéne megvenni. Egy egyetemi tankönyv kb. 6-7 ezer ft. körül van. Még emellé sokat kell fénymásolni, havi 5ezer van az is...
Ha haza akarsz majd járni látogatóba, akkor azt szintén bele kell kalkulálni mennyi lenne a kiadás havonta...
Az egyetemi bulik általában olyan 1000 ft. körüli beugrókon szoktak mozogni...
Ami könnyebbség lehet:
- jól tanulsz és kapsz ösztöndíjat. (szakonként függ mennyit, de szerintem 20ezernél többre kár számitani)
- ha tudod megfelelő papirral igazolni, hogy nem jók az anyagi körülmények kapsz az egyetemtől szociális támogatást (megint egyetemenként változik, de 20 ezernél ez se nagyon szokott több lenni)
- még ha bevállalós vagy felveheted a diákhitelt...
- munka (fogalmam sincs mennyi idő van erre az állatorvosi mellett, de lehet hétvégére tudnál vállalni valamit, még a nyelvoktatás mellé...)
Én sima orvosira járok, erről tudok nyilatkozni...
Tavaly kolis voltam, ez 12e ft/ hó, de volt, aki 28ezret fizetett, jövedelemtől, távolságtól stb-től függ.
Bérlet 3850ft. Hazajárás mindenkinek más, nekem 20 ezer volt, mikor minden héten hazajártam. Kaja mondjuk olyan 20 ezer, hacsak nem eszed hetekig azt, amit otthonról hozol :)
Ösztöndíj : nálunk SIRALMASAN kevés a büfészakokkal ellentétben, ahol hozzánk képest kb. nyaralnak... És örülök, hogy egyáltalán kapok!
Dolgozni nem tudsz, nekünk beiratkozáskor megmondták, hogy ne is álmodjunk róla, ez nem az az egyetem.
Könyvek : nálunk pl Sobotta (anat atlasz) 40 ezer, bikém, bifiz, stb 10-12 ezer / db. Ezeket kölcsönözni, fénymásolni nem igazán tudod, max használtan venni, pár ezerrel olcsóbban.
Szóval nem olcsó...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!