Jó kémiás kerestetik! Jól csináltam?
Helló!
Önszorgalomból csináltam két kémia példát, csak az a baj, hogy nem tudom jó e a megoldás.
Az első:
Hány gramm etén állítható elő 50cm3 etil alkoholból teljes átalakulást feltételezve? Az etil alkohol sűrűsége: 0,8 g/cm3
Nekem az eredmény 35g lett :P
A másik:
Hány gramm 20 tömegszázalékos nátrium-hidroxid oldat szükséges oldat szükséges 188g fenol sóvá alakításához?
Ez pedig 46,5 g lett.
Igazándiból elhatároztam, hogy jövőre érettségizek kémiából. Szóval, ha valamelyik nem lett jó, leírnátok mi a hibám?
Előre is köszönöm széépen! :)
Az 1. példánál:
Hiányzik az az adat, hogy hány m/m %-os az etil-alkohol (szerintem fontos adat, met nem mindegy, hogy absz. etanol a kiindulási anyag, vagy csak 96%-os)
Nekem erre egyébként 24,3 g jött ki, de én se vagyok benne biztos. Érdekelne a gondolatmeneted, hogy egyeztethessem az enyémmel...
(igazából a szerves kémiai számolásokat nem annyira szerettem...és mellesleg én is vegyész vagyok :D)
A második kérdést ki is hagynám, mert ez meghaladja a képességeimet xD (ide s tova 10 évvel ezelőtt tanultam ezt és érettségiztem ebből, azóta gyakorlatilag nem használom...)
Na, kiszámoltattam öcsémmel. :D
Az 1. példánál ő absz. etanollal számolt, és neki is 24.3 jött ki.
A 2. példánál 422g a megoldás (szerinte), mert,hogy ez vmi semlegesítési izé, és 1-1 a mol arány. :D Én bölcsész vagyok, szóval ennyit értettem meg belőle. :)
Nagyon szépen köszönöm :)
Igazándiból fogalmam sincs mit csináltam, nem igazán vagyok jó az ilyen számításokban...:P
De ha rájöttem, lefirkantom.
Köszönöm szépen mégegyszer a segítséget! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!