Hogyan zajlik egy KÖZÉP ÉS FELSŐSZINTŰ ÉRETTSÉGI?
Jelenleg magyarból,matekból, töriből, idegennyelvből( ált. angol/német) és egy szabadon választott tárgyból kell érettségizni.
Közép:
Magyar írásbeli: I.Szövegértés (van egy szöveged pl. novellarészlet vagy tanulmány, esetleg vers, és ehhez vannak kérdések főleg szövegértéshez kapcsolatosak, de azért mindig van 1-2 nyelvtani ill. irodalmi kérdés is!) II. rész: Szövegalkotás: elemző, érvelő és összehasonlító fogalmazás közül kell egyet választani és kb 3 oldalt írni. erre kb 3 órád lesz, de miután lejár az szövegértésre adott idő, utána már csak a fogalmazással foglalkozhatsz. szóbeli: 12. őszén megadják majd a tételeket, amiket a tanárod állít össze 20 irodalmi+nyelvtan tétel is, ezeket szépen kidolgozod, és ott majd élesben kapsz hozzá feladatot, ami majd segít téged, hogy tudd, hogy a tétel mely részéről kell beszélned
matek: csak írásbeli van közép szinten (emelten szóbeli is), középen csak akkor van szóbeli, ha nem érsz el egy adott min. százalékot. ez is 2 részből áll, az első rész kb 40 perces, ezek nagyon könnyű feladatok, a függvénytáblázatot kell hozzá nagyon jól használni, a II. rész nehezebb feladatokból áll, egy feladat több alfeladatból, s jó sok pont jár értük
töri:ez is 2 részes. az első részben kisebb feladatok vannak, amiket sokszor a képről le tudsz olvasni, vagy kiolvasod a megadott forrásból a választ. II. rész: 3 esszét kell írnod 2rövidet, 1 hosszút, itt is nagyon sokat segítenek a források. és végig használhatod az atlaszod, ami egy kincsesbánya! itt bármilyen sorrenben haladhatsz és 3 órád lesz. szóbeli hasonló a magyarhoz: kapsz 20-25 tételt, amiket kidolgozol, megtanulsz, ott is kapsz majd feladatot hozzá, ami szűkíti a feleleted, kapsz forrásokat segítségképp, és használhatod az atlaszt is.
nyelv: írásbeli 4 részes, I:szövegértés (nagyon gagyi szokott lenni) II.nyelvtan: ez már picit húzósabb III: hallgatós: ez közepes nehézségű, fontos,h ezek a részek 3-4 alfeladatból állnak, és minden részre meg van adva az időtartam (az I-re nagyon sok idő van, ott halálra szokták magukat unni a diákok, a II.rész meg épp,h elég) az utolsó részben meg 2 db levelet kell írnod, 1 hosszút és 1 rövidet. szóbelire nem mindenki ad tételcímeket, többnyire témakörök vannak (család, szabadidő, közlekedés, egészség stb) és több részből áll, kell a tanároddal párbeszédet alkotnod, képekről beszélned, és van önálló témakifejtés is)
Gyakorlatban így néz ki: az írásbelik külön napon vannak: reggel 8kor kezdődnek többnyire, és 3 órásak (kiv a magyar, az hosszabb) Szóbeli, az egy nap van az összes, benn ül néhány tanárod, valamint az idegen elnök, kihúzol 1 tételt (magyarból 2-t) és kb 30 perc felkészülési időd van, készíthetsz vázlatot, szólítanak, lefelelsz, kihúzod a köv. tantárgy tételét és így tovább. (15 percet felesz)
Emelt is hasonló, csak azt idegen helyen teszed le, itt 20 percet felelhetsz
Ha valami konkrét kérdésed van tedd fel!
Köszönöm szépen a választ!
Az még érdekelne, hogy jól tudom-e, hogy a nyelvi vizsga esetén először kérdéseket tesznek fel, majd egy szituációs feladatot kell megoldani, majd képleírás következik? És mindig CSAK a tanárral beszélgetek?
Szia.
Először is nincs olyan, hogy felsőszintű, emelt szint van, ez fontos, ne keverjük!
Nálam az angol érettséginél (közép-és emelt szinten is) úgy kezdődött, hogy volt egy bemelegítő beszélgetés. Itt mindig ugyanazok a közhelyes kérdések vannak, mint amiket a próbakönyvekben is olvashatsz, pl hogy érzed ma magad, hogy érkeztél ide, mit reggeliztél stb. Utána feldob a vizsgáztató egy témát pl család. Itt elkezdtem beszélni a kedvenc családtagomról, aztán csak annyit mondott, hogy köszöni szépen, következő téma: szituáció. Ez szerintem a legkönnyebb, mert ha tanárod kicsit is jófej átveszi a beszélgetés nagy részét, te meg csak néhány szóval reagálsz rá. A végén meg persze képleírás. Végig csak 1 tanárral beszélgetsz, középszinten nálam pl a többi tanár nem is angol szakos volt, nem értették mit toltam ott. Emelten mondjuk egy 3 tagú bizottság volt, de ott is csak 1-el dumáltam
Németből középszinten mentem, ott nem volt semmilyen bemelegítés, rögtön belecsaptunk a lecsóba. Volt egy szituáció és egy kifejtős feladat. A kifejtősnél még választhattam is, hogy miről szeretnék beszélni, meg voltak segítő kérdések. Kb ennyi.
bocsánat, nyelvvizsgát olvastam!
Igen, ott csak a tanároddal beszélgetsz, persze a teremben még ülhetnek osztálytársak, de ők csak várakoznak, vagy valamely másik tantárgy tételeit dolgozzák ki, ők nem szólhatnak bele
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!