Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogyan zajlik egy KÖZÉP ÉS...

Hogyan zajlik egy KÖZÉP ÉS FELSŐSZINTŰ ÉRETTSÉGI?

Figyelt kérdés
Még van 1 évem, de kíváncsi vagyok, hogy zajlik. Le írná valaki? (Íb és szb. része is érdekel)
2011. okt. 7. 09:18
 1/6 anonim ***** válasza:

Jelenleg magyarból,matekból, töriből, idegennyelvből( ált. angol/német) és egy szabadon választott tárgyból kell érettségizni.

Közép:

Magyar írásbeli: I.Szövegértés (van egy szöveged pl. novellarészlet vagy tanulmány, esetleg vers, és ehhez vannak kérdések főleg szövegértéshez kapcsolatosak, de azért mindig van 1-2 nyelvtani ill. irodalmi kérdés is!) II. rész: Szövegalkotás: elemző, érvelő és összehasonlító fogalmazás közül kell egyet választani és kb 3 oldalt írni. erre kb 3 órád lesz, de miután lejár az szövegértésre adott idő, utána már csak a fogalmazással foglalkozhatsz. szóbeli: 12. őszén megadják majd a tételeket, amiket a tanárod állít össze 20 irodalmi+nyelvtan tétel is, ezeket szépen kidolgozod, és ott majd élesben kapsz hozzá feladatot, ami majd segít téged, hogy tudd, hogy a tétel mely részéről kell beszélned

matek: csak írásbeli van közép szinten (emelten szóbeli is), középen csak akkor van szóbeli, ha nem érsz el egy adott min. százalékot. ez is 2 részből áll, az első rész kb 40 perces, ezek nagyon könnyű feladatok, a függvénytáblázatot kell hozzá nagyon jól használni, a II. rész nehezebb feladatokból áll, egy feladat több alfeladatból, s jó sok pont jár értük

töri:ez is 2 részes. az első részben kisebb feladatok vannak, amiket sokszor a képről le tudsz olvasni, vagy kiolvasod a megadott forrásból a választ. II. rész: 3 esszét kell írnod 2rövidet, 1 hosszút, itt is nagyon sokat segítenek a források. és végig használhatod az atlaszod, ami egy kincsesbánya! itt bármilyen sorrenben haladhatsz és 3 órád lesz. szóbeli hasonló a magyarhoz: kapsz 20-25 tételt, amiket kidolgozol, megtanulsz, ott is kapsz majd feladatot hozzá, ami szűkíti a feleleted, kapsz forrásokat segítségképp, és használhatod az atlaszt is.

nyelv: írásbeli 4 részes, I:szövegértés (nagyon gagyi szokott lenni) II.nyelvtan: ez már picit húzósabb III: hallgatós: ez közepes nehézségű, fontos,h ezek a részek 3-4 alfeladatból állnak, és minden részre meg van adva az időtartam (az I-re nagyon sok idő van, ott halálra szokták magukat unni a diákok, a II.rész meg épp,h elég) az utolsó részben meg 2 db levelet kell írnod, 1 hosszút és 1 rövidet. szóbelire nem mindenki ad tételcímeket, többnyire témakörök vannak (család, szabadidő, közlekedés, egészség stb) és több részből áll, kell a tanároddal párbeszédet alkotnod, képekről beszélned, és van önálló témakifejtés is)

Gyakorlatban így néz ki: az írásbelik külön napon vannak: reggel 8kor kezdődnek többnyire, és 3 órásak (kiv a magyar, az hosszabb) Szóbeli, az egy nap van az összes, benn ül néhány tanárod, valamint az idegen elnök, kihúzol 1 tételt (magyarból 2-t) és kb 30 perc felkészülési időd van, készíthetsz vázlatot, szólítanak, lefelelsz, kihúzod a köv. tantárgy tételét és így tovább. (15 percet felesz)

Emelt is hasonló, csak azt idegen helyen teszed le, itt 20 percet felelhetsz

Ha valami konkrét kérdésed van tedd fel!

2011. okt. 7. 10:31
 2/6 anonim ***** válasza:
Ja, és nézd meg neten az előző évek konkrét feladatlapjait, az sokat segít!
2011. okt. 7. 10:33
 3/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a választ!

Az még érdekelne, hogy jól tudom-e, hogy a nyelvi vizsga esetén először kérdéseket tesznek fel, majd egy szituációs feladatot kell megoldani, majd képleírás következik? És mindig CSAK a tanárral beszélgetek?

2011. okt. 7. 13:50
 4/6 anonim ***** válasza:

Szia.

Először is nincs olyan, hogy felsőszintű, emelt szint van, ez fontos, ne keverjük!

Nálam az angol érettséginél (közép-és emelt szinten is) úgy kezdődött, hogy volt egy bemelegítő beszélgetés. Itt mindig ugyanazok a közhelyes kérdések vannak, mint amiket a próbakönyvekben is olvashatsz, pl hogy érzed ma magad, hogy érkeztél ide, mit reggeliztél stb. Utána feldob a vizsgáztató egy témát pl család. Itt elkezdtem beszélni a kedvenc családtagomról, aztán csak annyit mondott, hogy köszöni szépen, következő téma: szituáció. Ez szerintem a legkönnyebb, mert ha tanárod kicsit is jófej átveszi a beszélgetés nagy részét, te meg csak néhány szóval reagálsz rá. A végén meg persze képleírás. Végig csak 1 tanárral beszélgetsz, középszinten nálam pl a többi tanár nem is angol szakos volt, nem értették mit toltam ott. Emelten mondjuk egy 3 tagú bizottság volt, de ott is csak 1-el dumáltam

Németből középszinten mentem, ott nem volt semmilyen bemelegítés, rögtön belecsaptunk a lecsóba. Volt egy szituáció és egy kifejtős feladat. A kifejtősnél még választhattam is, hogy miről szeretnék beszélni, meg voltak segítő kérdések. Kb ennyi.

2011. okt. 7. 15:29
 5/6 anonim ***** válasza:
A nyelvvizsga az helyfüggő... pl BME-n csak te vagy bent vizsgázó, és 2 tanár, és csak az egyikkel beszélgetsz, de pl TELC-en párokba vagytok osztva, többen vagytok bent é egymással kell beszélgetni, nem pedig a vizsgáztatóval.
2011. okt. 7. 18:01
 6/6 anonim ***** válasza:

bocsánat, nyelvvizsgát olvastam!

Igen, ott csak a tanároddal beszélgetsz, persze a teremben még ülhetnek osztálytársak, de ők csak várakoznak, vagy valamely másik tantárgy tételeit dolgozzák ki, ők nem szólhatnak bele

2011. okt. 7. 18:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!