18 éves vagyok utolsó éves szobafestői szakmából, de jövőre szeretnék menni másik szakmára. Lehetséges-e?
Akik még egy szakmát szeretnének tanulni azok általában kihagyják az egyik vizsgát, mondjuk a gyakorlatit mert az könnyebb később pótolni.
Innentől kezdve van két éved hogy levizsgázz.
Elmész még egy szakmát tanulni és mivel nincs az előző szakmáról papírod, ezért fizetned se kell. 2 év után levizsgázol szobafestésből, utána még van egy éved a másodszakmából és azt kell már csak kifizetned. Az hogy mennyit kell azt ha jól tudom függ a szakmádtól és az életkorodtól.
Jövőre 3 évesek lesznek újra a szakmák.
Nem tudom hogy hol van neked a gyakorlat de én a gyakorlati helyemről kapok csak pénzt, az is kap aki másodszakmás. A hiányszakmások az államtól is kapnak és ez tanulmányi átlagtól függ hogy mennyit.
Felénk az építőipari szakmák közül az ács és a kőműves a hiányszakma, ez régiónként eltérő.
Mi az hogy sulis pénz? Ösztöndíjat kapsz az iskolától?
A hiányszakmások kapnak az államtól ösztöndíjat az iskolán keresztül. Nem tudom felétek mi a hiányszakma mert ez régiónként változik. Nálunk se a festő, se a burkoló nem az. Amúgy én is végzős festő vagyok.
Attól hogy van szakmád még fogsz kapni ösztöndíjat.
Egyik osztálytársam másodszakmás és neki 80.000ft volt az egyik félév. Kétlem hogy 20.000ből megúsznád.
Vannak ismerőseim akik hiányszakmát tanulnak és a legmagasabb ösztöndíj 25-30.000ft/hónap. Nem tudom milyen átlag felett jár ennyi pénz. 2,5 alatt nem adnak pénzt.
A kőműves nálunk hiányszakma és ők ha jól tanulnak akkor összesen 60.000ft ösztöndíjat kapnak, ebből kb 30.000 a gyakorlati helytől van ami független a tanulmányi átlagtól, a lényeg hogy a 2-es meg legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!