Milyen hatásos módszerei vannak a fegyelmezésnek egy osztályban?
az alatt, hogy kikéne tenni őket azt értettem, hogy ki kéne rúgni őket :D és tényleg ez az egyetlen megoldás, mindig is voltak 'nehéz esetek' akikkel bármit lehet csinálni, semmi nem hatja meg őket, szerintem néha elkell fogadni, hogy egyszerűen nincs megoldás.. tényleg nincs mindenre megoldás. soha nem lesz olyan, hogy nem lesznek hülye gyerekek akik neveletlenül viselkednek.
az én iskolámban egy csomó olyan gyerek van akit már nagyon rég kirúgtam volna, van egy bizonyos határ amit már nem kéne eltűrni.
nem is kéne őket elküldeni másik iskolába, aki nem tud viselkedni ne járjon iskolába.. hülyeség ez a tankötelezettségi korhatár is, felőlem aztán az lehet munkanélküli aki akar. aki tanul az úgyis tanul, aki meg nem az úgysem.
Hát ott kezdődik, hogy nem szabad egyeseket osztogatni csak azért, mert valaki rossz/neveletlen. A jegyek a tudást és ne a magatartást tükrözzék!
Én már leérettségiztem, de én is voltam fegyelmezetlen azoknál a tanároknál, akiket nem tudtam tisztelni. Nem volt semmi tekintélye, mert konkrétan félt tőlünk, mi diktáltuk a tempót, mi mondtuk meg, hogy mikor írunk dolgozatot stb. Annál a tanárnál, aki tudott tekintélyt mutatni, azt nagyon tiszteltem. A korral ez nem függ össze, mert pl az egyik legjobb tanárom épp, hogy kijött az egyetemről , 25 körül lehet. Bár tény, hogy egy fiatalabbat nehezebben tisztelek, hiszen alig idősebb nálam.
Tehát a legfontosabb, hogy már a legelején meg kell mutatni, hogy itt ki a főnök és nem szabad hajlani arra, hogy jó ma nem írunk dogát , mert ma 6 másik tárgyból is írunk stb. A tanár tartsa be a szavát, tehát ha azt mondja, hogy akkor szerdán dolgozat, akkor írasson is akkor, ne érdekelje, hogy milyen delegáció megy le hozzá a szünetben, hogy a mai nap nem optimális a csillagok szerint...
A másik meg ne féljen a diáktól. Akár milyen nagy az arca, lássa, hogy nem kelt félelmet a tanár szemében az, hogy bunkó módon viselkedik. Ha gondot okoz az órán, szóljon rá egyszer, 2.-nál már küldje ki egy igazolatlannal együtt. Plusz lehet még inteni is, de megint leírom, nem szabad jegyet adni, mert az nem a tudást tükrözné! Én egy kisebb pofonba is benne vagyok, nálunk hatásos volt, csak persze vigyázni kell, mert ma már még egy atyai pofonért is perelnek...
Ha pedig olyan szerencséje van a kedves tanárnak, hogy érettségi tárgyat tanít és a kedves tanulót eddig nem érdekelték sem a rossz jegyek, sem az intők, akkor joggal feltételezhető, hogy az érettségi sem fogja érdekelni (pedig igen), ezért ott nyugodtan kiélheti fantáziáját a tanár :) nálunk ugyanis érettséginél a "nehéz esetek" sorra hisztériáztak, hogy miért csak ennyi meg annyi lett ez meg az az érettségi, persze akkor már hiába bánják, hogy nem tisztelték kellőképpen a tanárt.
Még valami: ne csak a tanár várja el a tiszteletet, ő is tisztelje a diákokat! Ez azt jelenti, hogy ne 10 perc késéssel fáradjon be az órába úgy ,hogy utána a szünetből csippent le, mert azt ki nem állhatjuk. Továbbá a dolgozatok javítását sem szeretjük késéssel kikapni, úgy gondolom egy, de maximum 2 hét elegendő rá, hogy az ember kijavítsa. Ezt azért írom, mert nálunk nem egyszer előfordult, hogy 1-2 hónap múlva láttuk viszont a dogát...
Aki meg tényleg olyan, hogy nem érdekli semmi, annak a szülőjével kell beszélni, persze úgy ,hogy személyesen kimegy a tanár vagy felhívja, nem pedig úgy, hogy "jajj Andráskám, remélem szüleid megjelennek a szülői értekezleten, mert beszélni valóm van rólad"!
Ha az sem használ, akkor mindent meg kell tenni az eltávolításért. 10 igazolatlan után tudtommal a jegyző felszólítja a szülőt, 30 után pedig eltanácsolják a diákot, az ilyen kölöknél a tanár ne restellje beírni azokat az igazolatlanokat !
Én készültem tanárnak, egy évem van dönteni... pont a fegyelmezetlenség miatt nem hajlok a tanári szakirány felé.
Nálunk sajnos házirendbe volt foglalva, hogy a diákot nem lehet kiküldeni, mert joga van részt venni az órán. (Persze a többinek joga van tanulni, és nem hátráltathatja őket, de ez senkit nem érdekelt...)
Anno volt, hogy kaptunk kisebb pofonokat. Megérdemeltük. Most ha valaki megüti a diákot, azonnal fegyelmi eljárás, kirúgás stb jár érte...
A tanárnak legyen tekintélye (ezt az előző válaszoló leírta, csatlakozom hozzá)
Nálunk volt olyan, hogy 200+ igazolatlan után csaptak ki csak valakit... Felháborító. De persze az ellenőrző hiánya már osztályfőnöki.
Erélyesnek, határozottnak kell lenni, és nem lesz gond.
18:24
Értem hogy mit szeretnél, csak szerintem nem gondolod végig. Nem csaphatom ki, mert egyrészt az nem igazán a szaktanár dolga, maximum javasolhatja, másrészt a gyerek tanköteles. És ha nem lenne az, akkor szerinted hánynak lenne megfelelő szintű végzettsége ahhoz hogy bármilyen munkát el tudjon vállalni? A végén öt ember tartana el 10milliót?
Köszönöm a válaszokat :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!