Mit jelent a duplázás az érettséginél?
Ha továbbtanulsz (egyetem, főiskola), kétféleképpen számolhatják a pontjaidat.
1. TANULMÁNYI PONTOK + ÉRETTSÉGI PONTSZÁM
2. ÉRETTSÉGI PONTSZÁM x 2
A másodikat nevezzük duplázásnak. Egész egyszerűen kétszerezik az érettségi pontjaidat. (az érettségi pontod pedig a szak két tantárgyi követelményéből adódik, például 60%-os matek és 75%-os fizika az 135 pont, duplázással 270 pontod lenne, amihez mondjuk még jöhetne nyelvvizsga, vagy akármi ami többletpontnak számít)
Elfelejtettem megemlíteni... csak hogy tisztább legyen: azt, hogy milyen módszerrel számoljanak neked a kettő közül, vagy hogy melyik tárgyat nézzék, NEM te döntöd el. :) Felvételikor a rendszer automatikusan a legeredményesebb módszerrel fog számolni neked. (tehát úgy számol, hogy a lehető legmagasabb pontod kaphasd az eredményeid alapján)
bocsi, fáradt vagyok és lehet, hogy hülyén fogalmazok.:D
2 féle pontszámítási mond létezik.
A duplázás az, amikor nem veszik figyelembe sem a középiskolai eredményedet, sem pedig az érettségi átlagodat, csak és kizárólag a szak által kért 2 érettségi tárgyakat nézik. Ezeknek a százalékos eredményét összeadják és kettővel megszorozzák (Duplázzák). Így maximum 400 pontod lehet, ehhez jön még hozzá a maximum 100 pluszpont.
Duplázásnál csak akkor kapsz emelt érettségiért plusz pontot, ha az a két tantárgy egyike.
Konkrét példa:
tehát Te felvételizel közgáz, gazdálkodás és menedzsment szakra. Tegyük fel, hogy 90 % matek és 90 % angol érettségid van, mind2 középszintű. Ez azt jelenti, hogy akkor te kapsz ezekért 360 pontot. Viszont mondjuk van egy emelt biológia érettségid, melyért elvileg járna a plusz 50 pont hiszen emelt, de mivel közgáz szakokon nem fogadják el, ezért nem is veszik figyelembe, tehát továbbra is csak 360 pontod van (kivéve nyelvvizsga, hátrányos helyzet stb)
2012-01-15 18:10-kor kommentelőnek válaszolnék:
Igen, megkapod a 100 plusz pontot, mivel mindkettő tárgy felvételi tárgy az adott szakra, illetve mind a kettő esetén elérted a 45%-ot így jár az 50-50 plusz pont.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!