A Cad-Cam informatikus a CNC programozó új neve?
A CAD CAM informatikus az nem CNC programozó.
CAD szoftver pl az Autodesk Inventor, vagy Catia V5. Ezekkel gépészeti tervezést tudsz végezni.
Ezekbe/re épül be a CAM, ami a gyártástechnológia számítógépes tervezése és modellezése Ergo: mindkettőhöz kell mérnöki végzettség (min mérnöki tudás) mert még ha tudja használni a programok funkciót, akkor nem biztos, hogy műanyag-forgácsolás paramétereit jól adja meg, vagy a tervezett konstrukció nem hemzseg a hibáktól (bennszülött, túl drága megoldás, szerelhetetlen stb.)
A CNC programozó is megkíván legalább egy technikus végzettséget, de neki se tervezni nem kell sem a gyárthatóságot nem kell vizsgálni. Kap egy alkatrészrajzok/modellt és vagy G kódokkal megcsinálja a ciklust, max javaslatot tesz mert gyártástechnikailag drága, vagy nehézkes az eredeti alkatrész.
Igen el lehet vele helyezkedni. Sokaknak papírjuk sincs belőle, de érteni mindenképp kell. A srác akit zéró papírral felvettek pl NCT vezérlést kente-vágta, volt is ideje 1-1 alkatrész ciklusát bepötyögni, kitalálni a szerszámozást.
Ez a CAD CAM informatikus CAD CAM szoftvereket fejleszt.
Ezzel nem tervezhetsz (nem is tudnál mérnöki dolgokat).
Különböző javításokat, magyarosítást, licenc managert stb programozási feladatait javíthatnád. komplett szoftvert fejleszteni te nem fogsz, mert Magyarországon nincs ilyen jellegű szoftverfejlesztés. (na jó van 1-2, de az specifikált terület, vagy ritka ismeretlen szoftver, konvertáló progikat asszem itthon is csináltak nem egyet).
Szerintem te tervezni akarsz és CNC megmunkálóközpontoknak gyártástechnológiával foglalkozni. Én a tervezőmérnök, vagy egy gépészmérnök végzettséget preferálnék. Egy CNC vagy PLC programozó netto 90 körül keres, mert nem kell hozzá diploma.
Pár segédlet:)
[link] letöltéseknél
itt sok hasznos infó van
Az egyik leggyakoribb CAD szoftverhez tutorialok pl:
http://www.youtube.com/watch?v=6wcND2mN-Zg&list=PL71F164105E..
Autodesk termékek amúgy szerintem a legjobbak!
pár jó tanács:!
Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Kecskeméti Automatizálsi Fősuli, Nyíregyházi Fősuli kerüld!
és a többi noname szrt is! BME, BMF, Szent István egyetem stb!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!