Emelt magyar érettségi, szeretnék tanácsokat kérni, hogy ti hogyan készültetek fel, valamint, hogy érdemes-e neki vágnom?
Szia!
Én idén voltam emelt magyaron.
Szerintem nyálazz át minden irodalomkönyvet, olvass el minél több verset, kötelezőket. A strófákat, verstant is érdemes megtanulni, illetve a fontosabb folyóiratokról, főleg a Nyugatról is jó ha tudsz ezt-azt. Az írásbeliket nézd meg az OH oldalán, azok alapján tudod majd kb. mire számíthatsz. Verselemzést, novellaelemzést, szövegalkotást (szövegformák - nyelvtankönyvben benne szoktak lenni) és érvelést is tudni kell.
Szóbelire majd az OH oldalán közzétett tételekből kell felkészülni, 20 irodalom, 20 nyelvtan. Tehát a nyelvtant is meg kell tanulni. Írásbelin lehet mondatelemzés (alá- és mellérendelés) meg hasonlók. De amúgy írásbelin és szóbelin is az irodalom hangsúlyosabb.
Ha bármi kérdésed van, kérdezz, hátha tudok segíteni. Bár én csak a pluszpont miatt csináltam, egyébként anglisztikára megyek.
19/L
Nagyon nem ajánlom az emelt magyart. Rendkívül szubjektív az értékelése, és nem is lehet rá igazán felkészülni. Nálunk a magyarral mki szívott, aki emeltezett, ötös szinte nem is lett.
A töri sokkal könnyebben tanulható, és bár az esszék javítása ott is szubjektív, a teszt részt ha tanulsz nagyon jól meg lehet írni. Az esszék is sokkal könnyebbek(ha tudod az anyagot) mint egy magyar érettségin a 3 féle szövegalkotás. Nálunk a törisek 80-90% között mozogtak, idén szerintem megcsinálható volt.
Tehát szerintem a magyart ne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!