Tanárok! Mi az, ami fontos Franz Kafka:Átváltozás című művével kapcsolatban?
Csütörtökön megyek szóbelizni, aztán a 20 tételből csak ezzel az eggyel van gondom.
Elolvastam a művet,a tankönyvben hozzá tartozó leírást, internetről töltöttem le tételeket.
Aztán ennek ellenére úgy érzem, hogy ez lesz az a tétel, amiről semmit nem fogok tudni mondani, legalábbis olyat nem, amivel megkaphatnám a jelest.
A tételekben meg többiben is csak a mellébeszéd van, nagyjából felvázolják Kafka életét majd a mű történetet mesélik el aztán kb. ennyi.
Némelyik még tartalmazza, hogy esetleg hogyan lehet értelmezni a művet, de semmi több.
A másik meg, az én véleményem, hogy elég semmitmondó az egész történet.
Átváltozik meg bla bla bla, de most komolyan olyan nagy durranás lenne, hogy 2011-ben szóbeli vizsgán, mint tétel szerepeljen?
Nem vagyok tanár :( De az Átváltozást szerettem.
Azt nem tudom, elég jelentős-e hogy tétel legyen de a történetben igazából a család és a főhős viszonya a fontos, amit tulajdonképpen vehet az ember egy kritikának, hogy az emberi kapcsolatok mennyire az érdekekre épülnek.
Pl. behelyettesíthetnénk a történetet úgy mintha a főhős egy idős ember lenne. A családja próbálja szeretni, annak ellenére hogy teljesen megváltozott, már csak morog és útban van, a fia akinek a példaképe volt próbálja benne még azt az embert látni benne aki mindenre megtanította, és nem a hasznavehetetlen vénembert aki mindent elront akkor is ha segíteni próbál. De a jóindulat ellenére csak ott van az ő érdekük is: hogy ha nem lenne velük az öreg akkor kiadhatnák a szobát, nem kéne rá költeni mikor maguknak is szükségük van rá, lehetne előremutató dolgokkal foglalkozni. Ugyanakkor itt van magának az embernek a tragédiája, aki a korábbi keresőképes, értelmes emberből, akit családfenntartóként tisztelet övezett, lezuhant egy megtűrt, titokban utált ember szintjére.
De lehetne a hős egy hirtelen megrokkant vagy egy munkanélküli ember is. Hogy a történetben bogár szerepel az mellékes, a kapcsolatok átalakulása (a kezdeti féltő aggodalomtól a megkönnyebbülésig amikor meghal) a lényeg.
Köszi szépen a válaszokat, a második elég korrekt, szerintem ezt be is tolom.
Ha kihúznám, majd írok, h tetszett nekik:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!