Hátránnyal indulok, ha szakközépiskolában tanulok?

Felvételnél nincs megkülönböztetve egy szakközepes egy gimistől. Ha van affinitásod az ilyen dolgok felé, nyugodtan mehetsz szakközépből is. Annyiból lehetnél hátrányban, hogy egy szakközépben nem a humán tárgyakra mennek rá, tehát ELVILEG kisebb eséllyel indulsz egy magyar, vagy töri érettségin. Viszont a töri cakk pakk megtanulható, a magyar érettséginél pedig, ha van affinitásod a dologhoz, akkor szintén nem vagy hátrányban, ami az érettségi százalékokat érinti.
Megnéztem az ME-n a politológia szak ponthatárát, 358 volt tavaly, simán összehozható, ne aggódj. Bár én a helyedben inkább az ELTÉre mennék, 412 sem sok.

Én ruhaipari szakközépből mentem egyetemre, rögtön érettségi után, előnyöm volt a gimisekkel szemben, mert sok olyan tárgyat tanultam szakközépben, amik hasznosak voltak később, és fizikából érettségiztem, ami szintén nagyon jól jött.
De az, hogy felvesznek-e az az érettségin múlik, az meg minden suliban ugyan az, a gimisnek és a szakközepesnek is van esélye megírni 100%ra is akár.
Az egyetemi első 2 évben lehet abból előnye valakinek, ha tanult előtte szakmai tárgyakat, de akinek nem volt semmi előképzettsége az is meg tud csinálni egy akármilyen szakot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!