Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hátránnyal indulok, ha szakköz...

Hátránnyal indulok, ha szakközépiskolában tanulok?

Figyelt kérdés
Nemrég olvastam egy fórumozó válaszát, hogy előtérbe helyezik az olyan embereket, akik gimnáziumban tanulnak. Ők ugye faktra járnak, plusz óraszámban tanulják a választott "szakmájukat". A szakközépiskolásokat pedig eleve úgy képezik, hogy maradnak technikumin és abba az irányba mennek. Mi van akkor, ha én egyetemre/főiskolára szeretnék menni? Mert mondjuk nem akarok informatikára járni, ahol a programozóin erős matematika tudásra van szükség. Mi van akkor, ha engem az újságírás, a rádiós műsorvezető, a tanító néni és a jogász szak érdekel? A "büfészakok". Engem viszont nagyon nem izgat ez a szó. Szeretnék menni jövőre OKTV-re történelemből, a többletpontok miatt, utána technikumi, végül lehet az ME - magyar szakán belül a politológia (mivel, hogy politikai-gazdasági újságírás területén belül szeretnék 'írogatni'. Nem kezdek el sikoltozni a Cosmopolitan láttán, én tényeket, híreket szeretnék közölni az emberekkel, nem azt, hogy Rubint Réka a 20. gyermekét várja.) Azt szeretném csinálni, ami érdekel.
2011. máj. 28. 17:54
 1/3 anonim ***** válasza:
Tökmindegy hol tanulsz, az érettségi az, ami számít.
2011. máj. 28. 18:00
 2/3 anonim ***** válasza:

Felvételnél nincs megkülönböztetve egy szakközepes egy gimistől. Ha van affinitásod az ilyen dolgok felé, nyugodtan mehetsz szakközépből is. Annyiból lehetnél hátrányban, hogy egy szakközépben nem a humán tárgyakra mennek rá, tehát ELVILEG kisebb eséllyel indulsz egy magyar, vagy töri érettségin. Viszont a töri cakk pakk megtanulható, a magyar érettséginél pedig, ha van affinitásod a dologhoz, akkor szintén nem vagy hátrányban, ami az érettségi százalékokat érinti.

Megnéztem az ME-n a politológia szak ponthatárát, 358 volt tavaly, simán összehozható, ne aggódj. Bár én a helyedben inkább az ELTÉre mennék, 412 sem sok.

2011. máj. 28. 18:04
 3/3 anonim ***** válasza:

Én ruhaipari szakközépből mentem egyetemre, rögtön érettségi után, előnyöm volt a gimisekkel szemben, mert sok olyan tárgyat tanultam szakközépben, amik hasznosak voltak később, és fizikából érettségiztem, ami szintén nagyon jól jött.

De az, hogy felvesznek-e az az érettségin múlik, az meg minden suliban ugyan az, a gimisnek és a szakközepesnek is van esélye megírni 100%ra is akár.

Az egyetemi első 2 évben lehet abból előnye valakinek, ha tanult előtte szakmai tárgyakat, de akinek nem volt semmi előképzettsége az is meg tud csinálni egy akármilyen szakot.

2011. máj. 28. 18:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!