Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Szóbelin tutira csak a tételre...

Szóbelin tutira csak a tételre kérdezhetnek rá?

Figyelt kérdés

tehát ha nincs benne a tételsorba az 1. világháború de pl: valamelyik tételnek az az előzménye akkor belekérdezhet az 1.világháborúba?

nagyon parázok az egésztől,utálok felelni is nem ám hogy ennyi ember elé kiállni ,mindegyik engem néz h mit tudok,tuti összefogok keverni mindent

2011. máj. 23. 12:58
 1/4 anonim ***** válasza:

Nem írtad, de gondolom érettségi!

Ne izgulj!! Én is ilyen izgulós voltam/vagyok, de túléltem :)

Egyébként lesz nagyon sok forrás, ami alapján akkor is simán le lehet felelni, ha semmit nem tanultál.

Ha úgy érzed, hogy ahhoz a tételhez, amit húztál, kell egy kis háttérinformáció, akkor a pl az atlaszból meg tudod nézni.

Nálunk szerintem nem kérdeztek bele más tételbe, de ilyen miatt ne izgulj! A kidolgozási idő elég arra, hogy mindent átgondolj.

2011. máj. 23. 13:10
 2/4 anonim ***** válasza:

Először is nem kell kiállni, a legtöbben ülve érettségiznek. Gyakorlatilag 100%. Habár történelemnél nagyon impozáns volna kiállni a falitérképhez és ott mondani, de ezt nem szokták választani.

Ha a tétel előzménye az I. világháború, akkor röviden említsd meg, milyen hatása volt a háborúnak a tételedre és miért, de utána menj tovább, valószínűleg nem fognak részletekbe belekérdezni. Hacsak valami fontosat ki nem hagytál. Ha mondjuk a XX. századi haditechnikáról akarsz beszélni, és kihagyod, hogy az I. vh.-ban bevetették a tankot vagy a gázfegyvert, akkor belekérdezhetnek, mert az fontos. Ez csak egy példa volt. Én a kiegyezést húztam, és amikor elkezdtem a szabadságharc bukásától, akkor rám szólt a tanárom, hogy ugorgyunk, ne a kályhától.

2011. máj. 23. 17:21
 3/4 anonim ***** válasza:

Ha a tanár úgy ítéli meg, hogy az a dolog, amit kérdezni akar, kapcsolódik a tételedhez - és te magadtól nem beszéltél róla - akkor igen, lehet, hogy rákérdez. Én anno 2006-ban az Aranybullát húztam, forrásban az okirat pontjai voltak, ezeket magyarítottam mai nyelvezetre. A köret mesét pedig elmondtam. A tanár megkérdezte, hogy mi történt Zala megyében... Nem igazán tudtam :D. Aztán rávezetett, hogy kiknek az érdekeit nem képviselte jól az aranybulla, onnantól már ment szépen megint.

Szóval ne félj, ha teszem azt, a mohácsi vészt fogod húzni, a tanár nem kéri majd, hogy beszélj Hitler és az NSDAP politikájáról, vagy éppen a Blitzkriegről :D.

Nem kell "annyi" ember elé kiállni. Mert ülni fogsz. Azt hisze, 8 vizsgázó van bent egy teremben. Ők azzal lesznek elfoglalva, hogy a tételüket dolgozzák ki. Nem végig fognak figyelni téged. A tanárok is, ha épp nem ők vizsgáztatnak, akkor kimennek cigizni, kávézni, egymással halkan beszélgetnek. Egyedül a vizsgáztató tanár fog rád figyelni 100%-ig. Ha elakadsz, segíteni próbál majd. Nem szabad megijedni! Ha megijedsz, leblokkolsz, akkor ő sem tud rajtad segíteni. Pedig szeretne. Nem érdeke, hogy megbuktasson. Majd, egyetemen, hogy fizesd az IV díjakat mint a katonatiszt, akkor igen, buktatnak szépen, akár indok nélkül is, hiába tanultál. De ez más történet.

Ha meg összekeversz valamit, a tanár vagy hagyja, hogy mond tovább (mondjuk egy nevet elrontasz, mint én, Sárvári helyett Sárközit mondtam irodalomból - egy ember tudott róla, hogy hibáztam, az irodalomtanár, miért kössön bele? a kutyát nem érdekelte ott és akkor :D). De ha mondjuk egy eléggé nyilvánvaló dolgot rontasz, amit mindenki tud, akkor szólni fog érte. Vagy ha nagyon rossz vonalon kezdtél el mozogni, vagy épp pont tök felesleges az a rész, amit mondani akarsz vagy ha látja, vagy tudja rólad, hogy annyira nem vagy képben vele, ilyenkor közbeszól.

Tételt kihúzod, leülsz, kidolgozod. Majd amikor sorra kerülsz, leülsz a tanárral szemben. És elkezded. Ne várj arra, hogy kérdéseket tegyen fel! Mondd amit tudsz! Ha más nem, akkor azt a nyamvadt forrást olvasd el és elemezd ki. Nálunk volt ilyen gyerek az osztályban, töriből így érettségizett le.

2011. máj. 25. 16:31
 4/4 anonim válasza:
Szerintem témán kívüli dolgokat nem kérdeznek, csak a témához szorosan kapcsolódó infókat. Ne izgulj, inkább segítenek, semmint keresztkérdéseket tennének fel! (hacsak nem utáljátok egymást a töritanárral - de gondolom, nem). Szóval, csak szépen nyugodtan. S ha megpróbálsz összefüggően - a témádról - beszélni, lehet, hogy bele se kérdeznek.
2011. máj. 26. 00:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!