Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Emelt töri szóbeli - akik...

Emelt töri szóbeli - akik rendelkeznek tapasztalattal!? Köszi. (többi lent)

Figyelt kérdés
Szóval meg van 6 témakör, azon belül több tétel, összesen 30. A szóbelin ezek közül húzunk ki egyet? Vagy többet? Mire érdemes odafigyelnem? Mennyi a felkészülési idő? Ha tudom a tételeket érhet meglepetés, kaphatok kicsit más tételt is?? Előre is köszi, annak aki veszi a fáradtságot, hogy segítsen ;)
2011. máj. 19. 10:09
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Egy tételt húzol, kb. 30 perc felkészülési idő van, amíg az előtted lévő 2 ember levizsgázik.

Én pl. a Holokauszt témakört húztam, és konkrétan a magyar antiszemitizmus kialakulásáról, a magyar zsidóság történetéről, és kicsit a magyar eseményekről, zsidóüldözésről a világháborúban kellett beszélnem. Szóval a megadott címek csak témakörök, nem a konkrét tételek, azon belül elég sok mindent kaphatsz. És volt valamilyen kérdés/feladat is, amit a témához kapcsolódóan meg kellett válaszolni (forrás alapján), de az nem volt nehéz.

Légy magabiztos, nyugodtan szedd össze a gondolataidat a felkészülési időben, vesd papírra, de ne felolvasd. Töltsd ki a rendelkezésre álló időt, és akkor nem kell kérdezniük (főleg ha minden lényegeset elmondasz). De ha kérdeznek, az sem baj. Mutass érdeklődést a töri iránt, meg intelligenciát, ha nem tudsz valamit, próbáld megmutatni, hogy ismeretfoszlányok alapján ki tudod logikázni.

Sok sikert!

2011. máj. 19. 10:20
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Én 3 éve emelt töriztem és a magyar alkotmányosságot húztam ki tételnek.

Menni fog, bármit is húzol, mert forrásokat úgyis adnak, azokat bele kell építeni a feleletbe.Az a lényeg, hogy folyamatosan beszélj és tűnj magabiztosnak, még akkor is, ha belül nem ezt érzed. Minden témakörhöz tudj valamit és nem lesz gond.

Felkészülési időd bőven lesz, mikor meg leülsz mondani az anyagot, akkor már gyorsan telik az idő.

Menni fog, ne izgulj és minden rendben lesz! Sok sikert! :)

2011. máj. 19. 10:27
 3/13 A kérdező kommentje:
köszi szépen!! :) sajnos az írásbelit elizgultam, és olyan dolgokat hibáztam el, amiket tudtam, úgyhogy most a szóbelit nagyon jól szeretném, hogy sikerüljön, mert az ugye 60 pontot ér a 150-ből, ami nem kevés.
2011. máj. 19. 10:34
 4/13 anonim válasza:
Én már 2* érettségiztem emelt szinten töriből. Nem tudom mennyire ismered a 2010-es tételeket, de volt egy olyan hogy EU (amúgy én a központilag kidolgozott tételeket tanultam). Az az egy volt tavaly nyáron amit nem szerettem volna húzni, természetesen az lett a végén. Namármost. Elmondtam a 70%át ami ebben a könyvben benne volt, a források nagy részét is felhasználtam, erre ilyeneket kérdeztek tőlem: Mondja el az európai unió szubnacionális intézkedéseit... meg ilyenek. Amikor a felkészítőbe csak az intézmények voltak, kb. azt sem tudtam mi az... jó fejek voltak és így 60% körül kaptam szóbelire. Az őszi érettségin az ipari forradalom hatását húztam a természeti és épített környezetre, de természetesen csak a társadalmi változásokat kérdezték. Elmondtam tök jól, legalább olyan 80-90%ra a tételt, mosolyogtak is rám meg minden, jó 1-2 kérdésükre nem tudtam válaszolni, és amikor kezemhez kaptam a tanúsítványt láttam, hogy 35% körül adtak a szóbelimre. Következésképpen: nem azok a témák amik le vannak írva, rengeteg meglepetés érhet, kb. minden témakörhöz el kéne olvasnod 6 lexikont és a törinél nincsen kakibb tantárgy a földön. Amúgy az osztálytársaimnak is kb. így nézett ki az emelt. Nem akarlak beijeszteni, mert vannak korrekt tételek és tanárok is persze, nem ilyen sötét a világ, csak hogy ezt az oldalt is lásd. Ha nem az EUt húztam volna anno, most már fősulis lennék és nem kellett volna azóta is többször érettségiznem, meg ilyenek. Nekem 3 pont hiányzott. De neked tényleg nagyon nagyon drukkolok és kívánok jó tételt és jó vizsgáztatókat!
2011. máj. 19. 10:36
 5/13 A kérdező kommentje:

Szegényem! nah tudod ettől tartok én is, egyik barátnőmet is lepontozták, ráadásul jogtalanul, mivel maga a tanár mondta rosszul az egyik kérdés válaszát, szóval tanrfüggő is sajnos .... Az a gond, hogy nekem is ezen múlik a bejutás, sokat nyom nagyon, mert hiába írtam 5-ös érettségiket, ha ez nincs meg 70% összességében. Az írásbeli eredményt meg majd csak júni elején tudom meg, bár nem nagyon várom :((

Köszi szépen, hogy leírtad a tapasztalatod!

2011. máj. 19. 10:50
 6/13 anonim ***** válasza:
Bocsi,hogy nem ide tartozik.Most csinálom én is az emelt törit,úgyhogy tapasztalatot nem tudok megosztani a szóbelivel,de megkérdezhetem,hogy milyen lett az írásbeli eredményed?Nyugi,én is alapvető dolgokat rontottam el,amivel veszítettem kb. 2 pontot,de nem lett olyan rossz.(pl. összekevertem a Bocskai-koronát a Szent Koronával...nesze emelt töri :D )
2011. máj. 19. 13:37
 7/13 A kérdező kommentje:
Szia, én még nem tudom, csak júni elsején nézhetem meg, de ha csak 2 pontot veszítettél az nem rossz :) amúgy 90 pontból 60-ban reményekdek, mert sajna a rövid részt elrontottam, az esszé meg tanárfüggő, bár abban sikerült 1-2 igen-igen jól, azokba a megoldókulcs alapján mindent leírtam. Szóval reménykedem, te már tudod az eredményt?? Milyen lett és mennyit szeretnél? Nekem 70% lenne a cél összesen a szóbelivel, mert a többi érettségim mind 80-90% feletti. Te hogyan készülsz?
2011. máj. 19. 14:16
 8/13 anonim ***** válasza:
Ja nem csak 2 pont veszteségem lett,jó lenne :D nem tudom még én sem a pontos eredményt,a rövid részem 76 % lett,ahogy kiszámoltam,80ra lenne szükségem,mert a magyar elvileg nagyon jó lett,így duplázok.Ami a felkészülést illeti,nagyon lusta vagyok,utálom a szóbeli részt(már volt 2 előrehozottam).Voltam felkészítő tanfolyamon,ahol odaadták a tökéletesen kidolgozott tételeket,szóval legalább az megvan.4-én lesz a szóbelim,addig ha megtanulok mindennap 2 tételt,akkor elvileg végzek vele.Remélem :)
2011. máj. 19. 15:59
 9/13 A kérdező kommentje:
nah, akkor sztem Neked az bőven meg lesz, nekem a teszt rész, ahogy kiszámítottam 30 pont, tehát 68% körül, sajna ... nah, de még ez sem tuti, lehet rosszabb. Sok sikert Neked is a szóbelihez!
2011. máj. 19. 17:01
 10/13 anonim ***** válasza:
na hali, én is most emelt törizek, de sosem voltam faktos, úgyhogy rám is rám férne egy-két tanács! plén most tartok az első tételnél, és a magyar gazdaság a 14-16. században című tételnél el kell mondani károly r.-et, nagy lajost meg hunyadi mátyást és a reformjaikat. most azt írtátok sokan,hogy ez csak egy téma a sok közül, ebbe mégis még mit kérdezhetnek bele ha ezt húzom pl? a török megszállást v mi????
2011. máj. 23. 18:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!