Tehát ha jól értelmezem a közgazdász szak a természettudományhoz tartozik?
Kordában tartani a közgazdászokat
"Olyan ez, mint a temetőáthelyezés: sok érdeket sért, és viszonylag kicsi a belső támogatottsága" - mondta a koncepcióról az [origo]-nak egy vezető kormánypárti politikus, aki szerint a felsőoktatási intézményrendszer ésszerűsítése konfliktust okoz majd heteken belül. Az átalakítások irányáról az egyeztetés több résztvevője szerint annyi hangzott el a beszélgetésen, hogy csökkenteni kell a felsőoktatás Budapest-központúságát, illetve a fővárosi egyetemek elszívó hatását, emellett azokon a területeken, ahol túlképzés van, koncentrálni kell az oktatást.
A szakonkénti felvételi keretszámok frissítésén és munkaerő-piaci szempontokat figyelembe vevő ésszerűsítésén túl felvetődött például, hogy a jelenleginél kevesebb intézményben képezzenek például jogászokat, de ugyanígy kordában szeretnék tartani az agrár-, a kommunikációs és a közgazdászképzéseket is.
Bár megfelelő mértékű ésszerűsítéssel az [origo] által megkérdezett rektorok is egyetértettek, az államilag támogatott képzésekre felvehetők keretszámának csökkentését aggályosnak nevezték. Az egyeztetés résztvevői szerint a beszélgetésen az hangzott el, hogy a keretszámok az idei csaknem 54-ről jövőre 40 ezerre, 2014-ig pedig 30 ezerre csökkennének. "Ez a várható differenciálás ellenére is kihatással lenne a műszaki és természettudományos képzésben tanulók létszámára is, ami évek óta mindig a munkaerőpiacilag kívánatos szint alatt marad, a szakemberhiány egyes területeken pedig már az ágazat működését veszélyezteti" - mondta az [origo]-nak egy nagy vidéki egyetem vezetője.
ha valaki a teljes cikket látni szeretné bár nekem eléggé felnyomta a vérnyomásom:
A közgazdaságtan az társadalomtudomány.
Ami a terveztet érinti, szerintem ennek a döntésnek már eljött az ideje. Egy diploma lassan semmit sem ér, mert annyi embernek lesz. Lehet most lepontozni a hozzászólásomat, de szerintem legyen fele annyi diplomás, és inkább legyenek szakmunkások. Magyarország csak úgy ontja magából a diplomás embereket, akiket egyszerűen lehetetlen elhelyezni, mert annyi nem kell belőlük. Szerintem legyen nehezebb bekerülni egyetemre, legyenek kevesebben, ha ezáltal a diploma értéke kicsit is felértékelődik.
És ehhez mit szólsz? A vicc, hogy a győri nincs a megtartani kívántak listáján, Győr az 5. legnagyobb város, és én is győri vagyok. Akkor járjak Szombathelyre, vagy Sopronba?
Viszont itt egy cikk, hogy nem igazán tetszik a kormánynak ennek a vén kurv@nak a baromságai, remélem leváltják hamar.
A közgazdaságtan nem gazdasági képzés, hanem társadalomtudományi.
"A közgazdaságtan olyan társadalomtudomány, amely a gazdasági rendszerrel, vagyis a javak megtermelésével, elosztásával, értékelésével és fogyasztásával foglalkozik."
Wiki
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!