Hallottátok: diplomamegújítás? Még mennyi bőrt akarnának lehúzni a magyar lakosságról. Ezek mellett hogyan lehet családot fenntartani, alapítani?!
Ma hallottam ezt először. Elvileg minden 10 évben újra meg kellene újítani a diplomásoknak a diplomájukat. Én ezen teljesen kiakadtam:
- ahová én jártam már akkor is rámentek arra, hogy annyi embert húzzanak meg amennyit csak lehet, hogy még több bevételük legyen. Gondolom ez sem fog változni.
- szerintem teljesen felesleges mert aki azon a pályán van, kenterbe veri az oktatót aki csak az elméletet oktatja (ha oktatja, meg ha egyáltalán jól mert már erre is volt precedens), ráadásul a munkaerő piacon ez a tudás azért visszatükröződik (tehát ha valaki nincs napi szinten képben a dolgokkal akkor azt hamar kiteszik)
- ha valaki pályaelhagyó, de mégis diplomája van és így keres 120e-t, és most hogy visszavonják tőle keresni fog majd 70e-t???
- jó lenne ha a politikusok -akiknek van diplomájuk - mert ugye diploma nélkül nem lehetnének ott - nem használnának tolmácsot mikor angolul kellene beszélni, nemde? Mert elvileg a diploma feltétele egy vagy két középfokú nyelvvizsga.... erre példa Orbán és az Eu elnökség... azért ez így elégg gáz, hogy olyan magyaráznak akiknek éppen elől kellene járniuk, nemde?
- Akkor ott van Schmitt "Pali" helyesírási hibái az újévi köszöntőben, nemde?
-Ami meg a legfontosabb! Hogy a fenébe alapítsunk és tartsunk fent a családot, ha időnk ( most akarják bevezetni a 5,5 hetes 12 órás műszakokat, plusz az ember neveljen gyereket, meg tanuljon, dolgozzon) nincs, és gondolom a kötelező továbbképzés sem lesz ingyenes, arról nem beszélve, hogy a vizsgák sem ( pénz se lesz rá)...
Nekem ez már sok! Úgy érzem ez már az utolsó bőr, amit lehúznának rólunk. Csak én aggódok, vagy azért van itt más fiatal felnőtt is? Szerintetek nem gondolkodnak a döntéshozók? Ha nem biztos a jövőnk, akkor pont az ellenkezőjét érik el: kevesebb gyerek fog születni, nemde?
Igaz, hogy nincs diplomám, csak felsőfokú végzettségem, de ezt akkor is k@csögségnek tartom a diplomásokkal szemben. El sem hiszem, hova süllyed ez az ország Viktorka és az előzőek uralma alatt. Tényleg el kell innen menni...egyre elgondolkodtatóbb...elkeserítő ez az egész. Így akarnak pl több orvost?????? Nonszensz...
30/N
Én 20 éves egyetemista vagyok, mérnöknek tanulok. Nálunk néhány tanár kertelés nélkül elmondta (pl. matek), hogy az ő tantárgya azért van, hogy kicsit mozgásban tartsa a diákok agyát, megtanuljanak logikusan gondolkodni. Javarészt az életben SOHA nem fogjuk a számítások 99%-át használni! Édesapám szintén gyakorló mérnök, aki felvilágosított arról is, hogy amiket mi most tanulunk arra már mindre jól bevált számítógépes programok vannak, és persze... tudja a mérnök felmérni hogy hülyeséget számolt-e a program, vagy ha minden törik és szakad ki tudja számolni papíron is, de apu 25 éve van a szakmában, és amit most mindenképpen belénk akarnak verni, azt mondta ő egyetlen egyszer használta a 25 év alatt. Aki 20 éve dolgozik, jó pár éve számítógépes programokon elsősorban, attól hogy várják el, hogy ilyeneket még hipp hopp minden ismétlés nélkül újra elő tudjon adni, avagy az olyan tárgyak, mint pl ugye a matek... világosan elmondták, hogy a mérnökök 100%-ban igyekeznek mindent megoldani a négy alapművelettel, és diff. egyenleteket pl a büdös életbe nem használnak a gyakorlatban. Hogy várhatják el, hogy még csak napi 8 órás munka mellett is, az ember hazamenjen a családjához, és ne a gyerekeivel játszon, hanem a könyveket bújja, mert valami idióta kitalálta, hogy újra és újra bizonyítania kell. Én úgy gondolom, egy egyetemista éppen eleget dolgozik a 3-4 év alatt azért, hogy ezt a papírt/ elismerést megérdemelje. Tapasztalatot a padokban úgysem szerez senki, hiszen annyira alapokat tanítanak, ami az életben úgysem lesz elég, valószínűleg teljesen el is felejti az ember a dolgok ezen részét. Ez volt a véleményem egyik részről.
Másik részről a saját érzéseim: Én 25-6 éves leszek, mire mindent kitanultam, amit szeretnék, ami jelenleg célként lebeg a szemem előtt. Akkor még ott fogok állni egy fillér nélkül a nagy világban, el kéne kezdenem dolgozni, hogy egy kis lakást összehozzak legalább, gyanítom azt is hitellel. Már ott fogok toporogni a 30. életévem szélén, és még semmit nem fogok tudni felmutatni a két diplomámat leszámítva, amiért igenis keményen megdolgozok. Az állam elvárja, hogy csak úgy potyogtassuk mi nők a gyerekeket, de megfelelő körülményeket, támogatásokat, lehetőségeket baromira nem teremtenek hozzá. Nekem minden vágyam az, hogy 30 alatt szüljek, ám valószínűleg a hülye is észreveszi, hogy ha más miatt nem is, az anyagiak igencsak közbe fognak szólni, hiszen oké, megszületnek a gyerekek, de még is hova teszem őket? Teljesen abszurdnak tartom azt a helyzetet, hogy mindent ennyire elnyújtunk, hogy csak elvárások vannak, de lehetőség nincs, hogy 5 diplomával is nehéz elhelyezkedni, még is minden erővel azon van a kormány, hogy senki ne kapjon már inkább diplomát... Ne tanuljak? Akkor szintén fennáll a kérdés, hogy miből fogom a mai világban eltartani a gyerekeimet? Keressek gazdag férjet? Házasodjak érdekből? Vagy egyszerűen nem értem hogy gondolták ezt az egészet. Rengeteget agyalok, azon, hogyan tudnék már most spórolni a jövőmre, rengeteget tanulok, hogy jó ösztöndíjat kapjak, mellette dolgozok. Szerencsém van, hiszen a szüleim eltartanak, a munkából, iskolából befolyó pénzt félre tudom rakni, de az nem élet, hogy mindig arra kell gondolnom, mi lesz velem 5 év múlva. Úgy érzem a fiatal felnőttek élete teljesen kilátástalan, senki nem gondolta végig ezeket a helyzeteket, ahogy én sem, amikor pl 5 évfolyamos gimibe jelentkeztem. Úgyérzem, hogy már minden elvesztegetett év számít.
Teljesen igaza van az előttem szólónak. Én tavaly szereztem diplomát egy viszonylag nehéz természettudományos szakon. Az 5 év alatt nagyon átfogó képzést kaptunk minden résztudományból. Ma, doktoranduszként, az egyetemen tanított tananyagnak talán <5%-át (azaz kevesebb, mint öt százalékocskáját!!!) hasznosítom, mivel csak egyetlen tudományággal foglalkozom a tanultak közül, azzal viszont jóval mélyebben, mint amit az egyetemen leadtak.
Mivel kutatóként szeretnék dolgozni, a doktori fokozat alapkövetelmény. 25 éves leszek idén, kb. 4-6 évre kell számolni a doktori megszerzésével, addig a szakma alsó lépcsőjét koptatom, 3 évig ösztöndíjasként kapok <100ezer Ft-ot, utána a lehetőségektől függően kb. ugyanennyit, néhány évig (pályázattól függően). Vagyis kb. 30 éves koromig semmit nem fogok tudni félrerakni, mert ennyi pénzből egy saját albit is éppen, hogy fenn lehet tartani. Családtervezés tehát 30 év után jön csak szóba. Ideális, nemde? :S És akkor most maradjak itthon??? Ugyan már...
Utolsó előtti vagyok. Hozzátenném én már most elrontottam a gyermekem életét. Szüleim mindketten diplomások, így saját bőrömön tapasztaltam sajnos, hogy nem egy helyen hátrányban vagyok csak azért mert a szüleim nem szakmunkások. Többet kellett küzdenem ahhoz hogy bejussak egyetemre, mint az a diák, aki 5 év alatt semmit nem tanult, de hátrányos helyzetű. Röhögve került be a felsőoktatásba a kapott pluszpontjai miatt, míg én megküzdöttem minden egyes pontomért. Nem sajnálom tőle, egyszerűen csak nem értem ő miért indul kevesebbel mint én vagy bárki más? Mindenki ugyanakkora lehetőséggel indul az iskolában, külön tanárhoz sosem jártam, nyelvvizsgázni már érettségivel is lehet, amiért nem kell fizetni, egyszerűen sok dolgot nem értek, ami pl nekem nagyon rosszul esik, hiszen úgy érzem olykor, hogy hiábavaló a munkám, úgy is gazdag csemetének vagyok elkönyvelve (pedig nagyon nem így van) és mindenki 25-30 "ponttal" jár előttem, aki anyagilag nem szorul rá jobban, mint mondjuk én. Én pl ezt a rendszert alakítanám valahogy át. Nem hiszem hogy mindenkit fel kéne venni felsőoktatásba, jöjjön szépen vissza a felvételi, az hogy teljesítmény alapján veszik fel az embert, és nem szociális háttér alapján. A hátteret majd az ösztöndíj osztáskor vegyék figyelembe, addig ne!
Elképesztőnek tartom hogy képesek lennének olyan emberek karrierét ketté törni, akik valamiben már sikeresek, ha az iskolai anyagból nem tudnak már úgy teljesíteni még is kidobnák kitudja hány tíz év munkáját... Ehelyett most kéne elkezdeni szórni a felsőoktatásban lévőket, nem mindenkit felvenni akinek semmi keresnivalója ilyen helyen, és talán megoldódna a probléma.
Köszönöm a válaszokat, egy kicsit megnyugodtam. Ezek szerint nem csak én vagyok egyedül fent a plafonon!
A képviselőkre és a többiekre visszatérve:
igencsak szorgalmaznám azt hogy ők évente tegyenek különböző jogszabályokból, adózásból külön vizsgát és persze a tv is adja le hogy mit hebegnek habognak. Szerintem köv. alkalomkor egyik sem kerülne be a parlamentbe), majd mellette neveljenek családot miközben készülnek a vizsgára, továbbá szorgalmaznám azt is hogy a parlamentben és egyéb meleg helyen ülők (vagy éppen nem ott ülők, mert éppen nincs kedve, vagy jobb dolga is akad) maximum 120.000 e ft -ot kereshessenek. Költségtérítés nincs és semmi mást sem kaphatnának (még hogy luxuskocsit, jah persze...), mert ugye nekünk normál munkavállalóknak sem fizetnek költségtérítést a munkába való bejárás kompenzálása érdekében. Ja és be lehetne vezetni azt is hogy akit nem látunk a parlamentben (akár a 25 napból is egyet hiányozzon (tudjátok azért a 5,5 nap 12 óra rájuk is vonatkozzon)) az ne kapja meg a folyó havi fizetését!!!!
Vizsgákról:
Sajnos már jártam olyan felsőoktatási intézményben ahol OKJ-s vizsgát kellett tenni és előtte két (!) hónappal vezették be (jogszabály miatt) (2 éves volt a tanfolyam úgyhogy elég szívás volt hogy az utolsó két hónapban szóltak) hogy ne csak szóban hanem írásban is tegyünk vizsgát... nos az évfolyam 99%-a megbukott, csak azért mert kedves tanárunk nem az útmutató szerint javított 8könyvelő volt a drága) és felülbírált olyan doksit is mint az... aztán bejelentették, hogy fizessünk még 25 ezer Ft-ot (sz. vizsga előtt 2 nappal szóltak, hogy ne legyen időnk utánanézni) mert azt az intézmény saját keretein belül eldöntheti...aztán pechük volt, mert voltunk egy páran akik azt mondták: na ezt azért már nem...és megkerestük a felsőbb szintű vezetőket... hát volt pofára esés, nem is nekünk hanem nekik...25e fTot megtartottuk....szánalmas nem???
Szerintem is hozzák vissza a központi (írásbeli) felmérőket, nem tudom mi bajuk volt azzal (talán mert kedves politikusok csemetéi nem kerültek volna be az egyetemekre???), vagy talán mert javítani kellett és nem csak pofira osztályozni????
Vizsgákra visszatérve:
ahová jártam, ott például volt olyan, hogy a vizsga dolgozat beadása, javítása és kiosztása után közölte velünk röhögve (!) a tanár hogy a ponthatárokat feljebb vitte. (barátnőmmel éppen négyes dogánk lett volna, de mivel feljebb vitte a ponthatárokat így csak 2-t kapott mindenki), amit persze nem tehetett volna meg, mert azt is előre kellett volna jelezni felénk... de sajnálom, mert akkor még kis seg_gdugasz voltam, nem mertem beköpni a dékánnál... na mindegy tanultam belőle...
Másrészt... hogyan tudják garantálni az egységes elbírálást? Mert ha az a cél, hogy a kiadott diplomák 85%-át visszavonják, azt ugye nagyon könnyen megtehetik, elég csak olyanokat kérdezni, ami nem a témakörhöz kapcsolódik! (már jártam így!) Szóval ha valakit nagyon meg akarnának buktatni, azt úgyis meg fogják... a mi fősulink pedig kvóta alapján buktatott..úgyhogy nagy tapasztalatuk van már benne...
Közben meg itt a gyerek kérdés... tik-tak...igen bennem is nagyon erősödik az az érzés hogy itt hagyjam kedves szülőhazámat... na azt hiszem befejezem és megyek angol tanulni XDDDD
Amúgy mi lenne ha Magyarország egy része kiválna, és teljesen függetlenül (pl: horvátok) léteznénk? Vajon Ti benne lennétek, egy ilyenben? Végül is nem kellene idegen nyelven beszélni, csak MO-ot kettéválasztanánk, pl Duna mentén: aki akar dolgozni és jobb életet akarna az menne Ny-ra, akinek meg megfelel a mostani rendszer azoké meg lenne K.... XDDDD Na jó, azt hiszem ideje felébrednem... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!