Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mennyire éri meg bejárni...

Fhenrir kérdése:

Mennyire éri meg bejárni előadásra?

Figyelt kérdés
Nyílván ez szubjektív kérdés, de kíváncsi lennék a véleményetekre (leginkább valamilyen műszaki egyetemen tanulók véleményére), hogy ti mennyire jártok be előadásokra. Előző félévben jól rászoktattak minket az előadások látogatására a rendszeres katalógusokkal, ellenben most nem járok be, és azt veszem észre, hogy az előadásokon elhangzott dolgokat fele annyi idő alatt át tudom nézni könyvből, így példatárakat oldani is van idő, és nem is szakadok meg. Szerencsére önfegyelmem van, tehát itthon sem csak egész nap döglök, legalább annyi időt fordítok tanulásra, mint amikor bejártam. Nektek mi a taktikátok? Mérnöki karokon megéri bejárni előadásra vagy bőven elég a gyakorlat+otthoni tanulás? (Egy gólya)
2011. márc. 24. 22:40
 1/10 anonim ***** válasza:
Én ugyan nem teljesen mérnöki szakon vagyok, de valami hasonló (programtervező informatikus) és szerintem előadója válogatja, van olyan tanárom, aki az amúgy száraz anyagot is úgy adja elő, hogy egészen élvezhető az előadás, szinte mindent megtudok jegyezni előadás alatt, míg van másik, aki nem eléggé összeszedett, stb. hozzájuk én is csak első pár héten mentem be.
2011. márc. 24. 22:48
 2/10 anonim ***** válasza:
Erre nincs előre megadható tanács. Van pótolhatatlan előadás, és van használhatatlan előadás is. A gyakorlatban általában érdemes bejárni.
2011. márc. 24. 23:05
 3/10 anonim ***** válasza:

Ez nem csak szaktól, hanem sulitól és tanártól is függ.

Szerintem néha mérlegelni kell, meg sorrendet állítani:)

Általánosságban szerintem érdemes bejárni előadásokra, mert az ember legalább egyszer hallja az anyagot, ragad rá vmi.

De vannak olyan előadások, amik nem érnek szart se. Jobban járok, ha alszom egy órával többet és legalább kipihenem magam, vagy felkelek és tanulok helyette.

Vagy ha túl sok számonkérés halmozódik fel, akkor is néha előadások helyett inkább tanulok:)

2011. márc. 24. 23:23
 4/10 anonim ***** válasza:

Szerintem nem a szakon, csak a tanáron múlik, mennyire éri meg. Vannak, akik a teljes anyagot felteszik az oldalukra, de olyan előadóm (igen, előadó és nem gyakvez) is van, akinél jegyzetelni kell, mivel bár jól leadja, nincs semmiféle előadásjegyzet azon kívül, amit te összeírsz. És persze sok múlik az egyéni véleményen is. Van olyan órám, amire 10/9 azt mondják, hogy nem éri meg bejárni, én mégis ott vagyok minden hétfőn reggel nyolckor a 400 fős hallgatóság egytizedével, mert érdekel az anyag, és mindig jobban tanultam hallás után. Igaz, én azért járok be, a legtöbb előadásra mert máskülönben sosem foglalkoznék vele. :P

Egy mérnök informatikus

2011. márc. 25. 00:17
 5/10 anonim ***** válasza:

Én sem műszaki szakra járok, hanem gazdaságira, így nyilván nem ugyanaz a kettő. Viszont az úgy általánosságban igaz, hogy a tantárgytól, a tanártól és a tananyag mennyiségétől/ tanulhatóságától is függ. Az első pár előadáson azért érdemes jelen lenni, mert az előbb felsoroltakat ebből nagyjából fel tudod mérni.

Olyan tárgyaknál, ahol a vizsga/ zh 80%-a számítási/ gyakorlati feladat, ott nyilván elhanyagolható az előadás (amennyiben ott valóban csak elmélet hangzik el). Viszont nálunk van olyan tárgy, amiből egy- egy anyagrész csak előadáson hangzik el, sem a kötelező, sem az ajánlott irodalomban nincs róla említés, plusz a követelmények nagy részét is itt hinti el az előadó a félév során. Na, itt erősen ajánlott a részvétel.

2011. márc. 25. 00:31
 6/10 anonim ***** válasza:
nekem még első félév elején mondta egyik előadom (bme közlekmérnök) h menjünk be ha másnem hátso sorba ujságot olvasni laptopozni beszélgetni kartársakkal mást tanulni de legyünk ott előadáson mert hátha ragad ránk valami. és most tökmind1 h otthon tanulsz vagy más tárgy előadásán de ha benvagy akkor valami apro info h nagyvonalakba mit csináltatok előadáson az azér ragad. ugy meg már kapásbol könnyeb lessz megtanulni. persze vannak olyan előadok akiket élmény hallgatni meg van olyan aki monoton hangon elduruzsol 2 orát és ha figyeltél se tudod h miről beszélt
2011. márc. 25. 00:51
 7/10 anonim válasza:
Hát ott lenni már csak azért is fontos, mert a prof sokszor mond olyasmit is, ami nincs a könyben. És vizsgák előtt pedig gyakran vannak kódos utalások lehetségek vizsgakérdések irányába... De én megoldottam a barátaimmal ezt is. Mindig csak egyikünk megy az előadásra, de hangrögzítőre veszi. Ebből mindenki kap egy példányt, amit enyhén felgyorsítva hallgatunk végig. :-)
2011. márc. 25. 01:10
 8/10 anonim ***** válasza:

Szia!

Szerintem járj be. Volt olyan előadóm (még mindig tart órát, de már más tárgyból, a legnagyszerűbb tanár, akit ismerek), aki utolsó előadáson elővette a fényképezőt, hogy na, akkor jöjjenek ki a táblához és csoportkép. Aki rajta volt ezen a fotón, az automatikusan szóbelizett vizsgán, ami az esetek többségében egy jeggyel jobbat jelentett. (6 kredites tárgy!) Na, ezért éri meg bejárni.

Amúgy műszakis vagyok.

2011. márc. 25. 08:24
 9/10 anonim ***** válasza:
Én építőmérnöknek tanulok. Egy olyan órát tudnék megnevezni, ahol előadásra teljesen felesleges bejárni. Van hozzá jegyzetünk, az előadó gyakorlatilag ezt olvassa fel, érthetetlen halandzsa nyelven, semmi értelme ott ülni 3 órát. Azt kell hogy mondjam SZERENCSÉRE én bejárós vagyok, így nem igen hagyok ki órákat, mert kicsit nagy lenne egy-egy 3 órás lyuk két órám között, nem nagyon tudnék magammal mit kezdeni, ennyi idő alatt haza sem tudok jönni úgy, hogy vissza is érjek, hát inkább beülök órára. Én úgyérzem hogy nálunk ezt a tárgyat leszámítva nagyon is van értelme bejárni. Egyrészt egy kis fősulira járok, alacsony létszámmal, nálunk a tanárok nagyon megjegyzik az arcokat és neveket, ilyen szempontból sem árt, de ha a tananyagot nézzük, sajnos pl a legfontosabb tárgyunk tanára iszonyatosan rossz előadó. Nála viszont muszáj végigülnöm, minden apró böffentést lejegyzetelnem, hogy utána tanulásnál értsem hogy mi miért van... ha más jegyzetéből tanulnék, nem menne!
2011. márc. 25. 09:45
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, jó volt végígolvasgatni a véleményeket. További eredményes munkát kívánok.
2011. márc. 27. 08:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!