Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Biológia vagy kémia emelt?...

Biológia vagy kémia emelt? Fontos, bővebben lent.

Figyelt kérdés
11.-kes vagyok, mindkettőből emelt szintű fakultációra járok és ötös voltam félévkor mindkettőből. Mindkettőt szeretem, de emeltet csak egyikből szeretnék tenni, mivel van nyelvvizsgám. Tudom hogy relatív, hogy kinek mi az egyszerűbb, de mégis melyiket ajánlanátok? Melyikre álljak rá jobban? Néha figyelmetlen vagyok, felületes, ami tudom hogy baj, próbálok is változtatni rajta. Orvosi lenne a cél. Tudom, hogy az emelt kémiát jobban tudnám hasznosítani az egyetemen. ( a bátyám is orvosira jár) De én most bekerülés szempontjából kérdezem, hogy ki melyiket ajánlaná és miért? Köszi a válaszokat
2011. márc. 24. 19:47
 1/7 anonim ***** válasza:

Mire te oda jutsz, 500 pontos rendszer lesz, ami annyit tesz, hogy nyelvvizsgáért max. 40 pont adható, emelt érettségi darabja pedig 50 pont, és 100 pluszpont lesz az összeszedhető maximum. Tehát 2 emelttel tudod majd csak összeszedni, ebből kifolyólag én az mondanám, hogy mindkettő.

Azt mindenesetre érdemes lenne megjátszani, hogy teszel egy középszintű előrehozottat kémiából ősszel, és szintemelőzöl tavasszal, a bioszt pedig eleve emelten teszed le. Így kémiából két esélyed van, és azt számítják, amivel jobban jársz.

Ha ez nem jön be, akkor kicsit árnyaltabb a kérdés. Én elfogult vagyok, a kémiát mondanám, nekem az sokkal könnyebben megy, mint a biosz. De a biosz sokkal elméletibb, sokkal tanulhatóbb, így általában ha választani kell, az emberek a biológiára szavaznak...

2011. márc. 24. 20:03
 2/7 anonim ***** válasza:

Állítólag a közép kémia és az emelt kémia között kisebb a különbség, mint a közép biosz és az emelt biosz között.

De OM honlapján van vhol statisztika az elmúlt évek érettségijeiről. Nézd meg melyik szokott jobban sikerülni.

2011. márc. 24. 20:27
 3/7 anonim ***** válasza:

"Tehát 2 emelttel tudod majd csak összeszedni, ebből kifolyólag én az mondanám, hogy mindkettő."

Nem biztos, hogy azon a 10 ponton fog múlni.

Nekem annak idején csak 75 pontom volt a 80-ból, de emiatt nem akartam még egy emeltet tenni. Valószínűleg nem is érte volna meg, mert annyival rosszabbul sikerült volna az emelt. Szerintem még 10 pontnál sem éri meg ezen gondolkozni.

"Állítólag a közép kémia és az emelt kémia között kisebb a különbség, mint a közép biosz és az emelt biosz között."

Ezt csak megerősíteni tudom.

Kérdezőnek:

"Orvosi lenne a cél."

Ezzel kapcsolatban eszembe jutott, hogy 2012 lesz az utolsó év, hogy orvosira elfogadják a közép bioszt, 2013-tól már kötelező emelt kell belőle. Szóval még éppen "megúszod".

2011. márc. 24. 21:55
 4/7 A kérdező kommentje:
Nem lesz semmilyen 500 pontos rendszer... Jövőre biztosan nem. Talán az elméleti részt jobban tanulom... Számolásban sokszor figyelmetlen vagyok... Ez alapján?:)
2011. márc. 24. 22:41
 5/7 anonim ***** válasza:

Nem lesz? Ne babrálj ki velem, én is jövőre érettségizem. olvasd el ezt: [link]

Ha az elmélet könnyebben megy, a számolást pedig hajlamos vagy elrontani, akkor inkább a bioszt ajánlom. A kémia emelten van néhány összetett példa.

10 pont ide vagy oda, számíthat. Persze ha biztos a tudásában, és jól ki tudja kalkulálni a várható pontszámot, akkor lehet, hogy felesleges neki dupla emeltezni. De ártani nem fog, ha lesz egy kémia közepe és egy emeltje mellé, nem hiszem, hogy különösebb gondot okozna neki, ha eddig ötös volt... gyakorolni még van egy éve. Ez csak az én meglátásom, nem muszáj megfogadni.

De az 500 pontos rendszer így is bekavar... mi van, ha a legtöbb jelentkező dupla emelttel megy? Akkor ők alapból 10 pont előnnyel rendelkeznek... Lehet, hogy sokan azt gondolják, hogy "hű, 500 pont, biztos mindenki még nyelvvizsgával jön, de én leteszek két emeltet és máris van plusz tíz pontom hozzájuk képest", de lehet, hogy kevesen gondolkoznak így, kiszámíthatatlan.

Szóval röviden: ha nem mered bevállalni az emelt kémiát (még úgy sem, hogy egy biztos középszint mellett szintemelőzz), akkor az alapján, amit elmondtál, érdemesebb lenne biosz emeltet tenni.

[Megjegyzem, én is jövőre érettségizem, én úgy okoskodtam a kémiával, ahogy fentebb leírtam. Egy biztos középszint mellé teszek egy emeltet, hátha jobban járok. Bár én nem orvosira készülök.]

2011. márc. 24. 23:05
 6/7 A kérdező kommentje:
Akkor én most valamit nagyon benéztem... :( Lehet hogy jobban járnék a biosszal, mert az elméleti rész valahogy mégis könnyebben megragad. Ha számolásban váratlan vagy nehéz példát kapok, hajlamos vagyok bepánikolni. Ötöseim vannak mindkettőből, ez azonban nem jelent automatikusan egy 80 % feletti emeltet. Az sok mindenen múlik, a pillanatnyi állapoton is... Majd meglátjuk :)
2011. márc. 25. 12:52
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat :)
2011. márc. 25. 12:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!