Hogyan zajlik ez az egész felvételi folyamat?
Jó lenne tudni, melyikre gondoltál. Van ugyanis a középiskolai, az OKJ-s képzések felvételije, a felsőoktatási... Ráadásul van, ahol a központitól eltérő a felvételi rend (pl. művészeti vagy katonai szakokon). Én csak a felsőoktatásival vagyok tisztában, a többiről nem akarok hülyeségeket írni.
A dolog ott kezdődik, hogy kiválasztod, hová szeretnél menni. Ebben rengeteg segítséged van: felvi.hu, "kék könyv", nyílt nap, Educatio kiállítás, apuka-anyuka, egyetemre járó ismerős... Sorolhatnám a végtelenségig. Mikor ez megvan, beszerzel egy jelentkezési lapot (vagy küldesz egy e-jelentkezést), melyen feltünteted a személyes adataidat, a választott szakokat (egyetem-kar-szak-képzési szint-munkarend-finanszírozás), majd az addig elért tanulmányi eredményeidet, a megszerzett nyelvvizsgáidat (meg úgy általában mindent, ami többletpontot érhet), aztán vársz. Apróság, de lényeges: a jelentkezési lapot már nem az egyetemre, hanem az OFIK-nak kell elküldeni. Megjön a regisztrációs levél, örülsz. Érettségizel (ha egy mód van rá, a felvételi tárgyakból), megvan az eredmény, elküldöd a 4. év végi bizonyítványt (az érettségi eredményt megkapja az OFIK), ha közben nyelvvizsgáztál, még azt is bizonyítod (ezt kell július 10. környékéig megtenni). Aztán megint vársz és július 24-25. környékén meglesznek a ponthatárok. Ezt az OFI állapítja meg egy nem túl bonyolult, de otthon nem elvégezhet algoritmus alapján - ezért nem tudja rajtuk kívül senki, hogy mennyi lesz a ponthatár. Ekkor kapod a nem hivatalos értesítést, majd 1-2 hét múlva jön a hivatalos, pecsétes papír - ez már az egyetemtől. Abban benne van minden: kollégiumi igénylés, beiratkozás, miegymás. De az már egy másik történet.
(egyébként pedig tényleg a felvi.hu lenne a megoldás minden ilyen jellegű kérdésre, ott kellene először keresgélni, azon még ez is fenn van, de most épp volt időm beírni ezt)
Hát interjú nincs ,de alkalmassági vizsgára illetve felvételi elbeszélgetésre behívhatnak, nekem is csak alkalmassági volt, csak közben az idegrendszerről beszélgettünk, meg az rh összeférhetetlenségről.
( gyógypedagógiát végeztem)
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni. Elsőnek az AVKF-német nemzetiségi óvodapedagógiát jelöltem meg levelezőn államilag finanszírozott formában.
2.nak ELTE-TÓFK sima óvodapedagógia levelező, államilag finanszírozott.
3. AVKF- német nemzetiségi, levelező, költségtérítéses.
Nos a kérdésem az lenne, ha van felsőfokúm németből, akkor hagyjam így a sorrendet, bízván abban h az első helyre úgyis felvesznek, vagy ha felvesznek a másodikra, nem baj h nem német nemzetiségű mert úgyis van felsőfokúm?? nem igazán szeretnék fizetősre járni!
Köszi előre is, holnapig lehet változtatni!!!!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!