Miből készültetek föl a sikeres matek emelt szintű érettségire?
Korábbi írásbelik kitöltése és javítókulccsal való összevetése.
Műszaki Kiadó könyve a 11. és 12.-es fakultációknak.
Fakultáció, magántanár, stb. nem volt.
Eredmény: 97%.
Írásbelin -1 pont, mert valamit ceruzával írtam a rajzhoz és a megoldás része volt. Tudod, csak a tollal írtakat értékelik.
A szóbelin egy dologba kötöttek bele: nem igényesen mondtam egy definíciót. Amikor megtudtam, hogy e miatt 2 pontot veszítettem, nem szomorkodtam. Nagyon vitatkozott az egyik nő és azt hittem, hogy jóval többet vont le. A látszat ellenére azonban emberből volt ő is :)
Amúgy az említett tankönyveket a Műszaki Kiadó adta ki, Hajnal Imréék írták és Matematika III. és Matematika IV. a címe.
Szintén az említett 2 könyv. A tételek bizonyításához a Mozaik Kiadó 9-12-es matematika könyveit is elővettem, abban kissé emberibb módon volt tárgyalva.
Persze szóbelire tökéletesen nem lehet felkészülni. Hiába tudod a tételcímben szereplő témakört, meglepő lehet maga a feladat, amit átadnak.
Én a geometriai transzformációkat húztam és egy 8szög megszerkesztése volt a feladat. A "bizonyítandó tétel" pedig az volt, hogy a 8 szögnek mennyi átlója van. Azért tettem idézőjelbe, mert valójában rád van bízva, hogy a szóba jöhető tételek közül melyik bizonyítását vezeted le. Ez, ahhoz képest amikre készültem, sokkal egyszerűbb volt.
A lényeget lehagytam: nekem iszonyú szerencsém volt. A közvetlenül előttem vizsgázó sokkal nehezebbet húzott. Szegénynek annyira darabokra szedték a szóbelijét, hogy a végén már meg sem mert szólalni. Nem bukott meg, de szenvedett.
Szóbelire szerintem az a fontos, hogy az adott témakörön belül "otthon legyél" és úgy állítsd össze a feleleted, hogy amikor elkezd "belekötni", akkor se kerülhess kellemetlen helyzetbe. A fentebb jelölt matematika III. és IV. ezért tetszett. Igaz, hogy 1-1 mondatot néha 30-45 perc alatt értettem meg belőle, de utána már nem éreztem magam veszélyben.
Köszönöm! Még egy kérdés, ha lehet. Kerestem az általad említett Hajnal féle, műszaki kiadós "Matematika IV" és III könyveket, de csak ezt találtam. [link]
Ez viszont, nemzeti kiadós, akkor erre gondoltál nem?
Igen ez az!
Nekem régebbi példány van, amit még a Műszaki Kiadó adott ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!