Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Szakdolgozatnál minden egyes...

Szakdolgozatnál minden egyes szerzőnek és kiadónak írnom kell, ha fel akarom használni a könyvét/publikációját szakirodalomként?

Figyelt kérdés

(Előre is elnézést kérek a minden bizonnyal idióta kérdésemért, de nem igazán kapok segítséget, és már az idegösszeomlás szélén állok a rengeteg apró betűs szabályrendszertől… 😱🤯)

Szóval: minden szakdolgozat szerves részét egy szakirodalmi áttekintés képezi. Beszereztem (gyakran nehézségek árán, horror összegekért!) az összes szükséges irodalmat.

Ez azt jelenti, hogy ha ezeket szeretném felhasználni forrásanyagként (nem szó szerinti idézéssel), akkor minden egyes kiadótól, szerzőtől írásos beleegyezést kell kérnem, hogy ezt megtehessem?

ma 13:19
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Nem.
ma 13:46
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Nem kell. Sőt, akármilyen forrásból megszerezheted (pl scihub) ezek nem szoktak számítani. Csak rendesen legyen szövegközi hivatkozás is megfelelő formátumban, és az irodalomjegyzékben is legyenek rendesen feltüntetve.
ma 13:51
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Jól is néznénk ki! Akkor az egyes szerzők mást sem csinálhatnának, mint engedélyeket adnának.

Hivatkozásban kell megjelölni az előírt szabályok szerint, valamint az irodalomjegyzékben pontosan feltüntetve kinek, melyik munkáját használtad.

ma 13:57
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Nem kell, csak fel kell tüntetned mint forrás anyag.
ma 14:05
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Az egyetemeken van szakdolgozati segédlet, amiben minden benne van: hivatkozás módja, az nagyon fontos, hogy jó legyen, karAkterszám, formai követelmények stb. Ezt keresd ki és ez alapján dolgozz.
ma 14:34
 6/7 anonim ***** válasza:
83%
Dehogy. Megfelelő módon hivatkoznod kell a felhasznált szakirodalmat, és feltüntetni az irodalomjegyzékben. Ennek pontos módjáról biztosan megvan az adott kar hivatalos szabályzata. De hogy jutottál el ilyen fogalmatlanul a szakdolgozatig, eddig még semmilyen szakirodalmi munkát (beadandó vagy nevezzük ahogy akarjuk) nem kellett írnod?
ma 15:19
 7/7 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek.

Félrevezető, és fontosnak tartottam megkérdezni, mert rengeteg irodalom elején fel van tüntetve, hogy a mű bármelyik részét felhasználni engedélyköteles, különben a törvény bünteti. De ezek szerint ez csak a szó szerinti felhasználásra, plagizálásra, értékesítésre…stb. vonatkozik.

#6: Nem fogalmatlan vagyok, hanem kitűnő tanuló stréber állat, aki nem akarja, hogy ilyen apróNAK tűnő dolgokon csússzon el a diplomája. Egyetemen és azon kívül is kutatok. Nem volt olyan munkám, amire nem kaptam még vastapsos dicséretet, de minden buktatóra szerettem volna felkészülni, mert azért egy szakdolgozat teljesen más.

Inkább megkérdeztem ezt a (szerinted) hülyeséget, mint hogy “a törvény” az utolsó bőrt is lehúzza rólam egy apró dolog miatt.

ma 16:48

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!