Aki csak 2-esre akar leérettségizni mindenből, az milyen stratégiát használjon a tanulásra?
Bőven elég nekem, ha egy 2-essel átengednek.
Hogyan kell az elégségesre tanulni?
Minden ténmakörnek tanuljam meg a negyedét, vagy mi?
Mondjuk....
De talán az első, hogy 3-asra menj, mert ha mondjuk a szóbelin rádjön a pánik, és leblokkolsz, akkor is kell hozni a 2-est, ami eszerint a vélt tudásod kb legjava.
A helyedben nem szórakoznék ezzel...
Láttam már itt pár kérdést, ami arról szólt, hogy a kérdező játszotta az agyát kamaszként, sz...t a tanulásra, most meg elcs...te ezzel az egész életét, és érettségizhet újra.
Elég nehezen élem meg az érettségi korszakot.
És egyelőre azt làtom biztosnak, ha mindent megpróbálok megtanulni. De igazából nekem csak a 2-es kell.
Maximum angolból kellene jobb jegy, mert az angolt akarom használni a későbbiekben is.
#1, te sem sűrűn érettségiztél, ugye? ...
A matekot leszámítva mindegyik kötelező tárgyból van mindig szóbeli is, összesen 150 pontot lehet szerezni, ennek a 25%-át kell elérni a 2-eshez, ami (felfelé kerekítve) 38 pont. Ha ezt a 38 pontot el tudod érni az írásbelin, akkor a szóbelin a minimum követelmény a szóbelin maximálisan elérhető pont 12%-a. Például angolból a szóbeli 33 pontos, ennek a 12%-a (felfelé kerekítve) 4 pont, tehát ha megvan a 38 pont (illetve minimum 34 ebben az esetben), akkor meglesz a 2-es akkor is, ha csak ezt a 4 pontot szerzed meg.
Ha nem tudsz ennyit elérni, akkor is az a lényeg, hogy az írásbelin is meglegyen legalább 12%, máskülönben szóbelizni nem is mehetsz (még akkor sem, ha amúgy meglehetne az említett 38 pont).
Tehát nincs ilyen, hogy "hozni kell a kettest is szóbelin", mert nem az azokon kapott jegyeket átlagolják.
A tanulásra: csináld meg a korábbi érettségi feladatsorokat, abból fel tudod mérni, hogy mennyi pontot tudnál elérni.
Ne a témakörökkel foglalkozz kérdező!
Előző évek feladatait nézd át (főleg az utolsót) ilyen jellegű feladatokkal fogsz találkozni a vizsgán, ezeket gyakorold be.
Szóbelin két opciót javasolok:
1. tanulj meg mindegyikből egy kicsit (legalább 5 mondatot per tétel), így nem érhet meglepetés
2. tanulj meg 3-5 tételt teljesen és várd a csodát (de sztem 1. opció jobb)
Nem nézek át előző évek feladatait, ez egy értelmetlen.
Idén pl. bioszból pl. a szívgyógyszerek voltak, nem fogják jövőre beletenni, lehet a Covid vakcináról kérdeznek, akkor feleslegesen tanultam meg a szívgyógyszereket.
Nem is értem azokat, akik az előző évek érettségi vizsgalapjait bújják, olyanok, mint az öregek, akik a múlt heti húzásokból próbálják megjósolni az e heti lottószámokat...
Az érettségi követlemények kellenének, meg a témakörök, de abban senki sem akar segíteni, hogy megtaláljam.
#5, ha te úgyis mindent jobban tudsz, mi a francnak kérdezel? ...
Nyilván nem ugyanazok a feladatok lesznek, mint régen, de lehet átfedés a korábbi feladatsorokkal. A bioszt mondjuk pont nem tudom, de a matekra készülésre teljesen jó, ha a korábbi feladatsorokat feldolgozod, mert abból derül ki, mi az az alapvető dolog, amit nem tudsz.
A témaköröket pedig a saját tanárodnak kell megadnia, vagy annál, aki fog majd szóbeliztetni. Emelt szintre központilag vannak szabályozva a témakörök.
Egyébként meg te mondtad, hogy a 2-es a cél, nem is értem, milyen más taktikát vártál...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!