Hibás lenne az őszi emelt fizika érettségi egyik feladatának megoldókulcsa?
Sziasztok, tegnap írtam az emelt fizika érettségit, és egyetlen feladat van, aminek a megoldásával nem értek egyet sem én, sem a tanárom:
11. Egy vírus elektronmikroszkóppal készített felvételének sarkában a „250 keV" felirat található. Az alábbiak közül melyik állítás értelmezi helyesen ezt a feliratot?
I. A felvétel készítéséhez használt elektronok energiája 250 000 eV.
II. A berendezés az elektronokat 250 000 V feszültséggel gyorsította.
A) Csak az I. állítás értelmezi helyesen a feliratot.
B) Csak a II. állítás értelmezi helyesen a feliratot.
C) Egyik állítás sem értelmezi helyesen a feliratot.
D) Mindkét állítás helyesen értelmezi a feliratot.
A megoldókulcs szerint D, de szerintem B, hiszen az első állítás nem helyes: az elektron KINETIKUS energiája 250 keV, az elektron energiája (ami végülis az összes energia) tartalmazza a nyugalmi energiáját is, tehát utánaszámolva kb. 721 keV… Ti mit gondoltok erről? És mit kell tenni hibás megoldókulcs esetén, hova lehet írni?
Előre is köszi!
Egy extra érv, amit bedobhattok, hogy csak addig ekkora az elektronok mozgási energiája, amíg a tárgyba nem csapódnak, a detektort legfeljebb ekkora energiájú elektronok érik el, a szórás rugalmatlansága miatt (vannak olyan elektronmikroszkópok, amikbe van beépítve egy elektron spektrométer is, ami a visszavert elektronok energiáját tudja analizálni [link] enwp.org/EELS ). Azt pedig lehet indokolni, hogy legalább addig vannak használva, amíg el nem érik a detektort.
Néha elfogadnak két betűt is, ha meggyőzik őket, de lélekben azért arra készülj, hogy ezt a két pontot buktad…
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!