Újra le tudom tenni az érettségit?
Tulajdonképpen az érdekelne, hogy újra írhatom-e a teljes érettségit a 2 évvel ezelőttihez képest való eredménynöveléshez. Nem lettek rosszak, azonban orvosi egyetemre szeretnék jövőre jelentkezni, és tudom, hogy oda mindent ki kell maxolni.
Illetve, ha újraírom az érettségit (gondolom az emeltet nem lehet csak a középszintet) akkor az egyetem figyelembe fogja venni, hogy újraírtam az érettségit, és esetleg összehasonlítják a másikkal?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Nem, csak az emelteket írhatod újra, és azok duplázásával tudsz javítani.
Az érettségi átlagod fix marad, azon nem tudsz változtatni, hiába írnád újra a közepeket, nem vennék figyelembe.
A számodra kedvezőbb eredményt számítják, mindig.
De ennek te is utána tudsz a felvi.hu-n.
#2 nem is bajlóna, mert nem lehet úgy csinálni ahogy gondolja.
És sajnos duplázással azért elég nehéz bekerülni, mert 80-85% körüli emelteket kell írnia. De ez már a kérdezőn múlik, nyilván nem tudjuk milyenek a képességei.
Bármelyik érettségidet újraírhatod, akárhányszor, csak fizetned kell érte.
Mivel orvosira akarsz menni, ezért biológia és kémia/fizika emeltet kell (újra)írnod. Mivel már van érettségid ezért 60+ ezer lesz tantárgyanként. Akár már most ősszel is írhatod az emelteket.
#5 oké, mindenképpen bele kellett kötnöd. Igen, nincs akadálya jogilag, de minek írja újra, ha nem számítják bele a közepeket????
A lényegben igazam volt, nem tudom miért kell állandóan beleállni a másikba
Tanulmányi pontokon (érettségi bizonyítvány+középiskolás jegyek) utólag nem lehet javítani: "A tanulmányi pontok a középiskolai teljesítményt tükrözik, ezért az érettségi bizonyítvány megszerzését követően szerzett érettségi tanúsítványokban szereplő eredmények itt nem vehetők figyelembe."
Tehát a közepeket újraírni nincs értelme orvosi esetén.
Ha nagyon rossz lett az érettségi bizonyítványod, akkor sajnos marad a duplázás (de amúgy ehhez tényleg nagyon rossz bizonyítvány kell, a többségnek általában a hagyományos pontszámítás a kedvezőbb). Mindenesetre nem tudsz mást tenni, írd meg a lehető legjobbra az emelt biosz-kémiát/fizikát. Illetve nézz utána, hogy melyik egyetem mire ad intézményi pontot (nyelvvizsga, kórházi munka, egyetemi felkészítők stb..) és próbáld meg a lehető legtöbbet összeszedni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!