BME mérnökinformatikus... lehetséges?
Sziasztok!
Jelenleg technikumba járok, melynek 13.évfolyamában emelteznem kell szakmából (vízügyi technikus). Most június 21.-én szóbeliztem történelemből és irodalomból, valamint a matekot is megírtam középszinten, szóval már csak a nyelv és a szakma van, az elöbb említett utolsó évemben. Sajnos túl későn, 11.-ben jött el nálam az "eszmecsere". Ez azt jelenti, hogy szívesen láttam vendégül a "tanulást". Tudom hogyan hangzik, de ez a helyzet. Elkezdtem tanulni és maximalistsa lettem, néha amikor időhiányban voltam egy anyag megtanulásával szinte álmomban tanultam meg a fáradságtól.( ezeket a sorokat csak azért írom, hogy hangsúlyozzam: nem a szórakozásnak, hanem az -észnek- kezdtem el élni.).
Megismételve magam, szintén csak a 12.évfolyam elötti nyáron jöttem rá, engem egy olyan munka érdekel, mely során gondolkodni kell, rátaláltam a programozásra 2023.augusztus végén. Rá kellett eszmélnem, hogy ez nekem való, elkezdtem angol videókból belefolyni a programozás világába: python, c#, c++ ... belenéztem a Unity-be és az Unreal Enginbe is. És most nagyjából fél éve, talán kicsivel kevesebb ideje, hogy foglalkozok a webfejlesztés --egyelőre-- Frontend részével (html,css,javascript).
Szóval látom a jövőm ebben a munkában.
Visszatérve az érettségire: történelemből 44 pontos szóbelivellett 4 es a végeredmény, matekból 85pontot értem el függ.tábla nélkül(nem vittem be, úgy voltam vele, hogy én tudni akarom a matekot, nem kinézni. IGAZ, ez csak közép, de szóljon visszafogottan mentségemre, hogy az általános iskolai anyagtól kezdve újra kellett sajátítanom a középiskolai anyagot is, olyan rossz voltam belőle, illetve érettségis évben akartam emeltezni, de rá kellett jönnöm hiányosságaimra.), végső soron pedig irodalomból sikerült 50 pontos szóbelivel az 5 ös. Mint említettem, nyelvre(német) és szakmára a 13.évfolyamba kerül sor, szóval a pontszámításhoz még hiányosak az adatok.
A kérdések azonban akkor kerültek a felszínre, amikor egyetemen gondolkodtam: hova tovább, ha végeztem tanulmányaimmal?.
Igaz le spoilereztem, de a BME re került a sor, sajátos meggyőződésem alapján a maximalizmusom okán (is). Sok jót hallottam róla, és persze rémmeséket is. Mivel hiszek a céltudatosságomban és szorgalmamban, rá 'esett' a választás, legalábbis a jövőt illetően.
Fontos kérdésem a felvételivel kapcsolatban:
- Az emelet technikusi vizsga számít plussz ponttal?(Vízügyi Technikus)
-A Matekot jelenleg is a Matekingről tanulom, és bevállik, azonban a fizikát sajnos nem tanultunk eleget, sőt... 9.ben volt róla szó, de egy fillért se tennék a jelenlegi fizika tudásomra, annak a tudatában, hogy mérnöki szakra kell a fizika: van esetleg egy jóravaló könyv, vagy weboldal, fizikai ismereteim "felzárkóztatására".
-Mindenféleképpen kell egy emelt érettségi? Ismét, ha a matekot hozom fel példának, akkor elég, ha tisztában vagyok az emelt tananyaggal (deriv., integ., stb.), amit a kezdetekben átbeszélnének egyetemen, vagy kell az emelt is a jelenlegi érettségieim mellé? Értem ez alatt, hogy lehetséges közepekkel is bejutni, vagy feltétel egy emelt?
Ha feltétel, akkor megfelel annak az emelt technikusi?(Vízügyi Technikus)
A válaszokat előre is köszönöm! A szöveg lehet egy kicsit hosszú lett, talán ez tükrözi éredklődésem a témában.
Szia
Valamennyit tudok segíteni, mert most végeztem az első évem BME mérnökinfón.
A felvételinél annyira nem tudom mit néznek az új rendszerben, de van kalkulátor tudtommal, amivel megtudod nézni mi számít és mennyit az adott szakra.
Nekem emelt infóm és angolom volt, egyáltalán nem muszáj az emelt matek érettségi, de előre is tudsz tanulni, hogy könnyebben menjen majd amiket mondtál (deriválás, integrálás).
Mateking nagyon hasznos lesz majd, én is abból tanultam szinte mindent + feladatok gyakorlásával.
A fizika viszont elég egy semmi :D Emiatt ne aggódj, ha bármennyire érdekel a fizika akkor nem olyan nehéz, ha nem érdekel, ahogy a szak 90%át, akkor valahogy okosba meg lehet oldani
Ha van még valami írj nyugodtan
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!