Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Felvételi pontszámításnál egy...

Felvételi pontszámításnál egy tantárgyból kétféle érettségit is beszámíttathatok a pontszámítás két különböző területén?

Figyelt kérdés
Olaszból tettem közép, majd később emelt szintű érettségi vizsgát is. Felvételi pontszámításnál a tanulmányi pontokhoz százalékban jobb a közép szintű olaszom (mivel ott nem nézik a tett érettségi szintjét). Viszont az érettségi pontoknál (idéntől a közép érettségik százalékának kétharmada írható pontba, amíg az emeltet a megírt százalék egészével írják át) az emelt olaszommal járok jobban. (Tudom, hogy a felvételizőnek legkedvezőbb módon számítják ki a pontjait, de a kérdésemre se példát se ellenpéldát nem hallottam még.) Lehetséges, hogy ugyanarra a helyre, a tanulmányi pontoknál a középszintű, míg az érettségi pontoknál az emeltszintű olaszomat tudjam beszámíttatni?

jún. 16. 20:47
 1/7 anonim ***** válasza:
11%
Igen, lehet.
jún. 16. 20:54
 2/7 anonim ***** válasza:

Szerintem nem

De hova jelentkeztél? Mi az hogy nem nézik a szintet?

jún. 16. 21:15
 3/7 A kérdező kommentje:

2/2-nek válasz:

Ha jól tudom, a tanulmányi pontok maximuma 200 pont, amiből az érettségi eredmények 100. Itt 5 érettségi tantárgy százaléka íródik át pontba ezért a szint ennél a résznél nem számít. Ez az egyetemtől függetlenül így van szerintem mindenhol, de a PTE egyik karát jelöltem elsőnek.

jún. 16. 21:40
 4/7 anonim ***** válasza:
Az olasz csak 1x számíthat bele. Ha arra vagy kiváncsi, hogy megkapod-e érte az 50 többletpontot, akkor azt a szak határozza meg, hogy ebben az esetben elfogadja-e. Ezért kérdeztem hogy pontosan hova jelentkeztél.
jún. 16. 21:50
 5/7 A kérdező kommentje:
A felvételi pontok 3 részre vannak tagolva. Az első a tanulmányi pontok (évvégi eredmények átlaga + érettségi eredmények átlaga), a második az érettségi (itt kettő tárgy érettségi százalékát veszik figyelembe, amik az iskola által vannak megadva), a harmadik a többlet. A PTE--n az érettségi pontokhoz beszámíttatható az idegennyelv, így mindenhogy be tudom számítani mindkét helyre. A kérdés az, hogy lehet-e egyszer középpel, egyszer pedig emelttel.
jún. 16. 21:56
 6/7 anonim ***** válasza:
Nem, nem számíttatható be kétszer ugyanaz a tantárgy csak más szinten. Vagy egyik vagy másik..
jún. 16. 21:58
 7/7 anonim ***** válasza:

Szerintem pedig lehet.

Tanulmányi pontok (200 pont max.) = 11-12. év végi bizonyítvány jegyei duplázva (100 pont max.) + 5 tárgy érettségi átlaga (100 pont max.)

Itt ha jól tudom, abból az 5 tárgyból számolnak átlagot, ami az érettségi bizonyítványodban szerepel. Ha az olaszból közép és emelt szinten is vizsgáztál, te döntöd el, melyik eredményt íratod a bizonyítványba, értelemszerűen érdemesebb azt, aminek magasabb a százaléka, így az átlagot felfelé húzza. Tehát ebben a részben a középszintű érettségid eredménye számít.

Érettségi pontok (200 pont max.) = 2 - a szak követelményeinek megfelelő - érettségi százalékos eredményének összege (de: középszintű érettségi eredménye 2/3-os szorzót kap)

Tehát itt valószínűleg jobban megéri neked az emelt olasz, hiszen azért annyi pontot kapsz, ahány százalékot elértél, nem kap az eredmény egy 2/3-os szorzót. Így ebben a részben az emelt olaszt számolják (az eredményed ugyanúgy megvan, csak nem a bizonyítványba kerül bele).

Intézményi pontok (100 pont max.)

Ezt már egyeteme váltogatja, de az emelt olaszért (vagy bármilyen emelt szintű érettségiért) itt is jár többletpont, amennyiben az érettségi pontoknál annak a tárgynak az eredményét számolják.

Egyébként a felvi.hu kiszámolja majd a pontszámot a számodra legkedvezőbb módon. Arra figyelj, hogy melyik eredményt íratod a bizonyítványba.

jún. 16. 22:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!