Mivel győzzem meg a szüleimet, hogy a szakközépben ugyanolyan oktatásban részesülök mint egy gimnáziumban?
Szakközépiskolába akkor érdemes menni, ha konkrétan az abban a suliban oktatott szakirányra érzel elhivatottságot (pl. művészeti szakközepek). Ha még nem tudod pontosan, mi akarsz lenni, mindenképp jobb választás a gimnázium, mert az szinte bármilyen pályára felkészít.
Meg aztán az ember változik is. Én például nyolcadikos koromban még orvos akartam lenni, és azért mentem nyelvtagozatos gimnáziumba, hogy a nyelvvizsgával plusz pontot szerezzek (ez még a 80-as években volt). Aztán a gimnáziumban derült ki, hogy sokkal inkább humán beállítottságú vagyok, és angol-német szakon kötöttem ki. Ha elmentem volna egészségügyi szakközépiskolába, akkor nézhettem volna, hogy hová tanuljak tovább.
Igaza van anyukádnak, erősebb és jobb a gimi.
Szerintem meg pont nem. Gimnáziumba lehet, hogy azok mennek, akiknek jobb jegyük van, de elképzelésük sokaknak nincs, hogy mit is szeretnének csinálni (az a szomorú, hogy később sincs). A szakközepes anyag nem annyira sallangos, mint a gimis, és akik szk.-be járnak, már van v.mi lövésük arról, mik akarnak lenni (több irányba is el lehet indulni sz.k-ből).
Az meg, hogy lenézik a szakközépiskolát, annak köszönhető, hogy azokat is lenézik, akik kétkezi munkát végeznek. Holott nincs lényeges különbség a kettő között.
Mivel akarsz foglalkozni, kérdez, mi érdekel?
A te gondolkodásmódodnak is inkább a humán szakközépiskola felel meg. Itt a humán tárgyakból jobb az oktatás, mint egy nem humán gimnáziumban; emellett lesz egy szakmád is - mit szemeltél ki magadnak? Milyenek a jegyeid?
Kereshetsz egy humán gimnáziumot is, és utána is tanulhatsz szakmát. Bár, ha nem tagozatosból mész át, akkor veszthetsz egy évet akár egy számodra egészen új tárgy miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!