Az emberek úgy gondolkodnak, hogy oké, ha matematikából és természettudományból műveletlen vagy, de ha ilyen bölcsész dolgokat nem tudsz, az gáz?
Aki nem tud másodfokú egyenleteket megoldani, nem tud fejből egy fosszíliát sem mondani, ami két fajt összekötne, még csak azt sem tudja, mi az a lemeztektonika, az oké?
De, ha nem tudom, hogy ki volt egy költő, az gáz?
Mi az a fosszília? Hiába tanulja meg ezeket az ember elfelejti. A lemeztektonikáról sem tudom micsoda, de másodfokú egyenleteket meg tudok oldani a valós számok körében. A komplex számokat meg már elfelejtettem, úgy már nem menne.
Amúgy tényleg nem vagyok egy diplomás egyén. Én ha megtanulok valamit, azt rövid időn belül elfelejtem ha nem foglalkozok vele kiemelkedően sokat és hosszú távon. Ha egy szöveg már kicsit tudományosabb, alig fogom fel, vagy ötször el kell olvasnom lassan és komótosan hogy felfogjam. Nagyon lassan jegyzem meg a fogalmakat, nehezen jövök rá összefüggésekre. Ezzel nem tudok mit kezdeni szerintem. Próbáltam már az agyam edzeni, de egyszerűen nem ment. Tanulásmódszertan után is olvastam, alkalmaztam sok technikát, semmi sem használt igazán. Próbáltam angolt tanulni, többször kezdtem előről, de így is azt éreztem, hogy mintha át lenne ugorva egy csomó nyelvtani szabály annak ellenére, hogy én az elejéről kezdtem. Így nem tanultam meg angolul háromszor sem, negyedjére pedig nem akarok belekezdeni. Így angolul sem tudok.
Egyedül a matek ment, az is középszinten, meg picit az emelt szintű anyag. De egyetemen már nem abban a tempóban oktatnak, hogy én ezt tovább tudjam vinni. Mert hiába a szorgalmam etéren, nem tudok vele kompenzálni, mert nincs elég idő hozzá.
Mert szorgalmas lennék én, csak abba lustulok bele, hogy a tanulásomnak nincs akkora eredménye. Amekkora erőfeszítéssel én megtanultam a matekot középszinten, azzal más már atomfizikussá képzi magát.
Amúgy fingom sincs Radnóti költészetéről sem, a keresztneve most be sem ugrik ennek a költőnek hirtelen, nemhogy a költészete. Megjegyeztem szerintem kétszer vagy háromszor az életrajzát, és ugynennyiszer el is felejtettem.
Én nem nézek le senkit amiatt, mert nem tud dolgokat hosszú ideig a fejében tartani, mert ezekhez ez a képesség kell, ami nekem nincs. Még mindig annyi tudásom van mint egy negyedik osztályosnak, ha a matematikát nem vesszük figyelembe.
Mindig egy üvegplafont állított az, hogy lassan értettem meg dolgokat, és képtelen voltam hosszútávon megjegyezni sok dolgot. Egyszerűen tanulok valamit, de az kiesik a fejemből, max ha összefoglalókat írok magamnak, akkor maradnak meg a dolgok hosszabb távon. De ez is nagyon macerás meg hosszú időt vesz igénybe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!