Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » BME mérnökinfós vagyok, és...

BME mérnökinfós vagyok, és úgy néz ki kénytelen leszek váltani. Átjelentkezéssel vagy újrafelvételizéssel érdemesebb?

Figyelt kérdés

Sziasztok! BME mérnökinfó szakán vagyok elsőéves.

A helyzet az, hogy szerintem nagyon túlvállaltam magam a BME-vel. Úgy jöttem ide, hogy nincs meg az a matekos tudásom, programozási tapasztalatom, ami elvileg itt alap lenne.

Azért jöttem ide, mert összejött bőven a felvételi pontszámom, hogy felvegyenek, és úgy gondoltam, nem árthat, ha egy nagy kihívást kitűzök magam elé. Hát túl naív voltam...

Most a félév végén a 3 legfontosabb tárgyból Prog1, Analízis 1, BSz 1 (7, 6, 6 kredit) nincs meg az aláírásom. Ami hatalmas gond, mert 3. félévben tudnám ezeket a tárgyakat újra felvenni. A 2. félévre így csak 14 teljesített kreditem fog átcsúszni a 33-ból (feltéve ha a maradék két vizsga sikerül...) Azt hiszem ez totális kibukás.

Szóval sok mérlegelés után arra jutottam, hogy jobb lenne itt abbahagyni. Mentálisan is eléggé megviselt a folytonos kudarc, és hogy hiába tanulok 10-20-30 órákat egy ZH előtt, nincs meg az eredménye.

Mindenesetre, Győrbe szeretnék átmenni a Széchenyi István Egyetemre, ugyanígy mérnökinfó szakon. Közelebb van, így nem kell külön fenntartani albérletet sem, és ahogy hallottam jóval teljesíthetőbbek a követelmények.

Ahogy néztem, átjelentkezni csak 2. félév után lehet (vagy van rá mód keresztfélévben?), 2 félév alatt 30 teljesített kredittel. Azzal még nem is lenne gond, szabválokkal és a felvehető kötelező tárgyakkal meglenne. Inkább az a gond, hogy csak önköltséges formában lehet, de azt csak diákhitellel tudnám fedezni, eladósodni viszont nem akarok...

Másik opció lenne, hogy újrafelvételizek, és full gólyaként kezdenék. Ebben az a jó, hogy megmaradhat az állami támogatott helyem, és tudtommal ezzel a képzés végéig maradnék államis.

Mit javasoltok? Lépjek vagy maradjak? Átjelentkezzek, vagy újrafelvételizzek? Szívesen várom BME-sek, egyetemet váltó egyetemisták, Széchenyisek, és mindenki más véleményét.

Előre is köszönöm a válaszaitokat!

2023. dec. 15. 23:18
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Ha nem folytatod a felsőfokú tanulmányokat 2 aktív félév után, akkor vissza kell fizetni az állami ösztöndíjat. Ebbe beletartozik az is, ha nem sikerül felvételt nyerni máshová és emiatt esel ki a rendszerből... Persze le is lehet dolgozni, de az az adósrabszolgaság szintje.
2023. dec. 16. 17:49
 12/16 anonim ***** válasza:
#10: Ha 1 aktív állami félév után hagyod abba bármelyik képzést, nem keletkezik visszafizetési kötelezettséged. Ha 2 aktív állami félév után, akkor igen. Ez lényegében azt jelenti, hogy lényegében az adott egyetem adott szakán felhasznált 2 állami félévednek megfelelő költségtérítéses tanulmányok összegének fele adótartozásként jelentkezik az irányodban, amelyet vagy vissza kell fizetned, vagy vállalnod kell, hogy hazai munkahelyen dolgozol egy évet, azaz nem lépsz le rögtön külföldre. Szerencsére ha jól tudom, egy újabb képzés elkezdése ilyenkor halasztó hatállyal bír, de szerintem kérdezz rá erre a TO-n, biztosan felvilágosítanak.
2023. dec. 16. 18:53
 13/16 anonim ***** válasza:

"Analízisre és társaira 30-nál több is elment, főleg ha belevesszük a pótZH-kat is."

Mi nem egy tárgya értettük összesen, hanem ZH-nként. 30 óra, ahogy mondtam fentebb egy hétvége alatt összejön, és egy ZH-ra összesen nem egy hétvégét kellene szánni.

Tevesz ha jól emlékszem azt szokta mondani, hogy 30 óra tanulás/kredit kell. Tehát ha van egy 7 kredites analízis, akkor az a félév során összesen 210 óra. Ebbe persze beleértendő a gyakorlat és előadás, ami tudtommal heti 6 óra, vagyis 14*6 = 84 óra.

Szóval neked 126 órát kellett volna a félév során analízisre fordítanod a szabadidődből.

2023. dec. 17. 19:43
 14/16 A kérdező kommentje:

Bocsi, rosszul fogalmaztam, ZH-nként értettem én is. A pótZH az csak ráadás volt, mert azokra is szántam legalább ugyanannyit. Bár 126 óra biztos nem volt... Ez embertelen mennyiség, tekintve hogy emelett még van egy csomó másik tárgy is. Az a hihetetlen nekem, hogy ha 30 óra/kredittel számolok, akkor heti több mint 70!! óra jön ki, míg egy normál munkahét ezzel szemben 48 óra. Nem vitatkozni akarok, félre ne értsd. Én csak nem értem, hogy ez hogy lehet elvárt.

Tényleg jobb lesz váltanom, mert ennyi időt egyszerűen képtelen vagyok ráfordítani. Tudom, hogy más egyetemen is sokat kell tanulni. De van több széchenyis ismerősöm is, akik ugyanott végeztek mint én, és nem volt több előképzettségük mint nekem. És most teljesen jól teljesítenek ott.

Így abszolút feleslegesnek gondolom gyötörni magam a BME-n, tekintve, hogy ugyanabban a munkakörben helyezkedhetek majd el, és közel ugyanannyi lenne a fizetésem egy SZE-s diplomával is.

2023. dec. 17. 23:17
 15/16 anonim ***** válasza:

Kb. úgy kellene számolni, hogy van 14 szorgalmi időszakos hét és 4 vizsgaidőszakos hét, és még ezek közt sem osztanám el egyenlően.

Ha azt mondjuk, hogy 40 órát tanulsz vizsga időszakban hetente, akkor az 160 óra, a maradékot ha leosztjuk, akkor kb. heti 52 órát kapsz.

Már nem emlékszem, hogy hány órát ültem az egyetemen, de szerintem egy 20 óra volt, szóval hetente 32 órát kellene tanulni, mármint minden héten.

"És most teljesen jól teljesítenek ott."

Az egyetem minőségbeli különbsége később jön elő, mivel az egyetem nem junior szintre készít fel.

Az egyetem azt adja le, amilyen tudás kell majd, hogy senior és afölé jusson el az ember. Ha valaki rosszabb helyre járt, akkor nyilván nehezebb.

Én személy szerint a SZE-t nem ismerem, mert oda pont nem járt ismerősöm, de a SZTE-re és DE-re igen ugyanezen a szakon és mindkét helyen elég gyatra színvonal van/volt a BME-hez képest. 5. féléves ZH-kban láttam olyat, ami a BME-n első féléves anyag.

2023. dec. 18. 00:25
 16/16 anonim ***** válasza:
Valamennyire le lejet rövidíteni a keszülés idejét illetve ezzel párhuzamosan a sikerességet növelni ha vesz az ember magán zh felkeszito órákat. Felsobb évesek szoktak tartani ilyet pénzért persze. De megeri. Ha jo helyre mész akkor az elmúlt pár év zh sorait végig oldjátok, ìgy elég jól rá lehet érezni a várható feladatokra
2023. dec. 18. 05:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!