A szorzás, az osztás és a hatványozás egyenrangú művelet?
Én eddig úgy tudtam, hogy egy matematikai műveletnél - ha tartalmaz hatványt - akkor először a hatványozást végezzük el. Ezután jöhet a többi művelet pl. szorzás-osztás, összeadás kivonás.
Itt azonban azt olvasom, hogy a szorzás, az osztás, és a hatványozás egyenrangú:
Akkor, ha egy feladat tartalmaz hatványt, szorzást, osztást, összeadást, kivonást... az első három közül mindegy melyiket végzem el elsőként?
(Amatőr kérdés, de a matematikai tudásom építem vissza...)
Jól tudod, a hatványozás magasabb rendű művelet, mint a szorzás/osztás.
Például a 2²/3² az nem ugyanaz, mint 2*2/3*3.
Nekem is teljesen új ez a dolog... Már csak azért is, mert a(z 1-nél nagyobb pozitív egész számmal) hatványozás nem más, mint a zárójeles szorzás. Maradva #1 példájánál, a műveleti sor helyesen így írható át:
2²/3² = (2*2)/(3*3) = 4/9, ami valóban nem egyezik meg a 2*2/3*3-mal, aminek az eredménye 4. Ezek alapján pedig akkor már inkább a zárójellel kellene, hogy egyenrangú legyen a hatványozás...
Ezt írja még a könyvben a tanárnő:
"A szorzás és az osztás egyenrangú művelet. A második szinten állnak a műveletek sorrendjében. Velük egy szinten áll a hatványozás, hisz a hatványértéket szorzatként számítjuk ki."
De én is úgy gondolom, hogy a hatványozás magasabb szinten van, mint a szorzás és az osztás.
Ugyanez a szöveg így is átfogalmazható lenne:
"Az összeadás és a kivonás egyenrangú művelet. Velük egy szinten áll a szorzás, hisz a szorzást összegként számítjuk ki." (Mert ugye 3*5 = 5+5+5.)
Milyen bullshit könyv már ez? ...
Vannak benne jó magyarázatok, de néha azt veszem észre, hogy a könnyű is nehezen van elmagyarázva, az egyszerű szöveg ellenére is.
A vége felé már geometria van, talán ott jobbak lesznek a magyarázatok, mint az algebrás résznél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!