A fogorvost hány évig képzik? (nem szeretnék az lenni, de pl nem egy sportolót olvastam, aki a karrier után fogorvos szeretne lenni)Ezt még idősebb korba is el lehet kezdeni?
Figyelt kérdés
Sziasztok, neveket nem tudok, de múltkor is a tv-be atlétikát néztem és ott is mondták az egyik sportolóról, ha kiöregszik , befejezi a másik álmát valósitja meg ami a fogorvos képzés és orvos akar lenni. Ezt nem értem 25-30 éves kor előtt nem igen hagyják abba a sportot, ilyenkorba még elkezdhető ez a képzés? (nem csak sportolóktól olvastam ilyet, más emberektől is, hogy harminc felé jött az ihlet, hogy fogorvos akar lenni, nem értem , én laikusként úgy tudom rengeteg év az orvos képzés,)2023. okt. 30. 17:21
1/6 anonim válasza:
Itthon 5 év maga az egyetem, és ellentétben az általános orvosi képzéssel szakvizsga nélkül is el tud kezdeni dolgozni és szemmel látható pénzt keresni.
Nyilván ehhez hozzáadódik az az idő, ami ahhoz kell, hogy sikeresen felvételizni tudjon. Ha kiemelkedően jó eredményei voltak (értsd, olimpiai helyezett volt), akkor ez az idő csökkenhet.
Sok sportolónak vannak ilyen álmai, viszonylag kevesen tudják megvalósítani. Egyrészt az agy már nem képes annyi információt befogadni egységnyi idő alatt 35 évesen, mint 20 évesen, másrészt aki élsportba fogott, az jellemzően elszokott a napi szintű tanulástól. A fogorvosin pedig mindkettőre szükség van.
2/6 A kérdező kommentje:
1 es köszi igen irtam , nem egytől hallottam. De akkor ezekszerint reális valós lehet 30 egynéhány évesen még lehet doktori karrierje is. Azt még megkérdezhetném, ha valaki szájsebész akar lenni, az hány év?
2023. okt. 30. 17:56
3/6 anonim válasza:
Akárhány évesen el lehet kezdeni, mint minden más egyetemet általában. 5 éves a képzés, nyilván csak nappalin, levelezőn aligha lehetne megtanulni egy ilyen gyakorlati képzést. A rezidensképzés, így a szájsebészet is plusz 3 év a diplomázást követően.
4/6 A kérdező kommentje:
3as köszi. Én nem értek hozzá értem persze , akárhány évesen, de úgy tudom a sebész képzés stb az nagyon sok év a gyakorlati időkkel stb. A fogorvosra szokták azt mondani, hogy viszonylag kevés időt kell rászánni, és idősebb korba is kezdhető. köszönöm a választ!
2023. nov. 1. 09:51
5/6 anonim válasza:
Nem szokták a fogorvosira sem ezt mondani, miért mondanák? Manuális szakma, ha a szájsebésznek megy az ember, ha nem. Fizikai akadálya nincsen annak, hogy az ember akárhány évesen is elkezdje az egyetemet, de bizonyos kor felett ezt a szakmát éppen pont a manualitása miatt már nem lehet jól végezni. Nagyon rapid a fejlődés, ha valaki ezzel nem tud (nem akar) lépést tartani, megint csak nem neki való. Én 5 éve végeztem, már vannak dolgok, amiket másként kell csinálni, mint ahogy anno tanultam. Bárki jelentkezhet akár 50 évesen is, csak azon kell az illetőnek elgondolkodnia, hogy meddig óhajt ebben a szakmában dolgozni, mert azért egy remegő kezű 75 éves valaki, aki már nem lát, nem tapint, nem hall, nem biztos, hogy tud tizedmilliméter pontosan dolgozni (és akkor most csak egy tömésre gondolok).
6/6 A kérdező kommentje:
Hú ez korrekt köszi, akkor én tudtam rosszul. Azért fogorvosokból van idősebb is, ha már felhoztad átlagba kb hány éveskorig lehet ebbe a szakmába dolgozni? (ezt el se gondoltam, hogy idősebben már más az ember) köszi
2023. nov. 3. 10:06
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!