Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért nem szüntetik meg az...

Miért nem szüntetik meg az irodalom oktatást, és erősítik meg a természettudományos tantárgyakat?

Figyelt kérdés

Az irodalom teljesen feleleges. A kötelező olvasmányok kínszenvedések, még egy komolyabb pszichológiai anime is lekörözi őket mondanivalóban. Légyszíves ne magyarázzátok meg, hogy milyen hasznos dolog az Odüsszeiát érettségi tételnek tenni, mert az csak egy mesekönyv, mint a Piroska és a farkas. Költők életrajzait megtanulni felesleges, abból nem fogok megélni.

Ellenben a természettudományok jóval hasznosabbak. Ha valaki nem lesz biológus, akkor is hasznát veszi annak, ha megtanulja, hogy működik az emberi test, hogyan alakul ki a cukorbetegség. Ha valaki nem lesz vegyész, akkor is hasznát veszi a kémiai ismereteknek, hogy milyen vegyszereket be öntözzön össze, stb...

2023. okt. 21. 10:41
A kérdező szavazást indított:
Az irodalomoktatás felesleges: szűnjön meg.
Maradjon az irodalom.
19 szavazat
1 2
 1/13 Kólauborkával ***** válasza:
54%
Ettöl függetlenül szükség van irodalomra, hogy ne legyünk szakbarbárok, illetve hogy az arra fogékonyak találkozhassanak ezzel is. Én is természettudományos pályán dolgozom, de ettöl függetlenül Adynak vannak jó versei és imádom a Sci-Fit és Fantasyt is.
2023. okt. 21. 11:08
 2/13 anonim ***** válasza:
86%

Amikor középiskolás voltam, pontosan úgy gondoltam, mint te. Most úgy gondolom, hogy szükség lenne egy olyan képzésre, amely megtanítja az embereket intelligensen szöveget értelmezni és szöveget alkotni. Valahol azt is megértem, amikor azzal érvelnek, hogy ne legyünk szakbarbárok. Ezzel személyesen az a gondom, hogy az olyan műveltség, ami nem épül be az egyén világképébe, az csak nettó sznobizmus. Márpedig az, ahogy a közoktatásban az irodalmat nekem tanították, abszolút nem volt világképformáló.

Nem azt mondom, hogy teljesen meg kellene szüntetni az irodalomtanítást, de át kellene formálni. Legyen egy tisztességes alap (amivel egy érettségizett embernek nem okoz gondot szépen megírni egy szakdolgozatot, pontosan, gazdag szókinccsel kifejezni magát nyelvtani és helyesírási hibák nélkül), aki meg bölcsész akar lenni, annak legyen valami "irodalom forte".

Abban teljesen egyetértek, hogy költők életrajzát magolni hülyeség, és abban is, hogy a természettudományos (és matematikai) képzést erősíteni kellene.

2023. okt. 21. 11:29
 3/13 anonim ***** válasza:
75%
Nem megszüntetni kéne az irodalmat, hanem megreformálni. Szerintem fontos, hogy olvassanak a gyerekek, de azzal egyetértek, hogy a mostani kötelező olvasmányokkal csak azt érik el, hogy megutalálják az olvasást.
2023. okt. 21. 11:33
 4/13 A kérdező kommentje:

Ha mindenképpen benne akarnák hagyni az irodalmat a kötelező oktatásban, akkor 8. osztályig lehetne hagyni.

9. osztálytól fogva az irodalmat el kellene törölni, kivenni a kötelező érettségi tantárgyak közül is. Viszont felvehetővé lehetne tenni azok számára, akik magyar tanárnak készülnek. A többiek számára az irodalom eltűnne képből, és a helyét fel lehetne tölteni természettudományos órákkal.

A kormány azonban majdnem az ellenkezőjét csinálta: eltüntette 11. osztályból a természettudományt.

2023. okt. 21. 11:36
 5/13 anonim ***** válasza:
13%

A te példádon okulva valóban semmi értelme.

Elvileg az irodalom az művészeti nevelés, mint a rajz meg az ének. Empátiát, emberi érzelmeket kéne tanulni az olvasmányokon keresztül. Szemmel láthatóan nálad megbukott ez a dolog.

2023. okt. 21. 11:49
 6/13 A kérdező kommentje:

Van néhány jó mű az irodalomban, de azt irodalom oktatás nélkül is felfedezné az értelmiségi réteg. Azonban ott vannak az olyan haszontalan olvasmányok is, mint a Kincskereső kisködmön, az Odüsszeia vagy az a magyar regény, ami egy csúnya lányról szól, hogy még a szülei is örültek, mikor egy időre elment (a címét nem tudom, érettségi tételben olvastam).

Állítom, hogy empátiát nem ezekből fogok tanulni. Inkább nézek pszichológiai/lélektani animéket, azok nagyobb hatással vannak a lelki világomra, mint az olyan mesekönyvek, mint az Odüsszeia.

2023. okt. 21. 12:15
 7/13 anonim ***** válasza:
0%

Ha dönthetnék, én a magyart, matekot egy idegennyelvet hagynék meg alapnak minden középsulisnak, bár nem a mai formájukban. Plusz lehetne két tárgyat kiemelten választani az érdeklődők számára, meg kettőt a látókör szélesítésére. Meg szabadon választhatóba ilyen rekreációsakat, mint tesi, ének ,rajz stb.

Sokkal jobban bíznék a középiskolásokban, hogy tudják miben akarnak fejlődni.

2023. okt. 21. 12:19
 8/13 anonim ***** válasza:
0%
Hogy objektív választ is adjunk neked. Tudod hány fizikatanár végez évente? És ők hányan mennek tanítani? Nem véletlenül szorítják háttérbe a reál tantárgyak oktatását. Az egyetemet nagyon nehéz elvégezni, nem mennek oda a diákok. Nem találnak egyszerűen tanárt, ezért egyre viszik lejjebb az óraszámokat.
2023. okt. 21. 14:01
 9/13 anonim ***** válasza:
0%
#8 Na ez az óriási baj. Ezért leszünk egyre inkább lemaradva a világtól, mi magyarok. :( Ha anyagilag és erkölcsileg is megbecsülnék őket, mennének a diákok fizikatanárnak (is).
2023. okt. 21. 15:12
 10/13 anonim ***** válasza:
0%

"A kormány azonban majdnem az ellenkezőjét csinálta: eltüntette 11. osztályból a természettudományt."

Nagyon helyesen tette, aki ezekkel akar foglalkozni felveszi faktnak, aki nem azt meg hagyják békén vele

2023. okt. 21. 20:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!