Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért morzsolódnak le sokan...

Miért morzsolódnak le sokan egyetem első évében?

Figyelt kérdés

Azt momdják, hogy első évben úgyis sokan kibuknak, lemorzsolódnak.

Miért? Nem tanulnak?

2023. szept. 8. 07:24
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Mert rájönnek, hogy nem ezt akarták, és félbehagyják.

Mert nem elég érettek az önálló időbeosztáshoz, nem tudják kezelni a középiskolai rendszeres tanulás után rájuk szakadt szabadságot, és elúsznak...

2023. szept. 8. 07:38
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nem tudják felvenni a ritmust, másrészt sokan csak szülői nyomásra jönnek.

Én is majdnem elcsúsztam az első félévben, annyi tanulnivaló volt. Ha nem ül neki az ember, vége.

2023. szept. 8. 07:39
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Elsősorban a motiváció hiánya miatt.
2023. szept. 8. 07:49
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Újat és nehezet kell tudni akkora méretekben, mint egy ló.

Nálunk, hát ez régen a BME VIK-en volt, a matek vágott ki sokat, és jóval kevesebbet a fizika.

Ámbátor ma már olyanokat is lehet olvasni, hogy akár gyenge középiskolás tudással is abszolválható az egyetem, mert felhúzzák a keveset tudók ismereteit felzárkóztatóval. Vannak ellentmondások. :)

2023. szept. 8. 08:08
 5/14 A kérdező kommentje:

Ha valaki 400+ ponttal bekerül az egyetemre, vagy még jóval fölötte, elég sokat kellett tanulni érettségire, és év közben is. Corvinus, ELTE néhány szakára, orvosira, stb nagyon magas ponttal lehet bekerülni, ott azért kellett nagyon sokat tanulni, az emelt érettségik azért nem olyan könnyűek, hogy 80-90%-ra megírja valaki. Gondolom én.

Mégis ezek közül is sokan kiesnek az első évben. Ha érettségire megvolt a motiváció, hogyan veszíti ezt el?

2023. szept. 8. 08:29
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
Mert azzal szembesülnek, hogy az érettségire felkészülés piha volt ahhoz képest, amennyit az egyetemi vizsgasorozatokra kell tanulni, tudni.
2023. szept. 8. 09:02
 7/14 anonim ***** válasza:
98%
Közép érettségiket és pár emeltet, pl matek fizika meg lehet írni 0 tanulással 5ösre, így simán megvan a 400 feletti pontszám. Egyetemen már ez nem működik, itt tényleg aktívan kell tanulni. És lehet elkezd valaki egy szakot, aztán rájön hogy annyira nem érdekli, nem erre számított, majd itthagyja emiatt. Vagy kevésbé érdekli, emiatt nem tanul és kibukik
2023. szept. 8. 09:16
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

5, senki nem ondja, hogy nem kellett tanulni. De ott a folyamatos felelés, dolgozatírás miatt folyamatos volt a felkészülés. Nem neked kellett beosztani az időt, mert ahogy haladtatok, megtanultad az adott napi anyagot.

Felsőoktatásban ez nem egészen így működik. A napi leadott anyag mellé elég sok az önállóan feldolgozandó, ráadásul sok helyen nincs nagyon számonkérés a szorgalmi időszak alatt. Azért egy 19-20 éves fiatalnak vonzó, hogy kicsit lazább lett az élet, aztán december elején jön a stressz.

2023. szept. 8. 09:34
 9/14 anonim ***** válasza:
94%
#5 Ami a hozzászólásodat illeti, ezek szerint még érteni az olvasnivalót sem tudod. Pont előtte írom, hogy sokkal többet, és sokkal nehezebbet kell tanulni az egyetemen. Utánad meg írják is, hogy az érettségi az lópikula. De még részletezem neked, hátha még van remény, hogy megérted: Ami például a négy éves gimis matek, az az egyetemen egy féléves tárgy lenne. De csak az oldalak számát tekintve! A nehézség is nagyobb. Egyszerűen egy nagyságrendi váltás a felsőoktatás.
2023. szept. 8. 09:39
 10/14 anonim ***** válasza:
93%

Még annyit hozzá tennék, hogy nem feltétlen a nehézséggel van a gond. Lehet az ellenkezője: túl könnyű.

Én például jog mellett elkezdtem germanisztikát és ott hagytam 2 hét után. Egyszerűen fursztrált, hogy senki se tud normálisan németül, az órák jó része magyarul van, vagy ha németül is, netto időrablás.

Tehát én azért hagytam ott a germanisztikát, mert nem ütötte meg azt a szintet, amit én elvárnék egy ilyen szaktól és azt éreztem, nem tud semmi pluszt adni (ELTE BTK). Helyette ügyvédi irodába mentem gyakornoknak...

Szerintem - első sorban bölcsész szakoknál - az is egy nagy tényező, hogy rájössz: igaza volt a felnőtteknek és tényleg 3 év időrablás a kiválasztott szakod.

2023. szept. 8. 10:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!