Pedagógiai asszisztens feladatai óvodában?
Én gyakorlatom során voltam óviba. Ahol voltam ott teljes mértékben azt a feladatot látták el mint a dajka.
Ha minden igaz akkor a fizetésük picit jobb mint a dajkáknak, de a feladat nem sokban különbözik.
Sőt, a kulimunka rész az általában a legfiatalabb, kezdő kollégákra hárult beosztástól függetlenül és szépen ahogy tapasztaltabb lett az ember (és mindegy hogy dajka vagy pedasszisztens pozi) úgy lett megbecsültebb.
"Köszönöm,és minden csoportba bemegy?"
Ez attól függ miként alkalmaznak, ezt általában interjún elmondják. Van ahol jollyjoker vagy aki tényleg oda megy ahol szükség van rá, de a legtöbb esetben van egy fix csoport ahol egész nap ott vagy.
Viszont könnyen lehet hogy ha például egy másik csoportba lebetegedik 2-3 dajka/pedasszisztens akkor téged oda átdobnak aznap/azon a héten.
"Az óvónőknek miben tud segíteni?"
Például előkészíteni a termet a foglalkozásokra.
Vagy ha van valami terápia akkor ott részt venni. Például kutyaterápiánál a gyerekeknek segíteni. Vagy ha fejlesztés van akkor átkísérni a gyerekeket és majd értük menni - esetleg a gyógypedagógusnak segédkezni. Logopédus például megkérhet arra hogy figyelj X gyerekre és ha úgy mondja valamelyik hangot ahogy akkor javítsd ki mindig.
Ugye az étkeztetésben is segítessz alapvetően, bár itt a gyerekeknek inkább és nem az óvónőnek, ők általában ezekben a tevékenységekben nem vesznek részt.
Ha kimentek az udvarra akkor az átöltözésben leszel hasznukra valamint felügyeled a gyerekeket is.
Összességében talán inkább azt mondanám, hogy nem az óvónő keze alá dolgozol hanem a gyerekekért. Az óvónőnek inkább a terem rendezés, adminisztációban, tevékenység megtervezésében segítessz. Az összes többi, mint az ebédeltetés, takarítás, esetleg pelenkázás (ha nem szobatiszta valamelyik gyermek) az inkább a gyerekért van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!