Most akkor jövőre csak a protekciós újgazdagok jutnak be egyetemre?
Az intézményi pontokat minden esetben az adott egyetem határozhatja meg, lesz, ahol tartanak szóbelit, lesz, ahol nem.
Az orvosin pl. az emeltre nem adnak intézményi pontot, a 100 pont 50 pontos szóbeliből és 50 pont egyéb jogcímből tevődik össze (pl. nyelvtudás, versenyeredmények...)
És az orvosik elfogadják egymás szóbelijét, aki több egyetem orvosi karára is jelentkezik, annak is csak egyszer kell szóbeliznie.
A szóbeli mindig szubjektív. A mesterképzésekre eddig is volt szóbeli, de még nem hallottam nagy lepontozással kapcsolatos botrányról.
Egyébként a legtöbb egyetem legtöbb szakján nem lesz szóbeli. Lesz, ahol a min. 45%-os emelt ugyanúgy 50 pontot fog érni, de lesz olyan is, ahol már egy min. 80%-os középre is 33 pluszpontot adnak (pl. ELTE matek).
De van olyan is, ahol az is 25 pontot ér, ha valaki református gimibe járt (pl. Károli).
Szóval egyetemenként kell megnézni, hogy mi mennyit ér.
#1-es vagyok én például arra gondoltam, hogy mérnökinfóra (nevezzük meg akkor egyetemet is pl OE) ha csinálok egy emelt matek, emelt infót ott is csak 50 intézmény pont jár ? Ha így van ott akkor elég nehéz mérlegelni hogyan is döntsön az ember, mert akkor lehet jobban kijön egy emelt egy középpel (hiába 2/3-ot ér majd csak a közép) , mert számtalan egyéb dolgokkal össze lehet szedni a maradék 50 intézmény pontot (amit közzé tettek csak az plusz erőfeszítés)
Amire gondolok :
-Első feltételezés elfogadják mind a két emeltet ilyen esetben előnyösebb a két emelt.
(Random számokat írok, duplázassal veszem)
70%-os matek emelt, 70%-os infó emelt.
(70*2)+(70*2)+50+50= 380
-Második feltételezés ha csak egyik emeltért jár az 50 intézmény pont.
70%-os emelt matek, 90%-os közép infó intézmény által adott pontok maximuma.
(70*2)+(90*2\3*2)+50+50= 360
Tehát itt mérlegelni kell megéri-e a fáradságot a plusz 20 pontért két emelt és ez csak akkor igaz ha elfogadják mind a kettőt 2 emeltet) intézmény pontba, ha nem akkor ugyanúgy kell két emelt és plusz amit az egyetem felsorol, hogy lehet szerezni.
Az Óbudai Egyetemen egy emelt 50 intézményi pontot ér, összesen pedig 60 intézményi pontot lehet kapni emelt érettségire (tehát a második emelt csak 10 pontot ér valójában).
Viszont itt ilyenekre is adnak pluszpontot:
- technikumi végzettség: 30 pont
- ECDL vizsga: 3-20 pont (szinttől függően)
- nyelvtudás: max. 60 pont, és itt már az A2-es nyelvvizsga is pontot ér, még akkor is ha csak az írásbeli vagy csak a szóbeli sikerül
- az alábbiakra összesen max 45 pont:
* részvétel az ÓE szaktárgyi előkészítő tanfolyamán: 12 pont
* az ÓE szaktárgyi előkészítő tanfolyamának záróvizsgáján elért eredmény alapján (50% fölött): 12-30 pont (eredménytől függően)
* részvétel más egyetem szaktárgyi előkészítő tanfolyamán: 4 pont
* bármely egyetem tanfolyamának záróvizsgáján elért eredmény alapján (50% fölött): 4-10 pont (eredménytől függően)
Sőt! Itt még e-sport versenyen való részvételre is adnak plusz pontot! (Aki dobogós, az meg még több pluszpontot kap.)
A teljes listát itt találod:
Igen ahogy nézem és olvasom ez a szakmai előkészítői is eleg kiforratlan a következő évre nézve.
FELKÉSZÍTŐ TANFOLYAMOK
Az Óbudai Egyetem ingyenes, 2 éves előkészítő tanfolyamokat indít 11. évfolyamos középiskolások számára.
A tanfolyam végére felkészítünk az emelt szintű érettségire, így magabiztos tudás birtokában vághatsz neki a felvételi időszaknak.
"Ráadásul a 2025/26-ös tanévre vonatkozó felvételi eljárásban az Óbudai Egyetem által adható 100 pontból akár 45 pontot is szerezhetsz a szaktárgyi előkészítő tanfolyamon való részvételért, a tanfolyam végén szervezett vizsga eredményétől függően."
Így hol van az esély egyenlőség ? Akik elszurták az érettségit, vagy csak most kaptak észbe és pályát váltanak vagy akiket idén nem vettek fel mert pont lecsúsztak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!