Jelenleg burkolónak és festő, mázoló, tapétázónak tanulok. Egy keresztszalag-szakadás után mennyire optimális ez a két szakma?
17F vagyok. Jelenleg építőipari technikumba járok. Burkolónak és festő, mázoló, tapétázónak tanulok. Április 8-án kereszt- és oldalszalag-szakadást valamint porcsérülést szenvedtem sportolás közben. Júniusban az oldalszalagokat és a porcot műtötték, júliusban a keresztszalagot is pótolják.
Szerintetek a fenti két szakma valamint az ács, állványozó szak (ezt is szeretném elvégezni) mennyire reális hosszú távon egy ilyen sérülés után?
Egy szakmát az ember egész életére választ. 17 éves vagy, minimum 40 év van még előtted, amit ki kell bírnia az ízületeidnek. Ez a legtöbbször még azoknak sem megy fájdalmak nélkül, akinek teljesen ép az összes ízülete az adott egyénnek.
Neked elszakadt a kereszt- és az oldalszalagod. Ha jól sejtem, akkor a 2022/2023-as tanévben nagyjából a tavaszi szünet óta nem voltál iskolába. Az elméleti leckéket talán megkaptad és megcsináltad. A szakmai gyakorlatok viszont elmaradtak. A sérülés összetettsége, a műtétek, a térdízület terhelhetősége kérdésessé teszi azt, hogy a 2023/2024-es tanévet időben megtudod-e szakmai gyakorlat szempontjából kezdeni. A burkolás egyik legnagyobb hátránya, hogy amikor járólapozáskor több órán keresztül térdelned kell, ami hosszútávon még az egészséges térd- és gerincízületet is tönkreteszi, nemhogy egy ilyen sérüléssel induló emberét. A festő esetében a folyamatos létrázás, a létrával való séta is alkalmas tönkretenni az ízületeket. Sajnos az ácsnál is megvan ennek a bája, csak nem a létra, hanem egy valamelyest egyenletlen tetőn való sétálgatás miatt.
Megfontolandónak tartanám közép- és hosszútávon neked a szakmaváltást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!