Hogyan lehet kozgazdasz diplomam?
Egy erettsegim van, merre induljak el ha ez a celom?
Vsn kulon az egyetemen kozgazdasz szak? Hogyan vezet oda az ut?
A közgazdászokat ezeken a szakokon végzik (a legnehezebbtől a könnyebb felé):
Gazdaság- és pénzügymatematikai elemző (GPME) - nagyon nehéz
Alkalmazott közgazdaságtan - ez is elég nehéz
Pénzügy-számvitel - ez sokat számolgatós exceles
Kereskedelem és marketing - kicsit kevesebbet számolgatós, mint a pénzügy
Gazdálkodás és menedzsment - kb. az előző kettő között van valahol
Turizmus vendéglátás - kb. mint az előző + néhány szállodás, turisztikai óra
+1 gazdaságinformatika - ezzel mindig bajban vagyok, hogy ez inkább informatika vagy inkább gazdasági szak, de a lényeg, hogy van benne egy kis gazdaság is.
Koszonom szepen.
Alapszaknak esetleg a gazdalkodas is menedzsment is megfelelne?
jún. 18
Kereskedelem és marketing a turi szintjén van inkább, nem véletlen nincs már a Corvon.
Gazdmenen több hasznos, munkaerőpiacon bevethető tárgy van, vezetői számvitel, vállalati pénzügy. Persze nem egy PSZ szak, de a marketing 80%-a kuka.
6. Ne terjessz már ekkora ostobaságokat még névtelenül se...
"Kereskedelem és marketing a turi szintjén van inkább"
Mega LOL. Akkor egy kis realitás a hülyeség helyett:
Először is. Minden nagyvállalatnak van legalább az alábbi 4 vezetője:
CEO = vezérigazgató. Vagy pénzügyes, vagy marketinges a legtöbb esetben.
CMO = Chief Marketing Officer, azaz marketing vezérhelyettes
CFO = Chief Financial Officer, azaz pénzügyes vezérhelyettes
CTO = Chief Technology Officer, azaz technológiai vezérhelyettes
(és van még sokszr CHRO stb.)
Ebből már látható, hogy a CMO az egyik legfontosabb ember a cégben, aki általában hatalmas marketing területeket vezet, de melyek is ezek? Csak pár példa KOMPLETT MARKEITNG OSZTÁLYOKRA (!!):
- piackutatás
- foresight (trendkutatás, dolgoztam ilyen helyen)
- termékfejlesztés
- szolgáltatásfejlesztés (néha misztikus neveken, pl. "Customer Excellence Center" stb.)
- termékmenedzsment
- árazás (igen! külön osztály van erre néhol)
- disztribúciós csatornák
- marketinglogisztika
- merchandising
- sales
- brand management
- szponzoráció
- event management
- kampány menedzsment
- ügyfélszolgálat
- marketing kommunikáció
- online marketing / web (mindenféle neveken)
És még egyszer: kis cégeknél ezeket egy-egy ember csinálja, nagy cégeknél egész osztályok! Mivel -- a marketing a vállalatok egyik legfontosabb értékteremtő funkciója.
Másodszor. Ha megnézed a statisztikákat erősebb gazdaságokban, a marketing (a pénzüggyel vállvetve) mindenhol a legjobb, legerősebb, legsikeresebb szakok között van - míg az általános Business Administration (gazdmen) a lista végén kullog mindig, mivel túl általános, nem tanít semmi skillt. Itt van pl. két ilyen STATISZTIKÁKON, TÉNYEKEN ALAPULÓ lista az egyik legnépszerűbb továbbtanulási csatornától:
Business Degree Tier List: https://www.youtube.com/watch?v=B18s35MlYZw
7 Best Business Degrees: https://www.youtube.com/watch?v=ucZolli3EDo
Harmadszor is, a marketing tudományosan is fényévekkel jár előre (jobb helyeken), elég csak ránézni a jobb egyetemek marketing phd programjaira, pl.
Stanford: [link]
Yale: [link]
Berkeley: [link]
Columbia: [link]
Stb.
De nem kell ilyen messzire mennünk, a marketing szak természetes mesterszakja itthon az ELTE Survey statisztika és adatanalitika szak (ez külön fel is van tüntetve a bemeneti követelményeknél), pont azért, mivel a modern marketing jelentős részben kutatásra és adatelemzésre épül.
"nem véletlen nincs már a Corvon"
Hát hogy mi van a korvón vagy mi nincs, arról nem én tehetek, de ekkora melléfogást, hogy egy egyetem megszünteti a marketing szakját alapkézésen...?! (?!) Ez gyakorlatilag azonnal helyzetbe hozza a konkurenciát (ELTE, BME, BGE stb.), mivel a legtöbb marketing osztály nem fog alulképzett gazdmenest felvenni marketing funkciókra, miközben -- ld. fentebb -- a nagyvállalatok gazdasági szakembereinek fele marketinges...
"Gazdmenen több hasznos, munkaerőpiacon bevethető tárgy van, vezetői számvitel, vállalati pénzügy."
Hát most direkt előkerestem a marketing trascriptemet és mind a két tárgyat tanultam marketing szakon. Case closed.
"a marketing 80%-a kuka"
Ezt nem tudom, honnan sikerült ideböffentened a végére, de ez nettó hülyeség. Az lehet, hogy téged nem érdekel pl. a fogyasztói magatartás, a marketingkutatás, a marketingstratégia, a marketingkommunikáció stb. de ettől ez még nem "kuka", hanem még egyszer: a modern gazdaságok nagyon fontos értékteremtő funkciói.
Abban pedig biztos lehetsz, hogy olyan terüleken, ahol a vezetői számvitel és a vállalati pénzügy releváns, oda pénzügy-számviteleseket vesznek fel. A gazdmenesek semmi konkréthoz nem igazán értő generalisták, akiket jó esetben projekt menedzserként, scrum masterként szoktunk alkalmazni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!