Mitől lesz büfészak egy végzettség?
Mitől függ? Írna valaki példát, mi számít annak?
Vagy inkább a noname sulik végzettségét hívják annak?
Büfé-ruhatár szaknak azt hívják, ami olyan könnyű, hogy nem ad értékelhető skilleket. A közösségszervezés például tipikus büfészak.
A bölcsész szakok nagy része NEM büfészak. A klasszika-filológia, ókori nyelvi szakok, régészet például hatalmas tudást igényelnek. Hiába nehéz velük elhelyezkedni, ettől még nem büfészak.
A HR szerintem is büfészak, és ezt most HR diplomásként mondom. Alig kellett tanulnunk valamit, nagyon könnyűek voltak a vizsgák, nem lettem a diplomámtól jobb szakember.
13. Egyik szak sem ad tudományos fokozatot a diplomával, a foglalkozásdoktori meg fake doktori. Tök gáz, amikor megkérdezi valaki, hogy "és te miből doktoráltál és milyen témából?", esetleg elkéri a disszertációdat, és hebegni-habogni kezdesz, hogy hát izé, nekem csak jogi végzettségem van...
A valódi doktorok a PhD-sek (DLA-sok), mi viszont ki sem tesszük a nevünk elé a Dr-t legtöbbször, mert nem ripacskodunk feleslegesen.
Én úgy hallottam hogy büfészak ami annyira könnyű hogy a büfében ülve is elvégzed (vagyis be se kell járni olyan könnyű) vagy csak büfében/mekiben tudsz elhelyezkedni vele. Szerintem sincs ezeknek a címkéknek sok értelme, egyfelől itt is látszik hogy nem egységes ki mire használja másfelől egyéni kinek melyik szak könnyű vagy mivel tud elhelyezkedni. Ismerek olyat aki 7 év alatt csinálta meg a mérnökinfót és nem is nagyon tudott szakmában elhelyezkedni, legtöbb helyről hamar kitették aztán ez pl. egy dicsért szak hogy lazán találsz vele munkát jó pénzért. Másfelől írták itt hogy a könyvelőket pl nem szokták idesorolni, ehhez képest mondtak már nekem olyat hogy itt csak be kell másolni a számviteli törvényt az milyen könnyű vagy hogy egy idomított majom is képes lenne erre a munkára, AI pár éven belül kivált minket stb.
HR-nél részben értem miért vannak szidva, találkoztam én is olyannal aki tényleg buta és felesleges kérdéseket tett fel interjún, ugye ők mondják hogy majd jelentkeznek aztán de nem szólnak ha nem kerül vki felvételre illetve ami kevésbé a saját saruk hogy a céges hülye döntéseket is gyakran nekik kell kommunikálniuk. Esetükben ami érdemi munkát végeznek azt gyakran a legtöbb alkalmazott nem látja meghát tényleg vannak hozzá nem értők (hol nem), úgyhogy én nem mondanám hogy ez egy felesleges szak vagy munka, hozzáértő HR-esekre lenne szükség.
"a foglalkozásdoktori meg fake doktori."
Ezt magyarázd el akkor egy idegsebész orvosnak is.😂
"Tök gáz, amikor megkérdezi valaki, hogy "és te miből doktoráltál és milyen témából?", esetleg elkéri a disszertációdat, és hebegni-habogni kezdesz, hogy hát izé, nekem csak jogi végzettségem van..."
Ja végül is tènyleg gáz és szégyellnivaló jogi végzettséggel mondjuk bírónak lenni.... csak jogi végzettség elkezdi 🤣😂 jóhogynem már hanyatt kéne vágni magam a büfé bölcsész PhD-tól, amit erőszakos távolbanézésből szerzett valaki. Kicsit el vagytok tévedve. Egy átlag ember azt se tudja mi a különbség a doktorik között, egy jogi vagy orvosi diplomával járó doktori pedig ezerszer nagyobb presztízs, mint egy büfékutató bölcsész PhD.
Sztem inkább az a kelkemetlen, ha valaki megkérdi, hogy "és te milyen doktor vagy, orvos vagy jogász?" Erre te benyögöd, hogy "öö izé pííécsdíí vagyok bölcsész területen és a disszertációmat az ókori görögök fingási szokásaiból írtam." Tudod ez reálisabb szitu, mint amit te hoztál példának, mert a doktor az emberek 99%-anak az a jogász és az orvos.
Az orvosi doktori az nem egy doktori. Az csak egy mester diplomaval er fel. A doktori fokozat az a PhD vagy a DLA. Az hogy hagyományok miatt pár szaknál a mester diploma után kapnak Dr.-t a nevük után, az egyáltalán nem jelenti azt hogy van doktorijuk. Orvosok is mehetnek PhD-zni, akkor lesz meg a doktori fokozatuk.
Nem, egyaltalan nem szegyelnivalo bironak lenni, mint ahogy a tobbi mester diplomas szak sem az. Az a szegyelni valo, ha valaki azt hiszi, hogy mivel itt van a Dr jelzo az ember neve elott, emiatt tobbet er ez, mint a tobbi szak.
"Az orvosi doktori az nem egy doktori. "
Jaja, magyarád még. 🤣 Ez is egy érdekes érv, tehát a doktor az nem doktor. 😂
Orvosinál ezt írja a hivatalos szakleírás:
"Az oklevél doktori címet tanúsít, rövidített jelölése: dr. med."
Tehát ez doktori. Ha elfogadod ha nem. Senkit sem érdekel, hogy egy Msc utáni kamu 4 éves kutatással is lehet bölcsészdoktorit meg egyebet szerezni. Egy orvosi foglalkozásdoktori többet ér, mint nagyon sok büfé PhD.
És az orvosi PhD az szerinted micsoda, ha már az msc az szerinted a doktori.
Egyáltalán nem azzal vitatkozok, hogy egy orvosi msc az szerinted tobbet er egy bolcsesz phdnal. Ez a te velemenyed, te igy gondolod. Az a hulyeseg ha valaki csak amiatt tartja tobbre az orvosit a tobbi szaknal mert kap egy dr jelzot. Es ha pl nem jarna erte, akkor ugyanugy nem tartana sokra. Amiatt tisztelj egy orvosit mert orvosi, ne amiatt mert hagyomanyok miatt jar egy dr a vegzettek neve ele.
Jó most ezen lehet vitatkozni, nyilván azért kap doktorit már az Msc diploma mellé, mert a jogalkotó is úgy gondolta, hogy őt ez megilleti.
Egy orvos menti meg az életed, ha bajod van, egy jogász meg biztosítja neked a jogot, hogy élhess. XD kb ennyire egyszerű. Most egy közgázos aki számokat ad össze, meg egy mérnök, aki rajzol két vonalat, nehogy már nagyobb rangot kapjon. XD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!