Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogyan kell hivatkozni a...

Hogyan kell hivatkozni a szemináriumi dolgozatban?

Figyelt kérdés

Sziasztok. Pár nap múlva egy szemináriumi dolgozatot kell leadnom és igazából elég jól haladok vele, de a hivatkozásokkal nekem is meggyűlik a bajom...

A lenne a kérdésem, hogy hogyan tüntessek fel a bibliográfiában egy előadást, ha abból is használtam fel gondolatokat a dolgozatomban?

Arra gondolok most, hogy az egyetemen járok egy előadásra, ahol arról a témáról beszéltek, amiről nekem most dolgozatot kell írnom, de nem tudom, hogy hogyan hivatkozzak rá, mert ugye az órai jegyzeteimet használtam fel, tehát nem a saját gondolataim.

Egy szaktársam azt mondta, hogy simán le tudom hivatkozni, írjam le a bibliográfiába a tanár nevét, dátumot, stb. Elvileg neki is mondta az egyik tanára, hogy egy élő párbeszédre is simán lehet hivatkozni a dolgozatban, de nem tudom, hogy hogy csináljam, nem találok ezzel kapcsolatban semmit, csak arról, hogy szövegre hogyan kell hivatkozni..

A válaszokat és a segítséget előre is köszönöm, nagy szükségem lenne rá!

2023. máj. 12. 13:48
 1/4 anonim ***** válasza:
0%

Az már rég rossz ha nem hivatalos doi számmal ellátott tudományos műből származó információforrást használsz fel hanem valami hébe-hóba elhangzott beszédet.

Ez nem általános iskola ahol a természetismeret házi feladathoz odaírod hogy a youtuberól vagy a wikipédiából írtad ki aztán megsimogatja a fejedet a tanító bácsi hogy milyen ügyesen hivatkozol.

2023. máj. 12. 14:40
 2/4 A kérdező kommentje:

Milyen hébe-hóba elhangzott szöveg? Egy egyetemi előadást akarok lehivatkozni és leírtam, hogy ezek szerint ennek meg van a módja, hogy hogyan kell, de én nem vagyok vele tisztában. Más tudományos műből származó információforrást is felhasználtam a munkámhoz, de többek között erre az előadásra is támaszkodtam és szeretném lehivatkozni, hogy ne legyen plágium.

De kösz a segítséget, majd észben tartom, ha általános iskolai természetismeret házit írok.

2023. máj. 12. 14:55
 3/4 anonim ***** válasza:
0%

Egy egyetemi előadás semmilyen formában nem számít tudományos műnek valamint az egyetemen elhangzottak felhasználása is az egyetemi előadó írásos engedélyéhez kötött a legtöbb egyetemen, melyet a TVSz szabályoz.

Ha fel szeretnéd használni akkor vedd fel az oktatóval a kapcsolatot egyrészt, hogy ad-e engedélyt az elhangzottak felhasználására másrészt, hogy az egyetemen elhangzott anyagot (vagy legalább annak a vázlatát) töltse fel egy nyilvánosan, bárki számára elérhető helyre amit meg tudsz hivatkozni olyan módon, hogy:

"Oktató neve" - "Előadás témája" - "hivatkozás linkje" (évszám), "letöltve: letöltés időpontja"

2023. máj. 12. 15:16
 4/4 anonim válasza:
100%

Teljesen biztos vagy benne, hogy a kérdéses gondolatok nem találhatók meg sehol másutt, írott formában? Ha ezek a tanár szellemi tulajdonát képezik (saját tudományos eredményei, eredeti megfigyelései), akkor valószínűleg már publikálta azokat, nem?

Sokkal jobban járnál, ha egy írásos közleményre hivatkoznál, mert az élőszóban elhangzott információkkal az a gond, hogy a konkrét forrásszöveg később nem válik nyilvánossá, így nem visszakereshető az olvasó számára, nem ellenőrizhető, pedig pont ez lenne a dolog értelme.

Természetesen néha, nagyon indokolt esetben lehetséges hivatkozni nem publikált gondolatokra, pl. informális szóbeli adatközlés, vagy közzé nem tett előadás esetén stb. Ez utóbbi esetben valóban az tűnik az egyetlen megoldásnak, ha feltünteted az előadó nevét, előadás / tárgy címét, pontos dátumát.

Viszont mivel ez nem egy konkrét dokumentumra történő hivatkozás, csak a szövegben, esetleg lábjegyzetben tüntetném fel, nem venném fel tételként a bibliográfiába.

2023. máj. 12. 18:55

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!