Szakdolgozat írásánál ez minek számít?
Épp most írok egy szakdolgozatot, ami egy anatómiai kutatásról szól. Tisztában vagyok a plagizálás abból a szempontból, hogy a ctrl-c ctrl-v az nagyon annak számít. Viszont van egy bevezetés része, ahol hatóanyagokról, illetve hatásairól kell írni, illetve az adott szervezet reakciójáról, vagy az adott szerv felépítéséről kell írnom. Sok helyen azt csináltam, hogy elolvastam, és majdnem szóról szóra az angol cikket megírtam magyarra úgy, hogy saját szavaimmal írtam, mivel fontosnak tartottam a pontos jellemzését. Volt olyan bekezdés, ahol 3 forrásra is hivatkoztam, és volt olyan bekezdés, ami csak 1 forrást tartalmazott, de majdnem olyan, mintha ctrl-c ctrl-v lenne, mert olyan információkat írtam bele, ami ha majd megnyítják a forrást, kb hasonlót írja le csak más szavakkal.
Illetve van egy ilyen eset, hogy az egyetemünk által fejlesztett chippet kellett leírnom, és kaptam 2 cikket is, amiben meríthettem ötletet. Én kb majdnem ugyanúgy írtam le, de ahol ugyanúgy leírtam, ott direkt idézőjelbe írtam, és azt írtam: "Az alábbi bekezdés a [xy] forrásból vettem át:".
Nem tudom, sose írtam szakdolgozatot, témavezetőnek oda adtam, és nem zavarta, de félek, hogy amikor leadom, és majd lefuttatják a plágiumkeresőt, akkor meghúznak. Pl my.plag.hu-n lefutattam, és 10-21%-ra saccolta de azt írta, hogy "Magas", és nagyon megijedtem.
Ti, akik már írtatok szakdolgozatot, mennyire helyeslitek a fentitechnikát, vagy van amit nem kellett volna?
Ez nekem így jónak hangzik.
Én is írtam nagyon egzakt témából szakdolgozatot, én úgy csináltam, hogy először írtam egy kb. tartalomjegyzéket, és ahogy olvastam a cikkeket, adott mondatokat (amiket tényleg sokszor nagyon hűen kellett lefordítani) mindig beszúrtam az adott fejezetbe, először csak ömlesztve, egymás alá (természetesen hivatkozással együtt). Aztán kezdtem el összekötő szövegeket írni, előre- és visszautalni stb. Mire "összepofoztam" a végleges verziót, már nem hasonlított egyik cikkre sem, mert minden cikk kb. ízekre volt szabdalva:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!