Lehetséges 2-es Érettségit írni tanulás nélkül?
Nekem már jópár éve volt az érettségi, de leírom.
Magyar írásbeli: Semmit se tanultam rá. Eleje szövegértés amit mindenki meg tud csinálni. A második rész egy esszé írás ha leírod a véleményedet akkor kapsz min 20 pontot az 50-ből.
Magyar szóbeli: Kaptam kidolgozott tételeket, azokat elolvastam, meg hozzá a könyveket, az emelt szóbeli és közép írásbelik közti időszakban.
Szummába 80%-os lett, úgy értem el ilyen jó eredményt, hogy sík hülye vagyok magyarból. Nem tudok felismerni egy metaforát..., helyesirásom se valami jó, a szövegértés viszont megy.
A legtehetségtelenebb osztálytársam, akinek a szövegértési készsége 0, helyesírási készsége 0, szöveg alkotási készsége 0, még neki is 40 pár pontos lett az írásbeli része.
Volt olyan osztálytársam aki valami regény húzott ki mint tétel magyarból (400+ oldalas volt) és nem olvasta el, még ő se bukott meg, kapott egy 25-30 pontot a szóbelire.
Matek: emelt érettségit tettem, sokat gyakoroltam így 84% lett.
Töri írásbeli: Megvettem egy könyvet amibe ki volt dolgozva ami irásbelire kell és megtanultam mindent ami 1848 előtti magyar, 1848 utáni világi (esszéket eszerint választottam).
Töri szóbeli: Amiket nem tanultam meg irásbelirw, azt erre megtanultam.
Szummába 89% lett.
Angol írásbeli és szóbeli: semmit nem tanultam rá. Volt nyelvvizsgám ezért könnyű volt nekem, 96% lett.
Kémia: emelt érettségit csináltam, sokat gyakoroltam és tanultam rá, így 89% lett.
Láthatod, hogy jó eredményt értem el a felvételin (kb 460 pont). Közép szintüekre szinte nem is készültem. Az emelet szintre eléggé sokat, de nem megerőltetően sokat.
Fontos azt megemlítenem, hogy nem egy top gimibe jártam, hanem egy közepesen jó gimi volt akkoriban Budapesten.
Az érettségi nem nehéz, de nyilván más ezt úgy mondani, hogy már rég túl vagyok rajta. Egy kalappal az érettségin, biztosan menni fog.
Matematika: Ha semmit nem tudsz, a függvénytáblázat semmit nem fog segíteni. Az csak arra jó, hogyha nem jut eszedbe egy képlet, azonosság, tétel, akkor azt meg tudd keresni.
Történelem: Ha az Athéni demokrácia működéséről, vagy a kommunizmus bemutatása a feladat, akkor cseszheted az atlaszban a nyilacskákat.
Magyar: Itt ténylegesen meglehet 0 tanulással a kettes, ha tudsz megfelelően szöveget értelmezni.
Angol: Azért ez nem úgy megy, hogy az internetről rám tapad...
Odafigyelek órán -> Oké, de a négy évvel ezelőtti óra anyagára így nem fogsz emlékezni. Még abból sem fogsz mindenre emlékezni, amit rendesen megtanultál dolgozatra, nemhogy arra, ami egyszer elhangzott egy órán.
13:
Matek:
De nem semmit tud, csak keveset. A régi függvénytábla, 2005 előttire tényleg igaz volt amit írsz, de az újabb változat eléggé részeletes, van amihez magyarázat is van benne.
Töri:
Ja, de azokhoz általában könnyen lehet következtetni a forrásból. Haverom teljesen kuka volt töriből, ezt szó szerint kell érteni, a 2. világháborúról is csak a számozás miatt tudta, hogy az első után volt, mégis 3-asra megírta.
Angol:
A nyelvtan nem, de a többi de. De nyelvtanból meg valami kevés meg kell maradjon az óráról annak is, aki les.zarta.
Odafigyelek órán:
Pedig de, ha tényleg odafigyelsz, a lényeg megmarad, mert nem bemagoltad, hanem összefüggéseiben érted meg, ha tényleg figyeltél rá. 36 éves vagyok, és néha megnézem az adott évi érettségi feladatsorokat, 4-esre legalább most is menne az összes tárgy, mert sokmindenre most is emlékszek.
Ráadásul ugye jópár tárgy egymásra épülő tananyagú, főleg a matek, az érettségi előtti hónapokban sok ismétléssel, szóval ami régebben volt, az is sokszor fel lett elevenítve.
Bárki is olvassa még, és kíváncsi az írásbeli eredményeimre, akkor leírom:
Matek 41pont 3-as (így nincs szóbeli)
Magyar 58pont 3-as (szóbelivel lehetne 4-es)
Angol 91pont 4-es (szóbelivel lehetne 5-ös)
Töri 36pont 2-es (szerintem ez mindenhogy 2-es)
Szakma 20 pont bukta, szóbelire viszont mehetek ahol 18pontot kéne összekaparni. A többin a minimum szóbeli pontot kell elérnem.
Összegezve aki fél, és tényleg a tudatlanságot kapargatja mindenből én vagyok az egyik élő példa, hogy ha szóbelin nem is, de írásbelit bármiféle tanulás nélkül meglehet írni 12év kimaradással is. :)
Végső update 2023.06.21: Sikerültek a szóbelik is abszolút 0 tanulással, és tudással. Semmilyen dicsekedésből nem mondom, egyszerűen csak aki esetleg később látja ezt, mert fél, akkor én vagyok a példa, hogy a szóbelin is átlehet csusszanni. Töriből póttételt kellett húzzak, az államalapítás és I. Szent István királyt húztam, és nem voltak megelégedve a forrás átfogalmazásával. :D Az Iszlámot húztam másodjára, azt az egyet olvastam el itthon félig, (akkor hazudtam, hogy nem tanultam?..) így viszonylag hamar ledaráltam.
A jegyeim, aki kíváncsi rá végeredményben:
Matek 3,
Magyar 4,
Angol 4,
Töri 2,
Szakma 2 lett.
Sok sikert előre is aki még nem esett át rajta, és a jövőre vizsgázóknak is. Semmi sem lehetetlen :)
Sorba voltak téve a tételek, ezért számítottam rá, hogy a póttétel után pont az jön amit valamennyire tudtam, szóval igen azerencsém volt. :D (arra viszont nem számítottam, h újat kell húzni..)
Ne félj az angoltól, van egy ismerősöm borzalmas angollal tényleg csak szavakat tud és úgy rakott össze mondatokat és átment. :) Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!