Külföldön jobban megél egy tanár a fizetéséből, mint itthon?
Viccelsz?! Németországban nettó €3058 eurót keres egy pedagógus, amiből egy egész családot el lehet tartani.
Külföldön jobban megél? Igen!
Megbecsülik őket? Itt már nem egyértelmű a helyzet, pl a portugál tanárok szerint nem, amerikában évtizedek óta csak inflációkövető a tanári bér, tehát azon felül nem volt emelés, ami elég rossz, persze ők sem éhbéren vannak, viszont lenézettek mint nálunk a vagyonőrök.
Alapjába véve a magyar fizetések az EU-ban elég rosszak, tehát a legtöbb területen külföldön jobban keresel.
Melyik országban?
Mert Japánban igen jól, Ukrajnában kevéssé.
Jobban megélnek, de nem feltétlenül elégedettek a helyzetükkel ott sem (ami nyilván mutatja a társadalmi megbecsülést is).
Még ősszel beszélgettem erről egy holland ismerősömmel, aki mesélte hogy náluk is éppen nagy téma az oktatás és a tanárok bérezése, de ahogy összehasonlítgattuk a fizetéseket és a megélhetést, bőven jobban élnek Hollandiában a tanárok mint nálunk. Szóval ahogy én értelmeztem, ott inkább azért szeretnének nagyobb fizetést hogy kényelmesebben éljenek, hogy mutassa ezzel is a kormány hogy fontos a munkájuk, míg magyarországon az az elsődleges cél, hogy egyáltalán megéljenek a fizetésükből...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!