Az angol érettségiben honnan tudom ha “false” vagy “the text does not say” a helyes megoldás? (A megjegyzés fontos)
Sziasztok, nemsokára teszem le az emelt angolt. Nagyon jól megy a hibáim viszont mindig a “true,false or the text does not say” feladatban van. Értem mi a B és a C között a különbség, de itt van például a mai feladat:
19. Kijelentés:
Yao Lu said tiny vacuum cleaners were used in the research.
A megoldás ebben a szövegben található meg:
“Being waterproof allows materials to self-clean as water forms ball-shaped droplets that roll over the surface, acting like miniature vacuum-cleaners picking up dirt, viruses and bacteria along the way”
Az én válaszom erre a kijelentésre: “the text does not say”
A “helyes” megoldás: False
Ilyenkor fellebezés után esetleg megadhatják a pontot? Vagy csak a 4. feladatnál (szövegírás)?
Itt igazából elég egyértelmű a "false" mivel ugye a kijelentés azt jelenti hogy "... kicsi porszívókat használnak a kutatáshoz... " míg a szövegben azt írja hogy "... úgy viselkednek mint
egy miniatűr porszívó... ". Általanossagban viszont arra érdemes figyelni hogy ha szerepel a szövegben a kijelentés alanya esetleg állítmánya akkor az majdnem biztos hogy false. Ellenkező esetben" text does not says"
Nem állítja direktben hogy nem használtak apró porszívót, de azért elég egyértelmû, hogy csak a vízcseppecskék miatt, (amikor úgy mûködnek, mint egy mini porszívó) tették be a kérdést, és teljesen valószerûtlen dolgokról nem szokták külön kijelentemi, hogy nem léteznek.
Értem én, hogy bele lehet állni, de szintén minden ilyen kérdésbe bele lehet ennyire erõvel.
Egy pont miatt aligha érdemes "vergõdni". Nem ezen szokott múlni egy érettségi sikere. Azon kívül, csak azt fogadhatják el helyesnek, amit központilag kiadtak. Ne tudd meg, hogy fogják a fejüket a tanárok is néha ilyeneken, fõleg a szaban választott szavakkal kiegészítendõ szövegekben, ahol "értjük, hogy a költõ mire gondolt", azaz mi az a nyilvánvaló szó, amit elvár, aki ezt megírta, de tucat másik sem feltétlenül helytelen. Szóval nem a javító tanárral vitatkozol, hanem az országos szervekkel. Elméletileg ha sok helyrõl befut ugyanaz a panasz, akkor késõbb felülbírálják, de nem érzem, hogy ez az az eset volna.
Jav.: szabaDOn választott
És 1-esnek abban igaza van, hogy ha hasonló kifejezés, ugyanaz a szó szerepel egy teljesen más értelmû mondatban, akkor szinte biztosan direkt csapda, és "false" választ vár.
"Ebben az egyetlen szakaszban volt szó porszívoról"
Hát ez az. És ez a szakasz azt mondta a porszívókról, hogy "vacuum cleaners were used"? Nem. Tehát hamis.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!