Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Az angol érettségiben honnan...

ProteinFüggő kérdése:

Az angol érettségiben honnan tudom ha “false” vagy “the text does not say” a helyes megoldás? (A megjegyzés fontos)

Figyelt kérdés

Sziasztok, nemsokára teszem le az emelt angolt. Nagyon jól megy a hibáim viszont mindig a “true,false or the text does not say” feladatban van. Értem mi a B és a C között a különbség, de itt van például a mai feladat:

19. Kijelentés:

Yao Lu said tiny vacuum cleaners were used in the research.

A megoldás ebben a szövegben található meg:

“Being waterproof allows materials to self-clean as water forms ball-shaped droplets that roll over the surface, acting like miniature vacuum-cleaners picking up dirt, viruses and bacteria along the way”

Az én válaszom erre a kijelentésre: “the text does not say”

A “helyes” megoldás: False

Ilyenkor fellebezés után esetleg megadhatják a pontot? Vagy csak a 4. feladatnál (szövegírás)?

2023. ápr. 4. 16:42
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
64%

Itt igazából elég egyértelmű a "false" mivel ugye a kijelentés azt jelenti hogy "... kicsi porszívókat használnak a kutatáshoz... " míg a szövegben azt írja hogy "... úgy viselkednek mint

egy miniatűr porszívó... ". Általanossagban viszont arra érdemes figyelni hogy ha szerepel a szövegben a kijelentés alanya esetleg állítmánya akkor az majdnem biztos hogy false. Ellenkező esetben" text does not says"

2023. ápr. 4. 16:48
 2/20 A kérdező kommentje:
De attol meg miert ne hasznalhattak volna kisporszivokat?
2023. ápr. 4. 16:55
 3/20 anonim ***** válasza:
100%

Nem állítja direktben hogy nem használtak apró porszívót, de azért elég egyértelmû, hogy csak a vízcseppecskék miatt, (amikor úgy mûködnek, mint egy mini porszívó) tették be a kérdést, és teljesen valószerûtlen dolgokról nem szokták külön kijelentemi, hogy nem léteznek.

Értem én, hogy bele lehet állni, de szintén minden ilyen kérdésbe bele lehet ennyire erõvel.

Egy pont miatt aligha érdemes "vergõdni". Nem ezen szokott múlni egy érettségi sikere. Azon kívül, csak azt fogadhatják el helyesnek, amit központilag kiadtak. Ne tudd meg, hogy fogják a fejüket a tanárok is néha ilyeneken, fõleg a szaban választott szavakkal kiegészítendõ szövegekben, ahol "értjük, hogy a költõ mire gondolt", azaz mi az a nyilvánvaló szó, amit elvár, aki ezt megírta, de tucat másik sem feltétlenül helytelen. Szóval nem a javító tanárral vitatkozol, hanem az országos szervekkel. Elméletileg ha sok helyrõl befut ugyanaz a panasz, akkor késõbb felülbírálják, de nem érzem, hogy ez az az eset volna.

2023. ápr. 4. 17:00
 4/20 anonim ***** válasza:
78%
A pontos szöveg ismerete nélkül nem tudom erre a kérdésre a konkrét választ. Címet írj esetleg hogy miről szól és akkor könnyebben rájöhetünk a miértre
2023. ápr. 4. 17:00
 5/20 anonim ***** válasza:
100%

Jav.: szabaDOn választott

És 1-esnek abban igaza van, hogy ha hasonló kifejezés, ugyanaz a szó szerepel egy teljesen más értelmû mondatban, akkor szinte biztosan direkt csapda, és "false" választ vár.

2023. ápr. 4. 17:05
 6/20 anonim ***** válasza:
78%
Egyébként 4-es fontos dologra mutatott rá. Lehet, hogy a teljes szövegben máshol egyértelmûvé tették, hogy itt szó se volt porszívóról. És akkor hiába is elemezgetjük ezt az egy konkrét mondatot.
2023. ápr. 4. 17:08
 7/20 A kérdező kommentje:
Ebben az egyetlen szakaszban volt szó porszívoról, 2017 emelt angol szoveg ertes majus 3. Feladat
2023. ápr. 4. 17:30
 8/20 anonim ***** válasza:
100%
#1 és #4 vagyok. Ez alapján a szöveg alapján a porszívót csak mint hasonlatot hozta fel a szöveg. Az "öntisztító bevonatokról" nehéz asszociálni a porszívókra szerintem. Ő mint a működési elvet írta le ezzel csak.
2023. ápr. 4. 17:39
 9/20 anonim ***** válasza:
100%

"Ebben az egyetlen szakaszban volt szó porszívoról"

Hát ez az. És ez a szakasz azt mondta a porszívókról, hogy "vacuum cleaners were used"? Nem. Tehát hamis.

2023. ápr. 4. 18:03
 10/20 anonim ***** válasza:
100%
9. Nem azért, mert tételesen nem mondta ki, hanem mert a szöveg egészébõl következik, hogy a közelben sem voltak apró porszívók, ahogy 8-as írta. :)
2023. ápr. 4. 18:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!