Mi van ha nem iratkozom be egyetemre?
Nem történik semmi. Amíg be nem iratkozol, akármikor ki tudsz szállni.
Akár minden évben eljátszhatod ezt, akkor sem történik semmi.
Lényegtelen, hogy milyen pontja van, a felvehető hallgatók száma a fontos és azt eggyel csökkenti.
Amelyik szakra magasabb ponttal lehet bekerülni, mint az előzetesen meghatározott minimum ponthatár, ott több hallgató jelentkezett, mint amennyit az egyetem tud fogadni (és a pszichológia ebbe a kategóriába tartozik).
Ha mondjuk 400 pont a felvételi ponthatár és a kérdezőnek 410 pontja van, akkor hiába nem nála húzták meg a határt, ha nem jelölte volna meg feleslegesen a szakot, akkor nem 400, hanem 399 vagy 398 lenne a ponthatár (attól függ, hogy mekkora a kötkező legmagasabb pont), mert még egy embernek lett volna hely.
Tehát ha felveszik egy szakra, ahova utána nem iratkozik be, akkor 1 embertől mindenképp elveszi a lehetőséget, hogy ott tanulhasson. Mivel a beiratkozás csak a pótfelvételi után van, így az ő helyére mást semmiképp sem tudnak felvenni és azon az éven 1 emberrel kevesebben fogják elkezdeni a szakot, mint amennyit az egyetem amúgy tudna fogadni.
Persze, lehet azt gondolni, hogy "de hisz ez csak egy hely", viszont egy 35 fős szakon, ha csak 5 ember gondolkozik így, akkor máris üresen marad a helyek 14%-a. Akik pedig tényleg oda szeretnének járni, azok emiatt kénytelenek máshova menni vagy egy évet halasztani.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne jelentkezz. Ha most még bizonytalan vagy, akkor inkább írd be, hiszen később nincs rá lehetőség. DE légyszi, ha július elején már tudod, hogy biztosan nem iratkoznál be ősszel, akkor töröld ki a megjelölt helyeket, hogy ne vedd el mástól a lehetőséget.
Hiába nem derülne ki, hogy miattad kit nem vettek fel, legyünk egy kicsit tekintettel egymásra.
Köszönöm a pontosítást, bár eddig nem volt arról szó, hogy milyen finanszírozási formáról beszélünk.
Viszont a végeredmény ebben az esetben is ugyanaz: Lesz egy betöltetlen hely, csak épp nem az államilag támogatott képzésen, hanem a költségtérítésesen.
Az elmúlt két évben én is ezt éreztem, hogy ez nem egy fair küzdelem. Tavaly 2 ponton múlt a bejutás, miközben olvasom a hallgatós csoportban, hogy felvették, de végül nem iratkozott be pszichológiára…így jött a közösségszervező szak nekem.
Nem szerettem volna részletezni nektek a kétségeim minden részletét. A lényeg, hogy komolyan gondolom, hogy nagyon szeretném ezt a szakot, viszont már mérlegelnem kell, hogy 2 állami félév oda, és Szombathely nincs valami közel Debrecenhez. A másik oldal pedig, hogy már 3x javítottam az érettségi tárgyaimat, letettem a nyelvvizsgát, szóval minden követ megmozgattam már, hogy most “hátha” összejön. És nem, nem célom senkitől helyet elvenni szórakozásból. (Végül csak sikerült részletezni:’D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!