Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogyan kezdjek bele a tudomány...

Hogyan kezdjek bele a tudományos munkába, kutatásba?

Figyelt kérdés

Debreceni Egyetemen vagyok GTK-n. Tudom, hogy egy egy plusz tagsággal, munkával rengeteg ösztöndíjra lehet pályázni, illetve mesterképzésen is előny. Hol lehetne elkezdeni ezt a folyamatot? Hallottam olyanról is, ami valójában nem jár nagy plusz munkával, de mégis kinyit olyan kapukat hogy tudj előrébb haladni.

Aki végig járt hasonló utat, annak megköszönném a segítségét.

2023. jan. 8. 09:03
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Ami számít, az kib*szott sok pluszmunkával jár. Én is alapszakos vagyok, mivel ez már a második, így kicsit okosabban álltam neki a szaknak. Alapvetően nem nagy rakétatudomány, keresel az egyetemen belül egy kutatócsoportot vagy oktatót, akinek szimpatikus a témája és felveszed vele a kapcsolatot, hogy szeretnél becsatlakozni a kutatásba. A többség nagyon fog örülni ennek és készségesen segít a többiben.

Először fogsz kapni egy halom szakirodalmat, aztán kisebb - nagyobb feladatokat is. Mivel én terv szerint maradok az egyetemen végzés után továbbtanulni, jeleztem, hogy hosszú távon is beszámíztható vagyok, így komolyabb feladatokat is rám mertek bízni már. Kutatócsoporttól is függ, nálunk elvárja a témavezetőm(a szakdolgozatot is nála írom), hogy publikáljunk, így általában pörgős a munka. Gyakorlatilag egy extra szakdolgozatnak felel meg. Az első félévben nem jár fizetés érte, később már igen (minimális összeg, ezért nem éri meg). Nagyjából annyit kapunk mi is, mint az óraadó demonstrátorok, plusz vannak valóban pályázatok, mint például az únkp, ahonnan lehet kisebb-nagyobb õsszegeket nyerni, de ezt nyilván nem egy hétvégi munkával lehet elérni. Annál erősebb a mezőny.

Szemléltetésképp, hogy mennyi munka: decemberben kaptunk kb 150 publikációt áttanulmányozásra a következő félév elejéig. Ez nagyjából 3500 oldal, a vizsgaidőszakra. Van egy táblázat, amit a feldolgozásukkal párhuzamosan ki kell tölteni bizonyos kérdések mentén, hogy tudjuk később, melyik infó melyik cikkben van. De félév közben is általában hetente jön egy-egy email azokkal a cikkekkel, amiket fel kellene dolgozni.

Ez informatikai terület, úgyhogy a szakirodalom csak egy része az egésznek, vannak nagyméretű adatsoraink, amiket elő kell készíteni, feldolgozni, kitisztítani, betölteni adatbázisba, stb.

Amire gondolsz, az valószínűleg a szakdolgozati téma tdk dolgozatként való felhasználása, az olyan szempontból nem jelent sokkal több munkát, hogy ugyanaz az alapja. A folyamat hasonló, viszont ott a részvétel nem jelent szinte semmit. Ha helyezést érsz el, az már nem rossz, de ha végzés félévében adod le, akkor nem tudsz otdk-ra menni nyertes tdk esetén sem, ha nem vagy addigra már hallgató. Ennek így túl sok értelme nincs, de igen, hivatalosan a tdk helyezés is tudományos eredménynek számít.

2023. jan. 8. 09:28
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm, hogy ilyen részletesen írtál. Úgy érzem ördögi kör, mert szinte mindenhol elvárás valami tudományos eredmény, munka, és nem tudok elindulni benne.
2023. jan. 8. 18:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!