Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » A szombathelyi művészeti...

A szombathelyi művészeti szakgimnázium felvételijét hogy kell elképezelni? (képző)

Figyelt kérdés
Mennyire nehéz és veszik számításba a matek, nyelvtant és a jegyeket? Fontosabbnak veszik a rajztudást?

2023. jan. 3. 03:48
 1/1 anonim válasza:

Most már valószínűleg késő válaszolni a feltett kérdésre, de ki tudja? talán valakinek egyszer még hasznos lehet.

Az említett gimnáziumba való bejutáshoz több mindent néznek, úgy mint:

-hozott jegyek (5. osztálytól felfelé);

-központi matek/magyar felvételi – ez amúgy kisebb súllyal esik latba, mint a szakmai felvételi, ha jól tudom, de ha nagyon pocsékra sikerül, simán lehet, hogy emiatt nem vesznek fel valakit. A sokéves országos átlag magyarból 30 pont körüli, matekból kb 20 – ennél kevesebbel is be lehet jutni, ha valaki nagyon jól rajzol, de az ilyen 8-10 pontos matek/magyarnál már szerintem rezeg a léc (ismerős gyereknek lett ilyen, és őt pl nem vették fel, bár neki a rajz sem volt annyira erős, amennyire hallottam, hiába hozott szinte csak ötösöket az általánosból.)

-szakmai alkalmassági vizsga, ennek részei:

1)egy bármilyen technikával elkészített A3-as kép megadott szempontok szerint (a szóbeli napján, a helyszínen, ez nem otthonról hozott alkotás.) Ez, ha jól emlékszem, az utóbbi két évben (kétszer is voltunk nyílt napon, mindkétszer ugyanazt mondták) színes csendélet volt gipsz portréval, illetve egy szerkezetes rajz. A diákokat több terembe osztják be, minden teremben kb ugyanazt a beállítást kell rajzolni/festeni. Idén ezt azzal variálták meg, hogy a szerkezetes rajz (kocka) és a többi dolog egy beállításban szerepelt, vagyis nem egy külön papíron rajzolták a gyerekek a kockát, meg egy másikon a színes csendéletet, hanem egy beállításba került mind. Erre volt 90 perc talán.

2) kreatív feladat (erre nem igazán lehet készülni, ilyeneket hallottam, hogy van olyan év, amikor a tanárok 5 perccel a vizsga előtt találják ki, mi legyen az), papírfecnik, festékpacák stb ilyeneket kapnak a felvételizők, és ebből kell a megadott szempontok alapján alkotni. Ez, ha jól emlékszem 15 perc volt.

3) min 10 alkotást tartalmazó portfólió, ebben kötelező elemként kell lennie egy A3-as, tükörből elkészített önarcképnek, illetve minden olyan alkotást bele lehet tenni, ami mutatja a felvételiző kreativitását, mik érdeklik, miben ügyes stb. Legalábbis nekünk ezt mondták. Illetve még mondtak olyat is, hogy ez minimum 10 dolog kell, hogy legyen, és más benyomást kelt a felvételiztetőkben, ha valaki 8-10 papírlappal állít be, vagy 2 tömött táskányi alkotással, mert az utóbbi inkább árulkodik arról, mennyire is motivált az illető, hogy tényleg szeret alkotni szabadidejében stb. De lehetnek ezek matekóra közben a füzet szélére rajzolgatott ábrák, amik jól sikerültek, vagy egy kötött sál, vagy karkötő, nyaklánc, érdemes sokféle munkával készülni. (Illetve pl a rajztanárnak megmutatni, melyik rajz legyen benne a portfólióban, melyik ne; a szülőknek sokszor teljesen más képek tűnnek jónak, mint amit egy "profi" választana.)

4) a portfóliót 10 percben egy szóbeli beszélgetésen kell bemutatni, itt rákérdeznek a helyben készült rajzra/festményre is, hogy pl mit csinálnál másképp, mi tetszik rajta, mi nem tetszik stb. Az otthonról hozott munkáknál is megkérdezik, hogy melyik a kedvenc kép, miért pont az stb szóval nem árt, ha valaki tud beszélni a képeiről. Idén amúgy minden gyerek boldogan jött ki a képzős szóbeliről, állítólag az összes tanár nagyon kedves meg pozitív volt. 90-valahányan jöttek el, az első 41 ebből “megfelelt” minősítést kapott, a többiek “nem megfeleltet”. A 41 megfeleltből az első 26 biztosan benn van, de a következő 10-nek is állítólag jó esélyei vannak a bejutásra, mert biztos lesznek, akik csak második helyen jelölték meg az iskolát, illetve, ha jól emlékszem, 4-en voltak, akik Animáción is benne voltak az első 6-ban, és nyilván, csak egy szakot választhatnak, szóval valahonnan ki fog esni 4 név.

Egy előzetes rangsort oktatási azonosító alapján a szóbeli után 3 nappal felraktak az iskola honlapjára, a végleges eredmény, ha jól tudom, minden év április vége táján jön meg.

Remélem, hasznos volt valakinek, amit írtam :)

(egy szülő)

2023. ápr. 19. 18:49

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!