Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Megéri maradni gazdaságinforma...

Megéri maradni gazdaságinformatika bsc képzésen?

Figyelt kérdés

pte-n kezdtem el a képzést most szeptemberben, eléggé vegyes élményeim vannak eddig.

papíron nagyon jól hangzott, hogy egyszerre tanulunk infot meg gazdaságtant, de most így benne lenni a dolgokba elég elszomorító.

gimis középmatek után eléggé szenvedős ez a 3 matekos tárgy (kalkulus, linalg, dimat), főleg, ugy, hogy az egyik gyakos tanár mondta, hogy matematikus bsc-n tanulnak ennyi anyagot 4felevbe mi meg 2 felevbe sűritve kapjuk az áldást. meg lehet csinálni, át is mentem épphogy puskazással és sok éjszakázással.

Értem én, hogy kell tudni a külömböző algoritmusokat meg minden ilyen okosságot, de már 3 hét után a 90% elfelejtettem, mert nem nagyon érdekel.

Eddig 1 gazdaságtanos tárgyam van, ez a vezetés szervezés, ennek is az előadás része akkora egy fas.zság, minek kell megtanulni évszámokat, meg bemagolni szórol szóra a diákat.

Matek előadások is arról szolnak, hogy pptjüket felolvassák a tanárok, kb a terem 80% nem figyel csak a katalogus miatt van ott, az egész egy szenvedés.

abba is hagyom a panaszkodásomat, az a kérdésem, hogy megéri megszerezni ezt a diplomát? 3,5 évig minimum, tanulni 20 éve elavult dolgokat, és kiégett tanárokat hallgatni ezért papírért?

tele van az internet data analyst kurzusukkal, programozós kurzusokkal, tanfolyamokkal, ezekkel el lehet helyezkedni diploma nélkül?

Mennyire nézik a munkáltatók a papírt?

mert nyílván ha valaki orvos, vagy tanár akar lenni annak persze, hogy kell papír. Ez a szakirány is ilyen papíros?

Volt szerencsém beszélni pár végzőssel, valaki azt mondta, nem kapott állást, a másik azt, hogy csak mesterrel állnak vele szóba, aztán volt olyan, aki már dolgozik webfejlesztőként (de tele van az internet webfejlesztős kurzusokkal, amiket meglehet tanulni kevesebb, mint fél év alatt)

Egyik ismerősöm c++ okjt végeztt ő, programtervezőn van, elmondása szerint kurvára kérik a papírt, mert nem nagyon vették fel sehova.

Nem hiszem, hogy felkészít az egyetem a valós munkára azzal, hogy tesztkérdéseket kell memorizálnom.

2022. dec. 28. 00:19
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Megéri. Ha azt gondolod, hogy más egyetemen vagy más szakon más a magyar felnőttoktatás, akkor tévedsz, sajnos. Mindenhol ez megy. Személyes tapasztalatom, jártam eü-re, bölcsész és reál szakra is, 15 évet töltöttem benne, hogy találjak egy értelmeset, megjártam vidéket és a fővárost is, nincs ilyen. A magyar felsőoktatás ennyi. A diploma viszont sokat ér, tegyél mellé angol tudást és húzz el külföldre!
2022. dec. 28. 01:39
 2/9 anonim ***** válasza:
74%

"Nem hiszem, hogy felkészít az egyetem a valós munkára azzal, hogy tesztkérdéseket kell memorizálnom."

Nem, nem készít fel. Magadat kell felkészítened. Ezt a papírt az egyetemen szerezd meg, közben gondold ki, mit akarsz csinálni, ha végeztél és kezdj rá otthon magadtól tanulni és felkészülni. Aztán egyetem vége előtt 1 kanyarral keress gyakornoki helyet, akár ingyenmunkát is. Ezzel elérsz valamit. Panaszkodással és kiútkereséssel nem. Nincs kiút és nincs könnyebb megoldás. A webfejlesztős ismerősöd meg meg fog rekedni diploma nélkül egy szinten, mert a komolyabb helyekre és szinteken kell a papír, akkor is, ha neki ezt most derogál beismerni és megelégszik azzal, ami van.

2022. dec. 28. 01:41
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

1-es, ezt nagyon szomorúan olvasom.

Én is hasonlókat tapasztaltam, bár én csak 3 képzést csináltam, nagyjából egyféle területen (bölcsész, tanári, meg egy szoc. területű foksz).

Az oktatásunkat kb. minden szinten kukázni kéne, aztán merőben megreformálni.

2022. dec. 28. 01:57
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Nagy felismerés volt nekem is. Elsőre természetes, hogy azt hiszi az ember, hogy "belenyúlt" a rosszba. Aztán a második is lehet még pech, a harmadiknál már tudtam, mire számíthatok (semmire) és beletettem az igazi munkát külön otthon. Arról nem beszélve, hogy mekkora csalódás a valódi munka is! Egészségügyben villámsebességgel égtem ki. A bölcsész utáni munka meg éhenhalós volt, akármekkora is az ember szenvedélye (gondolom tanárnak magyaráznom sem kell), végül gazdinfót végeztem, megtanultam mellette magamtól programozni, mert a suliban ezt se lehet elvárni, ahogy semmit sem. Végül ezzel elhelyezkedtem és jól keresek. Az már lassan 20 éve nem kérdés, hoyg szeretem-e amit csinálok, már lassan az volt a kérdés, hogy megélek-e, lesz-e a családomnak jövője, amire építeni tudunk, stb. Gyalázatos az egész rendszer!
2022. dec. 28. 02:03
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Csatlakozom az 1-eshez. Jártam én is több egyetemre, voltam vagy 4 egyetemen és 5 képzésen, abból az egyiket hagytam csak ott, mikor kiderült, hogy nem kell ahhoz, ami az eredeti tervem.

Volt köztük kis egyetem, BME, (akkor még) vidéki egyetem, ugyanaz megy mindenhol, csak az egyiknek jobb a marketingje, a másiknak kevésbé.

Viszont máshogy kezelnek az iparban, ha van diplomád. Van olyan munkakör, ahol nem, de általában számít, megkapod az érdekes feladatokat, szívesen költenek rád, hogy azt tanuld, amire nekik szükségük van, ha pedig fokozatot is szerzel, az meg már külön jogosultságokat ad a szakmán belül, amire sok cégnek szüksége van (pl kutatás vezetése, bizonyos pályázatok, konferenciakapcsolatok). Itt tényleg arról beszélgetünk, hogy te mit tudsz garantálni a cégnek és igen, a diplomás embert ilyen szempontból szeretik. Az pedig minden szakon alap, különösen az informatikában, hogy az ember magát képezi. Erre minden szakmabelinek képesnek kell lennie, csak van, aki emellett diplomát is tud virítani.

2022. dec. 28. 02:27
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
4, na igen, tanárként nem áll tőlem távol a hóvégi zsíroskenyér, maradjunk annyiban. :/ Jó, hogy volt agyad és türelmed a programozás megtanulásához. :)
2022. dec. 28. 02:31
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Túlmisztifikáltam a fejemben én is. Nem leszek a területen zseni soha. De szorgalommal sok minden kompenzálható. Sok dicséretet kapok azért, mert kitartó vagyok. Vannak, akik gyorsabbak, ügyesebbek, fiatalabbak, mindig voltak és lesznek is. De ha valaki szorgalmas, kitartó és beleteszi a munkát, akkor van eredménye a munkájának. Tudják, hogy nem vagyok született zseni, és azt is, hogy időre van szükségem. De abban biztosak lehetnek, hogy nem állok fel a felénél, hogy nem tudom megcsinálni, ami a kezemből kimegy, az olyan lesz. Szóval én biztatlak, ha érdekel, nézd meg, mert nem kell a hó végén aggódni így.
2022. dec. 28. 02:34
 8/9 anonim ***** válasza:
Amíg egyetemi oktatáshoz nem lesz kötelező tanári/pedagógiai végzettség, addig sajnos ilyen kiégett, frusztrált oktatók fogják szomorítani a hallgatókat. Tisztelet a kivételnek, nem sokkal találkoztam.
2022. dec. 28. 19:43
 9/9 anonim ***** válasza:
De én nem hagynám ott. Levelezőre nem tudsz átmenni?
2022. dec. 28. 19:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!